Lotta Hintsa evakuoitu helikopterilla yhdeltä maailman korkeimmista vuorista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lotta Hintsa evakuoitu heli­kopterilla yhdeltä maailman korkeimmista vuorista

Suomalainen vuorikiipeilijä ja missi Lotta Hintsa on jättänyt kesken yrityksen nousta yli 8000-metriselle Broad Peakille.

Lotta Hintsa on evakuoitu Broad Peak -vuorelta.

9.2.2020 11:46 | Päivitetty 9.2.2020 12:26

Hintsa ja hänen kanssaan kiivennyt Donald Bowie on evakuoitu Broad Peak -vuorelta, kertovat uutistoimisto AP ja italialainen vuorikiipeilymedia Montagna.

Bowie kertoi omasta evakuoinnistaan Instagramissaan. Hän kertoi evakuoinnin syyksi saamansa keuhkokuumeen.

Samalla Bowie kertoi, että Hintsa oli arvioinut säätilaa ja päättänyt myös jättää retkikunnan. Kaksikko on evakuoitu Skardun kaupunkiin Kashmirin alueella.

Uutistoimisto AP:n mukaan Pakistanin armeija evakuoi kaksikon Broad Peakilta. AP:n mukaan Pakistanin armeija kertoi evakuoinnin syyksi sairastumisen, mutta ei tarkentanut kuka oli sairastunut.

Bowien ja Hintsan kanssa kiivennyt Denis Urubko aikoo edelleen nousta Broad Peakille, nyt kuitenkin yksin. Bowie tosin arveli päivityksessään, että tulevien 12 päivän aikana huipulle pääseminen on epätodennäköistä, koska vuorelle on luvattu kovia tuulia.

Hintsa päivitti Instagram-tiliään Broad Peakilta viimeksi neljä päivää sitten. Päivää aiemmin Hintsa kertoi retkikunnan saavuttaneen ainakin kolmosleirin 7 000 metrin korkeudessa. Yhteensä hän on kuvapalvelun perusteella ollut kahdeksan viikkoa retkikunnassa.

8 000 metrin vuoria kiivettäessä kiipeilijät tekevät reitille yleensä useamman leirin, koska siten vuoren huipulle kiipeämisen pystyy helpommin jakamaan useamman päivän ajalle.

Bowien mukaan hän oli kolmosleirissä tehdessään päätöksen jättää kesken yritys nousta huipulle. Hän kiipesi alas perusleiriin, josta helikopteri nouti hänet.

Broad Peak on maailman 12. korkein vuori, joka sijaitsee Karakoramin vuoristossa Himalajalla, Kiinan, Intian ja Pakistanin rajoilla. Se on 8 051 metriä korkea. Sen lähellä sijaitsee maailman toiseksi korkein vuori K2.

Hintsa kertoi Ilta-Sanomille elokuussa edellisestä vuorikiipeilymatkastaan. Kun Fort Boyardin kuvaukset olivat kesäkuussa ohi, hän suuntasi kahdeksi kuukaudeksi Pakistaniin valloittamaan maailman 13. korkeinta Gasherbrum II -vuorta Pakistaniin valmentajansa Bowien kanssa.

Lumivyöryriskin vuoksi huippu jäi saavuttamatta, mutta he nousivat yli seitsemään kilometriin.

– Haluan kiivetä isompia ja hienompia reittejä, joten täytyy pysyä hengissä.

Lotta Hintsa ja ammattivuorikiipeilijä Don Bowie.

Vasta kun on oma henki kyseessä, on kyse urheilusta, Lotta sanoi tuolloin.

– Hemingwayn sanoin on kolme urheilulajia: härkätaistelu, moottoriurheilu ja vuorikiipeily. Kaikki loput ovat pelejä.

Moottoriurheilumaailma on Lotalle tuttu, sillä hänen isänsä Aki Hintsa toimi pitkään Formula 1:ssä varikkolääkärinä, mutta härkätaistelu ei kyllä kiinnosta.

Lotta kiipeää niin sanotusti alppityylisesti eli kantaa itse kaikki tarvikkeensa, eikä käytä lisähappea tai korkeilla huipuilla tavanomaisia oppaita. Reppu painaa jopa 25 kiloa.

Julkisuuteen Lotta nousi, kun hänet valittiin Miss Suomeksi 2013. Viihdealan töiden ohessa hän on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi. Sponsorit mahdollistavat vuorikiipeilyn, josta on viime aikoina tullut ”puoliammatti”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?