86 vuotta ”ajatusrikoksista” – ”Verkoston” terrorituomiot lavastettiin varoitukseksi Venäjän nuorille? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

86 vuotta ”ajatusrikoksista” – ”Verkoston” terrorituomiot lavastettiin varoitukseksi Venäjän nuorille?

Ihmisoikeusaktivistit rinnastivat Verkosto-nuorten terrorismituomiot Stalinin ajan poliittisiin vainoihin ja George Orwellin lanseeraamiin ”ajatusrikoksiin”.

Tältä näyttävät nuoret miehet, joiden piti Venäjän turvallisuuspalvelun mukaan yrittää kaataa Vladimir Putinin valta terrori-iskuin keväällä 2018. ”Verkostoksi” kutsutun ryhmän jäsenille luettiin tuomiot maanantaina Penzan kaupungissa Keski-Venäjällä.

12.2.2020 7:15

Mikäli Volgan alueellista sotaoikeutta on uskominen, Venäjän turvallisuuspalvelu on onnistunut tekemään tyhjäksi vaarallisen terrorijärjestön nimeltä Verkosto (Set).

FSB:n mukaan järjestön piti kohdistaa terrori-iskunsa kevään 2018 presidentinvaaleja ja kesän 2018 jalkapallon MM-kisoja vastaan Venäjällä. Aikeena oli horjuttaa Venäjän yhteiskunnallista järjestystä ja suorittaa aseellinen vallankaappaus presidentti Vladimir Putinin hallintoa vastaan.

Asiassa on kuitenkin yksi iso mutta.

Sotaoikeuden päätöksen oikeellisuuteen eivät usko Venäjällä sen paremmin maan johtavat ihmisoikeusjärjestöt, syytettyjen asianajajat ja sukulaiset kuin myöskään riippumattomat tiedotusvälineet.

Nuorten miesten puolustajien mukaan itse asiassa mitään Verkostoa ei ole koskaan edes ollut olemassa, vaan kaikki on järjestön nimeä myöten FSB:n kehittelemää lavastettua salaliittoteoriaa. Syytetyillä ei ollut aiempaa rikoshistoriaa.

Maanantaina sotaoikeus langetti kuitenkin yhteensä 86 vuoden vankeustuomiot ”terroristijärjestön” seitsemälle väitetylle jäsenelle.

Päätekijäksi tuomittu 27-vuotias Dmitri Ptshelintsev sai peräti 18 vuoden vankeustuomion kovennetun kurin leirillä.

Dmitri Ptshelintsev tuomittiin päätekijänä 18 vuodeksi kovennetun kurin leirille.

Tuomiot ovat jopa Venäjän mittakaavassa ankarat. Kaiken lisäksi puolustus pystyi näyttämään toteen, että syytettyjä oli kidutettu ja heiltä oli saatu siten tunnustuksia, jotka he myöhemmin peruivat.

Syyttäjä ei sitä vastoin pystynyt osoittamaan, että syytetyt olisivat ainakaan ehtineet tehdä mitään konkreettista terroritekoihin tai niiden valmisteluun viittaavaakaan.

Raskauttavana todistusaineistona pidettiin muun muassa sitä, että syytetyt olivat harrastaneet airsoft-taistelupeliä oikeita aseita muistuttavilla aseilla. Syyttäjän mukaan kyseessä ei ollut kuitenkaan mikään peli, vaan terrori-iskujen ja aseellisen vallankaappauksen harjoittelu.

Ryhmältä löydettiin myös oikeita aseita ja käsikranaatteja. Puolustuksen mukaan näissä aseissa ei ollut kuitenkaan syytettyjen dna-jälkiä, joten aseet oli ujutettu heille.

Tunnettu toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti Nikolai Svanidze kutsui seitsikon tuomioita ”stalinmaisiksi”. Samoilla linjoilla oli myös Kuolematon parakki -sivusto, joka selvittää Josif Stalinin aikaisten vainouhrien kohtaloita.

– Nyt me tiedämme, miten saattoi olla mahdollista, että meidän isämme ja isoisämme sallivat vuoden 1937 tapahtua, Kuolematon parakki kirjoitti tuomioiden julkistamisen jälkeen viitaten Stalinin toimeenpanemiin syyttömien ihmisten vangitsemisiin ja teloituksiin.

Ihmisoikeusaktivisti Lev Ponomarjov uskoo puolestaan, että ”Verkoston” tuomioiden on määrä olla varoittava esimerkki kaikille Venäjän ajatteleville nuorille.

– Tuomio on varoitus kymmenilletuhansille, sadoilletuhansille Venäjän nuorille. Heille, jotka ovat ripauksenkaan aktiivisia ja jotka ajattelevat itse, Ponomarjov sanoi Kommersantin mukaan.

Tuomittujen suurin ”rikos” olikin monen mielestä se, että he olivat oppositiohenkisiä ja radikaalin vasemmistolaisia. Moni heistä otti osaa myös erilaisiin vapaaehtoisprojekteihin.

Eli olemalla liian aktiivisia yhteiskunnan jäseniä he muodostivat potentiaalisen uhan vallanpitäjille.

– Tuomitut ovat syyllistyneet vain ajatusrikokseen, eivät tekoihin. Ei ole terrori-iskuja eikä niiden valmistelua, Ponomarjov jatkoi käyttäen George Orwellin lanseeraamaa ajatusrikos-termiä.

”Verkoston” terrorismituomiot: lyhin tuomio 6 vuotta, pisin 18 vuotta

Volgan alueellisessa sotaoikeudessa Penzassa langetettiin ”Verkoston” (Set) väitetyille jäsenille maanantaina tuomiot terroristijärjestön perustamisesta ja vallankaappaussuunnitelmasta.

Puolustus aikoo valittaa tuomioista ensi Venäjän sisällä ja tarvittaessa myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Syytetyt kiistivät syytteet.

Dmitri Ptshelintsev (27), 18 vuotta vankeutta kovan kurin vankileirillä.

Ilja Shakurski (23), 16 vuotta kovan kurin leirillä ja 50 000 ruplaa (735 e) sakkoja.

Andrei Tshernov (30), 14 vuotta kovan kurin leirillä.

Maksim Ivankin (25), 13 vuotta kovan kurin leirillä.

Mihail Kulkov (25), 10 vuotta kovan kurin leirillä.

Vasili Kuksov (31), 9 vuotta tavallisella vankileirillä.

Arman Sagynbajev (27), 6 vuotta tavallisella vankileirillä.

Lue lisää: Venäläisille anarkisteille pitkät terrorismituomiot – järjestö: tunnustukset saatu kiduttamalla

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?