Kyselyt: Bidenin suosio hiipuu demokraattien presidentti­kisassa – media­miljardööri Bloombergin kannatus tuplaantunut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kyselyt: Bidenin suosio hiipuu demokraattien presidentti­kisassa – media­miljardööri Bloombergin kannatus tuplaantunut

Ennakkosuosikkina pidetty entinen varapresidentti Joe Biden päätyi vaalikiertueen ensimmäisessä osavaltiossa Iowassa vasta neljänneksi ja myös gallup-suosio on kutistunut.

Julkaistu: 11.2. 1:58

Reutersin ja Quinnipiacin yliopiston julkaisemat mielipidekyselyt povaavat vaikeuksia demokraattien presidenttikisassa ennakkosuosikille Joe Bidenille. Demokraattien seuraava esivaali käydään tänään tiistaina New Hampshiressä.

Yhdysvaltain demokraattien Iowasta alkanut esivaalirumba jatkuu tänään New Hampshiren osavaltiossa. Osavaltio on pieni, mutta sen merkitys ei ole vähäinen. Lähes aina puolueensa esivaalit New Hampshiressa voitattanut ehdokas on päätynyt Valkoiseen taloon. Toisaalta huono menestys siellä on monesti merkinnyt lopun alkua toiveikkaille kandidaateille.

Osavaltion esivaaleihin ennakkosuosikkina lähtee tuoreimpien mielipidetiedusteluiden perusteella Vermontin senaattori Bernie Sanders.

Senattori Bernie Sanders on noussut mielipidemittausten kärkeen.

Sanders johtaa New Hamsphiren kyselyjä. Lisäksi sekä uutistoimisto Reutersin että Quinnipiacin yliopiston maanantaina julkaisemissa maanlaajuisissa kyselyissä kärkeen nousi Sanders. Reutersin gallupissa Sandersin kannatus on 20 prosenttia ja Quinnipiacin yliopiston kyselyssä 25.

Toista sijaa pitävän entisen varapresidentin Joe Bidenin kannatus oli pudonnut molemmissa kyselyissä selvästi.

Bidenin niskaan hengittääkin New Yorkin entinen pormestari ja mediamiljardööri Michael Bloomberg, jonka suosio on lähes tuplaantunut viime viikosta. Molemmissa kyselyissä Bidenin kannatus on nyt 17 prosenttia ja Bloombergin 15.

Iowassa täpärästi voittaneelle Pete Buttigiegille kyselyt antavat maanlaajuisesti 8 ja 10 prosentin lukemat. New Hampshiressa Buttigiegille povataan yhä nousua kärkijoukkoon.

Bloomberg jättää demokraattien neljä ensimmäistä esivaalia väliin ja keskittyy niiden sijasta maaliskuun 3. päivän supertiistaihin.

Vaalikokouksia ja esivaaleja järjestetään pitkin kevättä ja alkukesää

Ennakkosuosikkina pidetty entinen varapresidentti Joe Biden päätyi vaalikiertueen ensimmäisessä osavaltiossa Iowassa vasta neljänneksi, mikä oli hänelle valtava pettymys. Biden keskittyikin ennen New Hampshirea korostamaan, että Sandersin valinta ehdokkaaksi tekisi istuvan presidentin Donald Trumpin lyömisestä liki mahdotonta, koska Sandersia pidetään liian vasemmistolaisena.

Esivaalit alkoivat viime viikolla Iowassa pahasti takkuillen. Tulosten saaminen kesti melkein viikon, ja ne saatetaan joutua vielä tarkistamaan.

South Bendin kaupungin entisen pormestarin Pete Buttigiegin, Sandersin ja Bidenin lisäksi demokraattien kärkiehdokkaisiin kuuluvat senaattori Elizabeth Warren sekä Michael Bloomberg, joka on kuluttanut ennätysmäiset 260 miljoonaa dollaria omia rahojaan kampanjaansa. Bloomberg jättää demokraattien neljä ensimmäistä esivaalia väliin ja keskittyy niiden sijasta maaliskuun 3. päivän supertiistaihin, jolloin peräti 14 osavaltiota äänestää.

Uusimmissa gallupeissa senaattori Elizabeth Warren sijoittuu neljänneksi.

Vaalikokouksia ja esivaaleja järjestetään pitkin kevättä ja alkukesää. Presidenttiehdokas valitaan puoluekokouksessa, joka järjestetään 13.–16. heinäkuuta Wisconsinissa, mutta todennäköisesti demokraattien ehdokas on selvillä jo ennen sitä.

Presidentinvaalit järjestetään 3. marraskuuta. Presidentinvaalien voittaja vannoo virkavalan 20. tammikuuta ensi vuonna.

Juttua tarkennettu kello 8.25: Kyse on maanlaajuisista kannatuskyselyistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?