Saksan osavaltion pääministeri valittiin äärioikeistolaisen AfD:n salaisella tuella – Saksa paheksui Merkeliä myöten, pääministeri erosi heti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksan osavaltion pääministeri valittiin ääri­oikeistolaisen AfD:n salaisella tuella – Saksa paheksui Merkeliä myöten, pääministeri erosi heti

Tähän asti Saksan puolueet eivät ole suostuneet minkäänlaiseen yhteistyöhön AfD:n kanssa.

Thüringenin osavaltion pääministeriksi valitun Thomas Kemmerichin mukaan vaalit ovat tahraantuneet äärioikeiston vuoksi.

6.2.2020 15:54 | Päivitetty 6.2.2020 20:12

Saksassa Thüringenin osavaltion eilen valittu pääministeri Thomas Kemmerich eroaa virastaan ja vaatii uusia vaaleja osavaltioon. Pääministerin mukaan vaalit ovat tahraantuneet äärioikeiston vuoksi.

Vapaan demokraattipuolueen (FDP) Kemmerich voitti eilen parlamentin äänestyksessä niukasti vasemmistopuolue Linken ehdokkaan Bodo Ramelowin. Kemmerichiä tukivat salaisessa äänestyksessä FDP:n poliitikkojen lisäksi osa kristillisdemokraattien (CDU) parlamentaarikoista ja äärioikeistolaisen vaihtoehto Saksalle (AfD) edustajat.

Tämä on nostanut suurta paheksuntaa Saksassa. Tähän asti Saksan puolueet eivät ole suostuneet minkäänlaiseen yhteistyöhön AfD:n kanssa.

Kyseessä oli myös ensimmäinen kerta toisen maailmansodan jälkeen, kun osavaltion pääministeri nostettiin valtaan äärioikeiston tuella.

– Olemme päättäneet pyytää osavaltion parlamentin hajottamista. Haluamme uudet vaalit, jotta voimme poistaa AfD:n jättämän tahran, Kemmerich sanoi lehdistötilaisuudessa. Kemmerichin mukaan hänen eronsa on välttämätöntä.

Hän kutsui myös AfD:n päätöstä tukea häntä oman ehdokkaansa sijasta "katalaksi tempuksi".

Kemmerichiä itseään on tosin myös syytetty tekopyhyydestä. Hänen katsotaan hyväksyneen AfD:n tuen valintansa vahvistamiseksi, vaikka hän on samaan hengenvetoon vakuuttanut, ettei puolueen kanssa olla tekemässä poliittista yhteistyötä.

Mielenosoittajat muistuttivat natsimenneisyydestä

Myös liittokansleri Angela Merkel on vaatinut osavaltioon uusia vaaleja ja kutsunut vaalitulosta "anteeksiantamattomaksi". Merkel sanoi, ettei hänen CDU-puolueensa ikinä tee yhteistyötä islamia ja maahanmuuttoa vastustavan puolueen kanssa, ei valtakunnallisella eikä paikallisella tasolla.

Osavaltion pääkaupungissa Erfurtissa ja eri puolilla Saksaa järjestettiin lukuisia mielenosoituksia Thüringenin pääministerivalinnan vuoksi. Erfurtissa mielenosoittajat muun muassa huomauttivat kyltissään, että myös natsit saivat vuonna 1930 ensimmäisen ministerinsä osavaltioparlamenttiin Thüringenissä.

Thüringen sijaitsee entisellä Itä-Saksan alueella, jossa AfD on noussut merkittäväksi poliittiseksi voimaksi.

Puoluetta johtaa alueella Björn Höcke, jota pidetään yhtenä puolueen radikaaleimmista politiikoista. Hän on muun muassa vaatinut Saksaa tekemään ”180 asteen käännöksen” natsi-Saksan aikaisten rikosten sovittamisessa.

Viime liittopäivävaaleissa AfD keräsi 13 prosenttia äänistä ja sai ensimmäistä kertaa paikkoja Saksan liittopäiville.

Osavaltion äänestys aiheutti hallituskriisin

Pienen osavaltion äänestyspäätös aiheutti myös muuta poliittista kuohuntaa. Merkelin hallituskumppani sosiaalidemokraatit raivostuivat CDU:n paikallispoliitikkojen päätöksestä liittoutua FDP:n ja äärioikeiston kanssa. Puolueiden on määrä pitää kriisikokous asiasta lauantaina.

– Emme voi jatkaa tavanomaiseen tapaan, jollemme ratkaise tätä ongelmaa, sanoi sosiaalidemokraattien toinen puheenjohtaja Norbert Walter-Borjans.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?