Roger Stonen tuomiosta kiista – demokraatit vaativat jo tutkintaa Trumpista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Roger Stonen tuomiosta kiista – demokraatit vaativat jo tutkintaa Trumpista

Trumpin aiemman poliittisen neuvonantajan Roger Stonen ympärillä kuohuu jälleen. Stone odottaa tuomiotaan Venäjä-tutkinnasta virinneistä syytteistä.

Trumpin aiemman poliittisen neuvonantajan Roger Stonen ympärillä kuohuu jälleen. Stone odottaa tuomiotaan Venäjä-tutkinnasta virinneistä syytteistä.

Julkaistu: 12.2. 11:26

Presidentti hyökkäsi syyttäjiä ja tuomaria vastaan myöhäisillan twiiteissään.

Presidentti Donald Trumpin entisen liittolaisen Roger Stonen ympärillä kuohuu taas Yhdysvalloissa. Tiistaina neljä oikeusministeriön syyttäjää ryhtyi boikotoimaan Stonea vastaan käytyä oikeusjuttua, koska oikeusministeriö puuttui heidän tuomiosuositukseensa Trumpin twiittailun jälkeen.

Nyt presidentin epäillään ehkä jopa puuttuneen oikeusprosessiin. Opposition demokraatit vaativat tutkintaa tapahtumista.

Stone oli aiemmin tuomittu seitsemästä syytteestä, joukossa valehtelu kongressille, oikeuden vastustaminen ja todistajien häirintä. Tuomiot liittyivät erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtamaan Venäjä-tutkintaan.

Oikeusministeriön syyttäjät ilmoittivat maanantaina oikeudelle vaativansa Stonelle 7–9 vuoden vankeusrangaistusta.

Sitten alkoi tapahtua.

Trump twiittasi varhain tiistaiaamuna tuomiosuosituksesta ja kommentoi sitä ”kaameaksi ja epäreiluksi”. Vain muutamaa tuntia myöhemmin tuli julki tieto, että oikeusministeriö on vetänyt tuomiosuosituksen takaisin ja jättänyt tuomion tuomarin harkittavaksi.

Presidentti Donald Trump viime viikolla kampanjatilaisuudessaan New Hampshiressa.

Presidentti Donald Trump viime viikolla kampanjatilaisuudessaan New Hampshiressa.

Tapauksen neljä syyttäjää ilmoitti yksi toisensa jälkeen vetäytyvänsä tapauksen hoitamisesta. Yksi heistä ilmoitti jättävänsä kokonaan tehtävänsä liittovaltion syyttäjänä. Tämä tulkittiin rajuksi protestiksi oikeusministeriölle, joka nimesi pikavauhtia uuden henkilön ajamaan tapausta.

Ministeriön mukaan Trumpin twiittailu ei vaikuttanut päätökseen, joka oli tehty jo ennen presidentin viesteilyä. Myös Trump kiisti, että hän olisi millään lailla puuttunut oikeusministeriön toimintaan.

– Voisin kuitenkin tehdä niin jos haluaisin, presidentti sanoi toimittajille.

Tapahtumien ajoitus näyttää ikävältä presidentin kannalta. Hän on väittänyt lausunnoissaan Stonen tapausta ajojahdiksi, joka käynnistyi hänen mielestään ”laittoman” Venäjä-tutkinnan yhteydessä.

Juuri virkasyyteoikeudenkäynnistä selvinnyttä Trumpia saattaa uhata uusi kongressin tutkinta.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi twiittasi tiistai-iltana, että oikeusministeriön toimet pitää tutkia. Edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan demokraattipuheenjohtaja Jerry Nadler lupasikin valiokuntansa ryhtyvän selvittämään asiaa.

Demokraattisenaattori Kamala Harris puolestaan vaati senaatin oikeusvaliokuntaa kutsumaan oikeusministeri William Barrin kuultavaksi asiasta.

Trump jatkoi illalla ryöpytystään tapauksesta Twitterissä. Hän leimasi tapauksesta vetäytyneet syyttäjät ”vihaisiksi demokraateiksi” ja hyökkäsi myös oikeuskäsittelyn tuomaria Amy Berman Jacksonia vastaan, kun kävi ilmi, että sama tuomari määräsi viime vuonna Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin vuosiksi vankilaan petosvyyhden päätteeksi.

Stonen tapaus kiihdyttää Yhdysvalloissa arvostelua presidentin ja oikeusministeriön toiminnasta. Oikeusministeri Barrin on aiemmin syytetty ajavan presidentin asiaa valtion etujen vastaisesti.

Tuorein kohu ennen Stonen tapausta liittyy Trumpin virkasyytteeseen johtaneeseen Ukraina-skandaaliin. Oikeusministeri Barr kertoi viime viikolla ministeriön ottavan vastaan tietoja Trumpin asianajajalta Rudy Giulianilta, joka on esittänyt toistuvasti perusteettomiksi todettuja syytöksiä ex-varapresidentti Joe Bidenin toiminnasta Ukrainan suhteen. Barrin mukaan tarkoitus on arvioida tietojen luotettavuutta.

Barr on lisäksi antanut määräyksen, että oikeusministeriön alaiset lainvalvojat eivät saa aloittaa tutkintoja puolueiden presidenttiehdokkaista ilman oikeusministeriön hyväksyntää. Poliittisen päätöksen on syytetty suitsivan viranomaisten normaalia toimintaa.

Tuoreimmat osastosta