Arja Paanasen kommentti: Tervetuloa Venäjälle, toisen luokan kansalaiset! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arja Paanasen kommentti: Tervetuloa Venäjälle, toisen luokan kansalaiset!

Putin houkuttelee Venäjälle paluumuuttajia, mutta tulijat leimataan samalla uhaksi turvallisuudelle, Arja Paananen kirjoittaa.

11.2.2020 6:39

Kerrotaan hyvät uutiset ensin.

Venäjä aikoo muuttaa pikaisesti lainsäädäntöään niin, että maa tunnustaisi kaksoiskansalaisuuden laajasti.

Se tarkoittaisi isoa muutosta kansalaisuuslakiin.

Ulkomaan kansalaisuuden omaava venäjänkielinen henkilö voisi jatkossa hankkia itselleen Venäjän kansalaisuuden ilman, että hänen olisi luovuttava nykyisestä kansalaisuudestaan.

Venäjä-juurinen tai kotikielenään venäjää puhuva henkilö voisi saada kaavailujen mukaan Venäjän kansalaisuuden myös ilman viiden vuoden yhtäjaksoista maassa asumista.

Kaikki tämä kuulostaa varmasti hienolta monen venäläistaustaisen ihmisen korviin.

Kerrankin helpotusta byrokratiaan. Mikä mahtava mahdollisuus luoda yhteys venäläiseen kulttuuriin niin, että voisi samaan aikaan säilyttää itsellään ja lapsillaan vaikkapa Suomen, Ukrainan tai Yhdysvaltain kansalaisuuden.

Tähän mennessä Venäjä on sallinut omille kansalaisilleen kaksoiskansalaisuuden vain ”toiseen suuntaan”.

Nykyisen lainsäädännön mukaan Venäjän kansalaisuuden omaava ihminen on voinut ottaa itselleen toisen tai jopa kolmannen valtion kansalaisuuden. Siinä yhteydessä hänen ei ole tarvinnut luopua Venäjän passistaan.

Ainoastaan siihen on pitänyt sopeutua, että Venäjä kohtelee kaksoiskansalaisia aina niin kuin he olisivat yksinomaan Venäjän kansalaisia.

Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Venäjä katsoo olevansa sekä oikeutettu että velvoitettu ”suojelemaan” kansalaisiaan ulkomailla, tarvittaessa jopa asevoimin.

Näin siis myös silloin, kun kyseiset ihmiset eivät itse edes haluaisi Venäjän sekaantuvan heidän elämäänsä ulkomailla.

Ja juuri tämä saattaa ollakin yksi takaa-ajatus Venäjän kaksoiskansalaisuuksien myöntämisessä. Luoda esimerkiksi entisen Neuvostoliiton alueille – kuten vaikkapa Ukrainaan tai Valko-Venäjälle – tarpeeksi iso määrä Venäjän kaksoiskansalaisia, joita Venäjä voisi sitten mennä ”puolustamaan”.

Duuman virallisen lehden Parlamentskaja gazetan mukaan Venäjä lähettää ulkomaille myös virkamiesryhmiä, joiden tehtävänä on auttaa potentiaalisia kotiinpalaajia.

Paluuhaluisia aiotaan innostaa lehden mukaan muuttopuuhiin myös ”henkilökohtaisella suostuttelulla”. Perusteellista uusien kansalaisten palvelua siis tämäkin!

Kaiken taustalla on presidentti Vladimir Putinin hallinnon huoli vähenevästä väestömäärästä. Toiveena on, että Venäjä voisi saada lyhyessä ajassa jopa 5–10 miljoonaa uutta kansalaista.

Entäpä ne mahdolliset huonot uutiset yksittäisille ihmisille?

Parhaillaan Venäjällä on meneillään Putinin käynnistämä perustuslakiremontti, jossa aiotaan määritellä pitkä liuta virkatehtäviä kaksoiskansalaisten ulottumattomiin. Eivätkä rajoitukset koskisi ainoastaan kaksoiskansalaisia, vaan myös heitä, joilla on ulkomaille joko oleskelulupa tai jokin muu asumiseen oikeuttava dokumentti.

Perustuslakiin kaavaillaan kirjausta, jonka mukaan näitä ulkomaanyhteyksiä omaavilla ihmisillä ei olisi pääsyä esimerkiksi kansanedustajiksi, senaattoreiksi, ministereiksi, valtiollisten virastojen tai toimielinten johtajiksi, aluejohtajiksi, kuvernööreiksi eikä tuomareiksi.

Armeijan ja turvallisuusneuvoston johtovirkoihin heitä ei kelpuutettaisi. Lisäksi perustuslakiin haluttaisiin kirjaus, että heillä ei olisi pääsyä myöskään diplomaateiksi eikä muihin Venäjän kansainvälisiin edustustoihin.

Luonnollista on, että presidentiksi kaksoiskansalainen ei voisi koskaan päästä. Mutta sen lisäksi presidentiksi ei pääsisi myöskään henkilö, jolla olisi jossain elämänsä vaiheessa ollut ulkomaille asumis- tai oleskelulupa.

Syntyperäinen venäläislapsi voisi siis heittää käytännössä hyvästit presidenttihaaveille jo silloin, jos hänen ajattelemattomat vanhempansa veisivät hänet joksikin aikaa asumaan ulkomaille.

 On tietenkin niin, että vain harvat tähtäävät tuomariksi tai kansan­edustajaksi, presidenttiydestä puhumattakaan.

Vuodesta 2014 lähtien Venäjällä on ollut voimassa myös laki, jonka mukaan toisesta passista pitää ilmoittaa viranomaisille rikostuomion uhalla. Jo vuonna 2015 Venäjä sai kiinni 70 000 henkilöä, jotka olivat jostain syystä jättäneet kaksoiskansalaisuutensa tai oleskelulupansa ilmoittamatta.

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia on tällä hetkellä tilastojen mukaan yli 32 000. Kaikkineen Suomessa on yli 100 000 venäjänkielistä.

Potentiaalisesti meilläkin saattaa asua siis noin 70 000 ihmistä, jotka voisivat ilahtua helpotetusta mahdollisuudesta muuttaa Venäjälle tai ryhtyä Venäjän kaksoiskansalaisiksi.

On tietenkin niin, että vain harvat tähtäävät tuomariksi tai kansanedustajaksi, presidenttiydestä puhumattakaan. Venäjän perustuslakiin kaavailtavat ulkomaanyhteysrajoitukset voivat tuntua siksi hyvin kaukaisilta.

Jokin ristiriita on kuitenkin siinä, että samaan aikaan kun Venäjä ilmoittaa haluavansa suojella tulevia uusia kaksoiskansalaisiaan kaikenlaisilta russofobisilta vaaroilta, heistä aiotaan tehdä käytännössä kakkosluokan kansalaisia maan oman perustuslain nojalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?