Kiinan viranomaiset yrittivät hiljentää koronaviruksesta varoittaneen lääkärin – sitten mies sai itse tartunnan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiinan viranomaiset yrittivät hiljentää koronaviruksesta varoittaneen lääkärin – sitten mies sai itse tartunnan

Lääkäri oli varoittanut kollegoitaan ryhmächatissä ennen kuin hänet kutsuttiin poliisiasemalle.

Lääköri Li Wenliang yritti varoittaa kollegoitaan koronaviruksesta.

4.2.2020 17:03

Wuhanissa silmälääkärinä työskentelevä Li Wenliang yritti varoittaa ihmisiä uudesta koronaviruksesta ennen kuin viranomaiset käskivät häntä olla hiljaa, BBC uutisoi.

Viime joulukuussa Wuhanin keskussairaalassa Kiinassa työskentelevä Li alkoi kiinnittää huomioita useisiin tartuntoihin, jotka muistuttivat 2000-luvun alussa jyllännyttä sarsia. Yhteistä tapauksille oli se, että potilaat olivat vierailleet Wuhanin kalatorilla ja päätyneet karanteeniin Lin työpaikalle.

30. joulukuuta Li varoitti lääkärituttujaan chat-ryhmässä ja kehotti heitä käyttämään suoja-asuja tartunnan välttämiseksi.

– Halusin vain muistuttaa yliopiston luokkakavereitani olemaan varovaisia, Li sanoi CNN:lle.

Li Wenliang yritti varoittaa kollegoitaan koronaviruksesta.

Samana päivänä, kun Li julkaisi viestinsä, Wuhanin terveysviranomaiset kertoivat, että Huananin kalatorilla vierailleilla potilailla oli todettu ”tuntematon keuhkokuume”. Viranomaisten tiedotteessa varoitettiin myös, ettei mikään muu taho saanut antaa tietoa tautitapauksista.

Pian tämän jälkeen Li pyydettiin paikalliselle poliisiasemalle, jossa häntä syytettiin huhujen levittämisestä. Lin oli allekirjoitettava lausunto, jossa mies tunnusti rikkomuksensa ja lupasi, ettei jatkossa ryhtyisi vastaavanlaisiin ”laittomiin tekoihin”.

Li palasi töihin. 10. tammikuuta mies alkoi kuitenkin yskiä. Seuraavana päivänä nousi kuume ja 12. päivä hän hakeutui sairaalaan.

Lääkärin tila romahti nopeasti ja hän joutui tehohoitoon. 1. helmikuuta hänellä todettiin uusi koronavirus – Li oli tietämättään hoitanut koronavirustartunnan saanutta.

Li julkaisi Weibossa tammikuun lopussa lausuntonsa, jossa hän myönsi syyllistyneensä ”rikkomuksiin” ja selitti, mistä kirjeessä todellisuudessa oli kyse. Miehen toipuessa karanteenissa viruksesta, tuhannet ihmiset ovat ilmaisseet tukensa ja kiitelleet miestä.

– Lääkäri Li Wenliang on sankari, eräs käyttäjä kirjoitti.

– Tohtori Li, olette hyvä lääkäri, jolla on omatunto. Toivon, että pysyt turvassa, toinen kirjoitti.

Nyt koronavirus on levinnyt Manner-Kiinan ulkopuolelle. Kuva Hongkongista.

Myös muiden lääkäreiden tiedetään varoittaneen koronaviruksesta ennen kuin viranomaiset varoittivat siitä julkisesti tai myönsivät, että virus tarttuu ihmisestä ihmiseen.

Kiinan korkein oikeus on kritisoinut Wuhanin poliisia ”huhujen levittäjien” rankaisemisesta.

– Olisi voinut olla hyväksi uuden koronaviruksen hallitsemisen kannalta, jos yleisö olisi kuunnellut tätä ”huhua” ja ryhtynyt toimiin kuten käyttänyt hengityssuojaimia, desinfiointiaineita ja välttänyt menemästä villieläintorille.

Wuhanin poliisi julkaisi tämän jälkeen tiedotteen, jossa kertoi, että kahdeksan ihmistä oli syyllistynyt vain ”erittäin pieniin” rikkomuksiin ”vahvistamattoman tiedon” levittämisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?