Trump ilkkuu Iowan vaalikatastrofille – demokraattien mukaan syynä mobiilisovelluksen virhe - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump ilkkuu Iowan vaalikatastrofille – demokraattien mukaan syynä mobiilisovelluksen virhe

Ensimmäisten esivaalitulosten pitäisi demokraattien mukaan selvitä myöhemmin tänään.

4.2.2020 17:47

Pitkään ja hartaasti odotettujen demokraattipuolueen esivaalien ensimmäiset vaalikokoukset Iowan osavaltiossa päättyivät sekaannukseen, jonka vuoksi tuloksia ei ollut vielä tiistainakaan julkistettu. Demokraattipuolueen mukaan tuloksissa on ilmennyt epäjohdonmukaisuuksia, jonka vuoksi osavaltion päättämää valintaa puolueen presidenttiehdokkaaksi ei voida julkaista.

  • Yllä olevalla ISTV:n videolla Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kommentoi Iowan tapahtumia.

Iowan demokraattipuolueen mukaan viivästyksen syynä olisivat ongelmat uudessa mobiilisovelluksessa, jonka tarkoituksena oli helpottaa tulosten raportoimista. Tästä syystä laskennassa oli turvauduttava varakeinoihin.

– Vaikka tavoitteenamme on julkistaa tulokset tänään niin pian kuin mahdollista, on tärkeintä varmistaa että prosessin tarkkuus ja luotettavuus säilyvät, puolue totesi lausunnossaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Vaalikokousten tuloksia tarkistettiin Des Moinesissa Iowassa maanantaina.

Pete Buttigieg väittää voittaneensa Iowan esivaalin.

Syntyneen kaaoksen keskellä useampikin demokraattien ehdokkaista on ehtinyt julistautua voittajiksi. Indianalaisen South Bendin kaupungin entinen pormestari Pete Buttigieg väitti tuloksen olevan ”selvä voitto” kampanjalleen.

Samaan aikaan myös senaattori Bernie Sanders väitti olevansa johdossa omien laskelmiensa mukaan. Entisen varapresidentin Joe Bidenin kampanjasta taas tyydyttiin toteamaan, ettei tuloksista ole tarjolla lainkaan virallista tietoa.

Vaikka tärkeän ensimmäisen osavaltion tuloksia ei vielä tiedetty, suuntasi osa ehdokkaista jo kohti New Hampshirea, jossa seuraava esivaalikamppailu käydään ensi viikolla.

Presidentti Donald Trump ilkkui demokraateille sekoilusta Iowan esivaalissa.

Istuva presidentti Donald Trump otti tiistaiaamuna kaiken ilon irti demokraattien sekoilusta tulosten kanssa.

– Mikään ei toimi, aivan kuin silloin kun he pyörittivät maata, Trump ilkkui Twitter-viestissään kutsuen tapahtunutta ”täydeksi katastrofiksi”.

– Ainoa henkilö joka voi ottaa erittäin suuren voiton nimiinsä Iowassa on Trump, presidentti jatkoi.

Jokaisessa osavaltiossa käydyssä esivaalissa ratkeaa, kuka demokraattien ehdokkaista asettuu Trumpia vastaan marraskuun presidentinvaalissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?