Lotta Hintsa kommentoi nyt evakuointiaan vuorelta – julkaisi videon rinteeltä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lotta Hintsa kommentoi nyt evakuointiaan vuorelta – julkaisi videon rinteeltä

Kiipeilyreissu on ohi, vuorikiipeilijä ja missi Lotta Hintsa kirjoittaa Instagramissa.

Lotta Hintsa kertoo Instagramissa olevansa fyysisesti kunnossa.

9.2.2020 14:25

Hintsa kertoo olevan fyysisesti kunnossa. Hän lensi pois samalla evakuointilennolla, jolla hänen valmentajansa ja kiipeilyparinsa Donald Bowie vietiin pois Broad Peak -vuorelta.

Hintsa kertoo, ettei ollut riittävän terve yrittääkseen kiivetä huipulle. Hän kuvailee oireikseen yskimistä, rintakipua, selkäkipua ja seitsemän viikkoa verta vuotaneen nenän.

– Paska homma, mutta älkää kiitos säälikö tai pahoitelko, Hintsa kirjoitti Instagramissa.

Hintsa vahvistaa uutistoimisto AP:n aiemmat tiedot, joiden mukaan Pakistanin armejian helikopteri suoritti evakuoinnin. Hän kertoo olleensa täysin valmis kävelemään itse pois reissun päätteeksi. Helikopteripilotit kuitenkin tarjosivat hänelle kyytiä.

Suomalaiskiipeilijä kehuu pilotteja ”maailman parhaiksi”.

– Don on erittäin kiitollinen, että he veivät hänet hoitoon hänen keuhkokuumeensa vuoksi.

Hintsa yritti vuoren huipulle yhdessä Bowien ja Denis Urubkon kanssa. Broad Peak on maailman 12. korkein vuori joka yltää 8 051 metrin korkeuteen.

Hintsan päätökseen keskeyttää kiipeily-yritykset vaikutti sääennuste, joka lupasi huipulle noin 42 m/s tuulia lähes koko siksi ajaksi, joka hänellä olisi vielä ollut käytettävissään huipulle yrittämiseen. Kantajat on Hintsan mukaan tilattu 22. helmikuuta, jolloin retkikunta päättyy.

Kokemus ja korkeaan ilmanalaan sopeutuminen olivat naisen mukaan myös riittämättömiä huipulle pääsyyn, kun ottaa sään huomioon.

– Ai niin, ja varpaani ovat olleet tunnottomat kuusi viikkoa, joten oli myös riski niiden menettämisestä, hän kirjoittaa.

Päätös oli suomalaiselle vuorikiipeilijälle vaikea, koska hän ajatteli maastossa viimeiseen asti olevansa kunnossa, vaikka tuntui, kun keuhkot painuisivat kasaa ja jäähakun osumaa ei huomannut varpaassa.

Lopulta Bowien vakuuttelu käänsi Hintsan pään. Olisi parempi luovuttaa tältä erää ja parantua kuin odottaa ihmettä ja seurata terveyden heikkenemistä, Hintsa kirjoittaa.

– Pakistanin armeijan helikopterilentäjät, jotka olivat siellä evakuoidakseen kiipeilytoverini Donin olivat jaloja ja tarjosivat minulle mahdollisuuden lentää kanssaan, Hintsa kirjoittaa.

Hintsa ja Bowie evakuoitiin Skardun kaupunkiin Kashmiriin. Broad Peak sijaitsee Karakoramin vuoristossa Himalajalla, Kiinan, Intian ja Pakistanin rajoilla.

Retkikunnan kolmas huipulle yrittäjä Urubko aikoi Bowien mukaan jatkaa yrityksiään yksin. Retkikunta oli onnistunut pääsemään ainakin kolmosleiriin 7 000 metrin korkeuteen.

Korkeita vuoria kiivettäessä kiipeilijät tekevät reitille yleensä useamman leirin, koska siten vuoren huipulle kiipeämisen pystyy helpommin jakamaan useamman päivän ajalle.

Evakuointi tapahtui perusleiristä.

Hintsan seuraavat kiipeilytavoitteet ovat kesällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?