Koronaviruksen pelätään tarttuneen putkia pitkin – 30-kerroksinen asuintalo evakuoitiin osittain Hongkongissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koronaviruksen pelätään tarttuneen putkia pitkin – 30-kerroksinen asuintalo evakuoitiin osittain Hongkongissa

Julkaistu: 13.2. 11:57

Viranomaiset korostavat, että evakuointi on varotoimi. Tapausta tutkitaan.

Hongkongissa on evakuoitu osittain iso kerrostalo koronavirustartuntojen vuoksi. Viranomaiset epäilevät, että virus on saattanut levitä talon putkia pitkin.

Hong Mei House -nimisessä 30-kerroksisessa asuinrakennuksessa sairastui ensin 75-vuotias mies. Puolitoista viikkoa myöhemmin tartunta todettiin 62-vuotiaalla naisella, joka asuu kymmenen kerrosta miestä alempana. Nyt kaikkien saman pystyputkilinjan varrella olevien asuntojen asukkaat on määrätty lähtemään kodeistaan.

Evakuointimääräys koskee toistaiseksi vain osaa Hong Mei Housen asukkaista.

Viranomaiset korostavat, että kyseessä on varotoimi. Tartuntaepäilystä on käynnistetty tutkinta. Muita tartuntoja talossa ei toistaiseksi ole vahvistettu, muutamaa kuitenkin epäillään, kertoo CNN.

Vaikka koronaviruksen on korostettu leviävän pääasiassa ihmiskosketuksesta ja esimerkiksi aivastuksen seurauksena, leviäminen myös ulosteiden välityksellä on mahdollista hongkongilaisviranomaisten mukaan.

Tästä saatiin Hongkongissa karuja todisteita sars-epidemiassa vuonna 2003, kun Amoy Gardens -nimisessä asuintalossa useat sadat ihmiset sairastuivat ja heistä 42 kuoli. Hongkongin viranomaisten myöhemmissä tutkimuksissa taudin todettiin todennäköisesti levinneen putkistoja pitkin, ja maailman terveysjärjestö WHO vahvisti epäilyn.

Hong Mei House -rakennuksesta evakuoitiin väkeä tiistaina Hongkongissa.

Tartuntojen todettiin olleen mahdollisia, koska viemärit olivat huonosti suunniteltuja ja valskasivat. Putkistoissa syntyi voimakas ylöspäin puhaltava ilmavirta, joka pääsi työntämään virusta sisältäviä kaasuja takaisin huoneistoihin, raporteissa todettiin. Putkistoja on sittemmin korjattu.

Hong Mei Housessa sairastuneen 62-vuotiaan naisen asunnosta löytyi ilmeisesti omatoimisen asennustyön seurauksena viallinen putki, joka ei ollut täyttynyt vedellä ja estänyt ilman virtaamista asunnon suuntaan. Toinen vaihtoehto on, että asunnon wc:ssä oli viallinen ilmaventtiili.

Vikojen vuoksi on mahdollista, että kyseessä on yksittäistapaus.

Hongkongissa on vahvistettu 50 COVID-19-tapausta, kuten virusta nyt kutsutaan. Yksi henkilö on tähän mennessä kuollut.

Kaupungin virkamiehet ovat saaneet luvan työskennellä kotoa ainakin ensi viikkoon asti ja oppilaitosten lukuvuoden alkua on lykätty ainakin maaliskuun puoliväliin asti.

Suojapukuiset viranomaiset menivät sisään Hong Mei Housen rappuun, jossa tartuntaa epäiltiin.