Yksi hyvin erikoinen piirre kuuluu yhä Iowan vaalikokoukseen – kolikonheitto ratkaisee ehdokkaiden kannatuksen

Kolikonheittoon turvaudutaan tasatilanteessa.

4.2.2020 10:45

Yksi Iowan vaalikokouksen erikoisimmista piirteistä on kolikonheitto, joka määrää, kuinka monta delegaattia ehdokkaat saavat tasatilanteessa ja jos enempää delegaatteja ei ole vaalipiirissä mahdollista saada. Toimittajien twiittien perusteella tänäkin vuonna nähtiin useita kolikonheittoja.

Iowa Fallsissa kolikonheittoon turvauduttiin, kun sekä Minnesotan senaattori Amy Klobuchar ja Massachusettsin senaattori Elizabeth Warren olivat molemmat saamassa neljä delegaattia. Koska vaalikokouksessa myös muut ehdokkaat olivat saamassa delegaatteja ja koko vaalipiirissä jaossa oli 12 delegaattia, Klobucharin ja Warrenin delegaateista heitettiin kolikkoa, Des Moines Register kertoo.

Kolikonheitosta selvisi voittajana Klobuchar, joka sai neljä delegaattia. Warren sai kolme, entinen South Bendin pormestari Pete Buttigieg sai saman verran ja entinen varapresidentti Joe Biden sai loput kaksi.

Myös Polk Countyssä kolikonheitto ratkaisi delegaattien määrän. Bernie Sanders sai piirikunnan 13. vaalipiirissä 49 ääntä ja kaksi edustajaa piirikunnan vaalikokoukseen. Pete Buttigieg ja Elizabeth Warren saivat molemmat 38 ääntä ja Joe Biden 25 ääntä.

Kolikko ratkaisi, että Buttigieg saa yhtä monta edustajaa kuin Sanders ja Warren saman verran kuin Biden.

Niinikään vaalipiirissä 68 kolikonheitto ratkaisi delegaattien kohtalon. Tasapeliin päätyivät Sanders ja Buttigieg, mutta onni suosi Sandersia, joka sai kolme delegaattia ja Buttigieg yhden. Lisäksi kolmantena ollut Warren sai yhden.

Vuonna 2016 Hillary Clintonin ja Bernie Sandersin kannattajien kesken heitettiin kolikko tiettävästi 13 kertaa. Des Moines Register muistutti tuolloin, ettei kolikonheitto yleensä ole ratkaiseva tekijä, sillä vaalipiirit valitsevat ehdokkaiden edustajat piirikunnan kokoukseen. Yhteensä edustajia valitaan noin 11 000, jolloin muutaman kolikonheiton merkitys jää pieneksi.

Yhdysvaltojen demokraattipuolueen esivaalien ja vaalikokousten sarja presidenttiehdokkaan valitsemiseksi käynnistyi maanantaina Iowassa.

IS seurasi esivaalia läpi yön tässä artikkelissa:

Tuplavoitto Trumpille? Demokraattien Iowan esivaalin sotku voi johtaa yllättäviin tuloksiin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?