Kirjeenvaihtajan kommentti: Paikan päällä sen näki – tämä on todellinen syy Iowan vaali­kokous­farssin takana

Iowan vaalikokousten aika on ohi, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen Des Moines’sta.

4.2.2020 10:58 | Päivitetty 4.2.2020 11:16

Iowan kauan odotetuista vaalikokouksista tuli täydellinen pannukakku, kun tulosten julkistaminen viivästyi seuraavaan aamuun asti. Lehdet menivät painoon, ihmiset kävivät nukkumaan ja ehdokkaat lähtivät osavaltiosta ennen kuin kukaan tiesi, mitä oli käynyt.

Iowan demokraattisen puolueen mukaan syynä viivästykseen ei ollut tulosten ilmoittamiseen tarkoitetun sovelluksen hakkerointi eikä tekniikan pettäminen, vaan ”epäjohdonmukaisuudet tuloksissa”.

Olin itse seuraamassa paikan päällä kahta vaalikokousta ja uskon tietäväni, mistä on kyse.

Mahdoton tehtävä

Ensin on syytä kerrata lyhyesti, miten vaalikokoukset toimivat.

Vaalikokoukseen osallistujat ryhmittyvät sen mukaan, ketä kandidaattia he kannattavat. Saavuttaakseen vaalikelpoisuuden ryhmän on kerättävä vähintään 15 prosenttia paikalla olijoista.

Alle äänikynnyksen jääneiden ehdokkaiden kannattajat saavat siirtyä mihin tahansa ryhmään, joka ylittää 15 prosentin rajan. Sen jälkeen ryhmät lasketaan uudelleen.

Tämä luku määrittää sen, kuinka suuren osuuden ehdokas saa jaossa olevista paikoista piirikunnan puoluekokoukseen.

 Hyvästi kolikonheitto ja väittelyt koulujen palloilusaleissa. Emme jää kaipaamaan.

Voitte kuvitella, kuinka sekavaa tämä kaikki on, kun vaalikokoukseen osallistuu kymmeniä tai satoja ihmisiä. Itse seurasin kahta vaalikokousta, jotka käytiin koulun palloilusalin vastakkaisilla laidoilla.

Ihmiset ryhmittäytyivät istumaan katsomoihin. Heidän laskemisensa tarkasti oli lähes mahdoton tehtävä.

Joku saattoi istua epäselvästi ryhmien välissä. Joku oli tuonut katsomoon lapsensa, joka saattoi joutua lasketuksi epähuomiossa. Joku liikkui paikasta toiseen. Joku oli unohtanut rekisteröityä. Joku unohti täyttää kortin, jonka avulla piti varmistaa laskujen paikkansapitävyys.

Toisessa seuraamassani vaalikokouksessa virkailijat pähkäilivät tuloksia vielä lähes tunti sen jälkeen, kun suurin osa osallistujista oli lähtenyt kotiin. Lopulta he joutuivat heittämään kolikkoa ratkaistakseen pattitilanteen kahden ehdokkaan välillä.

Epäjohdonmukaisuudet esiin

Aikaisempina vuosina vaalikokoukset ilmoittivat vain lopputuloksen eli piirikunnan puoluekokousedustajien määrän. Nyt raportoitiin myös kannattajaryhmien nuppiluvut niin ensimmäiseltä kuin toiselta kierrokselta.

Juuri tämä lienee tulosten viivästymisen takana. Koska ihmisten laskeminen on niin hankalaa, on kahden eri kierroksen raakojen numeroiden ja lopputulosten välillä väistämättä epäjohdonmukaisuuksia ainakin osassa lähes 1 700 vaalikokouspaikasta.

Aikaisempina vuosina nämä epäjohdonmukaisuudet eivät tulleet esiin, kun ilmoitettuja lukuja oli vain yksi eli vaalikokouspaikan lopullinen delegaattimäärä.

Virheen mahdollisuuksia lisää se, että vaalikokouspaikalla prosessia vetivät ihmisten keskuudestaan valitsemat vapaaehtoiset. Kaikilla heistä ei ollut tehtävään kunnon kokemusta tai koulutusta.

Hyvästi, vaalikokoukset

Iowan vaalikokouksilla on romanttinen maine. Politiikan nörtit nauttivat tästä erikoisuudesta, jossa ihmiset houkuttelevat toisia liittymään oman kandidaattinsa taakse.

Maanantai kuitenkin todisti, että vaalikokousten aika on ohi. Nykyaikana tulosten on tultava nopeasti ja luotettavasti. Mikäli Iowa haluaa säilyttää erikoisasemansa esivaalikauden ensimmäisenä osavaltiona, pitää sen siirtyä tavalliseen äänestykseen lähes kaikkien muiden osavaltioiden tapaan.

Hyvästi kolikonheitto ja väittelyt koulujen palloilusaleissa. Emme jää kaipaamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?