Tshetshenialainen bloggaaja löydettiin raa’asti murhattuna hotellihuoneesta Ranskassa – ”Hänet tapettiin varoituksena muille” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tshetshenialainen bloggaaja löydettiin raa’asti murhattuna hotellihuoneesta Ranskassa – ”Hänet tapettiin varoituksena muille”

Ranskan poliisi etsii murhasta epäiltyä 35-vuotiasta tshetsheenimiestä, joka kirjautui viime viikolla yhtä aikaa hotelliin uhrin kanssa. Viranomaislähteiden mukaan poliisi epäilee, että murhan taustalla on poliittinen motiivi.

Kuvassa Ranskan Lillessä sijaitseva Lille-Flandresin rautatieasema, jonka lähellä sijaitsevasta hotellista Alijevin ruumis viime viikolla löydettiin.­

5.2. 16:22

Ranskan poliisi tutkii tshetshenialaisen bloggaajan Imran Alijevin, 44, murhaa. Miehen ruumis löydettiin viime viikolla hotellihuoneesta Ranskan Lillessä.

Alijev tunnettiin Youtube-kanavastaan, jolla hän kritisoi voimakkaasti Venäjän presidentin Vladirmir Putinin tukemaa Tshetshenian johtajaa Ramzan Kadyrovia. CNN:n mukaan Ranskan viranomaiset ovat kertoneet Alijevin kärsineen ”väkivaltaisen kuoleman”.

Kanavalle nimettömänä puhuneen, tutkinnasta perillä olevan lähteen mukaan Alijevin uskotaan tunteneen murhaajansa. Lähteen mukaan kaksi miestä kirjautui hotelliin sisään ja majoittautui samaan huoneeseen Lillessä viime keskiviikkona.

Torstaina aamupäivällä hotellin johtaja meni käymään huoneessa, jolloin hän löysi Alijevin ruumiin. Tässä vaiheessa toinen miehistä oli kadonnut.

Poliisi etsii nyt 35-vuotiasta tshetsheenimiestä, jota se pitää pääepäiltynä Alijevin murhaan. Hotellihuoneesta löytynyt veitsi on lähetetty oikeuslääketieteelliseen laboratorioon analysoitavaksi.

Guardianin mukaan Alijevia oli puukotettu useita kertoja niskan alueelle.

– Hänet oli murhattu poikkeuksellisen julmasti, Alijevin kanssa säännöllisesti tekemisissä ollut tshetshenialainen oppositiotoimittaja Musa Taipov kertoi Facebookissa.

Hän ja muut Alijevin tunteneet kertoivat yllättyneensä miehen murhasta, sillä tämä oli nähty lähinnä marginaalisena vaikuttajana. Tähän olivat syynä miehen kuntoa pitkään heikentäneet terveysongelmat.

Facebookissa julkaisemassaan viestissä Taipov kuvaili Alijevia ”vaikeaksi, mutta rehelliseksi tuttavuudeksi”, joka yritti hoitaa kipujaan lääkkeillä ja jonka julkaisemat selvitykset eivät aina olleet ”täysin kunnollisia”.

Belgiaan Tshetsheniasta lähtönsä jälkeen asettunut Alijev tunnettiin eksentrisenä ja mielipiteitä jakaneena hahmona. Toisinaan hän lietsoi konflikteja ottamalla kohteikseen Tshetshenian naapuritasavaltojen Ingushian ja Dagestanin kansalaisia sekä hankki rienaavilla puheillaan useita tappouhkauksia.

Alijevin tuntenut lakimies kertoi Guardianille, että tämä oli saanut vierailijan Tshetsheniasta useita päiviä ennen kuolemaansa. Lakimiehen mukaan mies oli pyytänyt Alijevilta apua terveysongelmiinsa, ja kaksikko oli matkustanut Belgiasta Lilleen yhdessä.

Poliittista motiivia epäillään

CNN:n viranomaislähteen mukaan poliisi epäilee, että Alijevin murhan taustalla on poliittinen motiivi. Viime vuosina on murhattu useita näkyviä, Euroopassa asuneita tshetsenialaisia oppositioaktivisteja.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan murhat olisivat Moskovasta tulleita varoituksia aktivisteille. Taipovin ohella Venäjää osoitti syyttävällä sormellaan myös Ruotsissa päämajaansa pitävän Tshetshenian ihmisoikeusjärjestön VAYFOND:in puheenjohtaja Mansur Sadulajev.

– Hänet tapettiin varoituksena muille. Näin yritetään painostaa kaikkia, jotka kritisoivat ”Venäjän suojattia” Ramzan Kadyrovia, Sadulajev sanoi CNN:lle.

Hänen mukaansa kaikki itseään avoimesti ilmaisevat Venäjän hallinnon vastustajat ja Tshetshenian itsenäisyyttä ajavat aktivistit ovat jatkuvassa hengenvaarassa sekä EU:n alueella että muissa maissa.

Elokuussa Berliinissä murhattiin tshetshenialainen Zelimkhan Khangoshvili, 40, joka oli toiminut paikalliskomentajana Venäjää vastaan käydyissä Tshetshenian sodissa 1999 ja 2004. Sodan jälkeen Khangoshvili oli paennut Georgiaan, jossa hänet oli yritetty salamurhata kahdesti.

Saksan viranomaiset ovat olleet vaitonaisia Khangoshvilin murhan tutkinnasta. Muun muassa tutkivien journalistien verkosto Bellingcat on kuitenkin kertonut, että todisteet yhdistävät Venäjän murhaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?