Etelämantereen saarella mitattiin ensimmäistä kertaa yli 20 asteen lämpötila – tutkijat huolestuivat: ”Uskomatonta ja epänormaalia” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Etelämantereen saarella mitattiin ensimmäistä kertaa yli 20 asteen lämpötila – tutkijat huolestuivat: ”Uskomatonta ja epänormaalia”

Julkaistu: 13.2. 19:32

Etelämanner ja sen läheiset saaret ovat lämmenneet lähes kolme astetta verrattuna esiteolliseen aikaan.

Etelämantereella on mitattu ensimmäistä kertaa historiassa yli 20 celsiusasteen lämpötila, kertoo muun muassa Guardian.

Tarkka lämpötila oli 20,75 astetta ja se mitattiin helmikuun yhdeksäntenä kuluvaa vuotta. Se on melkein kokonaisen asteen korkeampi kuin edellinen ennätys, vuonna 1982 mitattu 19,8 astetta.

Uusi ennätys mitattiin Seymourin saarella, joka sijaitsee noin 1 300 kilometriä Argentiinan eteläisimmästä pisteestä Antarktiksen niemimaan kärjessä. Viime viikolla rikottiin myös Antarktiksen mantereen lämpöennätys, joka oli 18,3 astetta.

Ennätykset vaativat vielä Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) vahvistuksen. Etelämanner ja sen läheiset saaret ovat lämmenneet lähes kolme astetta verrattuna esiteolliseen aikaan. Sen lämpeneminen on ollut siis nopeampaa verrattuna muuhun Maapalloon.

Datan keränneet tutkijat ovat Guardianin mukaan kuvanneet uutta ennätystä ”uskomattomaksi ja epänormaaliksi”.

– Olemme nähneet lämpenemistä monissa paikoissa, mitä monitoroimme, mutta emme ole ikinä nähneet mitään tällaista, totesi Carlos Schaefer, joka työskentelee osana ilmastonmuutoksen vaikutuksia tarkkailevaa projektia. Projekti kerää dataa ainakin 23 eri sijainnissa pitkin Antarktista.

Guardian kertoo, että mikäli koko Etelämanner sulaisi, merenpinta nousisi jopa 50–60 metrillä. Tähän kuluisi kuitenkin useita sukupolvia. YK:n tutkijat ovat ennustaneet, että merenpinta nousee 30–110 senttimetrillä vuosisadan loppuun mennessä, riippuen ihmisten toiminnasta.

Itäisen ja keskisen Etelämantereen lämpötilat ovat pysyneet kutakuinkin vakaana, mutta tutkijat ovat olleet yhä enemmän huolissaan läntisestä osasta, missä lämpenevä merivesi vaikuttaa kahteen isoon jäätikköön. Toistaiseksi tämä ei ole aiheuttanut suurta merenpinnannousua, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin jos lämpötilojen nousu jatkuu.

Tuoreimmat osastosta