Ruotsalaisprofessori Aftonbladetille: koronavirus­kuolemat ja -tartunnat lisääntyvät rajusti tulevaisuudessa – ei usko Kiinan ilmoittamiin lukuihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalaisprofessori Aftonbladetille: koronavirus­kuolemat ja -tartunnat lisääntyvät rajusti tulevaisuudessa – ei usko Kiinan ilmoittamiin lukuihin

Aftonbladetin haastattelema professori uskoo, että uuteen koronavirukseen sairastuneiden ja kuolleiden määrä tulee nousemaan rajusti.

Aftonbladetin haastattelema professori uskoo, että uuteen koronavirukseen sairastuneiden ja kuolleiden määrä tulee nousemaan rajusti.

Julkaistu: 13.2. 18:02

Joidenkin arvioiden mukaan jopa 60–80 prosenttia maailman väestöstä saattaa saada koronavirustartunnan, Uppsalan yliopiston professori Björn Olsen kertoo.

Koronaviruskuolemien ja -tartuntojen määrä voi nousta rajusti ja äkillisesti, infektioylilääkäri ja Uppsalan yliopiston professori Björn Olsen arvioi Aftonbladetille.

– Ei ole mahdotonta, että virus tulee olemaan osa normaaleja viruskantojamme, Olsen sanoo lehdelle.

Professori kertoo, että joidenkin arvioiden mukaan virus saattaa jatkaa leviämistään vuosien ajan. Laskelmien mukaan uudesta koronaviruksesta saattaisi tällöin kärsiä lopulta jopa 60–80 prosenttia maailman väestöstä.

– Kaikki eivät tietysti kuole, vaan suurin osa tulee toipumaan.

Kiinassa virallisesti tilastoitujen koronavirukseen kuolleiden ja tartunnan saaneiden määrä on kasvanut lyhyessä ajassa dramaattisesti, kun tartuntojen määrittelytapaa muutettiin. Tilanteen pelätään tämän vuoksi olevan luultua pahempi.

Yhteensä uuteen koronavirukseen on nyt kuollut ainakin yli 1 350 ihmistä, ja tartuntoja kerrotaan olevan yhteensä jopa 60 000.

Olsen ei kuitenkaan usko Kiinan valtion ilmoittamiin lukuihin sairastuneiden määrästä. Hän huomauttaa, että suurin osa Hubein maakunnan asukkaista ei ole saanut tartuntaa, mutta arvioi todellisen määrän olevan alueella silti paljon kerrottua suurempi, jopa yli 100 000.

Professori uskoo, että todellinen luku tulee heijastumaan lähiaikoina nopeasti kasvavassa kuolleiden määrässä.

– Kyseessä on rajusti leviävä, vaarallinen virus.

Tällä hetkellä uusi koronavirus lasketaan vielä epidemiaksi, ei pandemiaksi. Pandemian määritelmä vaatisi sen, että uusi koronavirus leviäisi hallitsemattomasti kahdella mantereella.

Olsen uskoo, että tulevat kuukaudet näyttävät, miten virus tulee leviämään. Hän arvelee sen tulevan olemaan ”dynaaminen” ja vaikeasti ennustettava prosessi.

– Tartunnat tulevat lisääntymään nopeasti, ja sitten jälleen kutistumaan hetkeksi. Tämän viruksen suhteen ei tulisi laskea mitään varmaksi etukäteen.

Tuoreimmat osastosta