Myös republikaanien esivaalit käynnissä Iowassa – Trump vie voiton kirkkaasti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Myös republikaanien esivaalit käynnissä Iowassa – Trump vie voiton kirkkaasti

Republikaanien esivaalit ovat lähinnä symbolinen ele. Tästä huolimatta istuvan presidentin kampanjatiimi suhtautuu niihin vakavasti.

Presidentti Donald Trump puhui viime torstaina Des Moinesissa Iowassa.­

4.2.2020 5:07

Maailmalla seurataan tällä hetkellä Yhdysvaltain demokraattipuolueen esivaaleja, jotka käynnistyivät Iowan osavaltion vaalikokouksilla kolmelta yöllä Suomen aikaa. Vähemmälle huomiolle jäävät republikaanien vaalikokoukset, jotka järjestetään niin ikään samaan aikaan Iowassa.

Uutistoimisto AP on jo ehtinyt julistaa republikaanien Iowan esivaalien voittajaksi istuvan presidentin Donald Trumpin. Myös muun muassa CNN:n ja NBC:n ennusteiden mukaan Trump vie voiton kirkkaasti.

New York Timesin ennusteen mukaan Trump kahmii äänistä 97 prosenttia. Tulos ei ole yllätys, sillä republikaanien ehdokaskisaa on pidetty lähinnä symbolisena.

Trumpilla ei juurikaan ole vastusta puolueensa piirissä. Hänen ohellaan listoilla on kaksi haastajaa, entinen Illinoisin kongressiedustaja ja radiojuontaja Joe Walsh sekä entinen Massachusettesin kuvernööri Bill Weld.

Tästä huolimatta Trump kampanjatiimeineen on kampanjoinut kuluvalla viikolla Iowassa pyrkien viemään huomiota demokraattien esivaalisirkukselta. Torstaina yli 7 000 presidentin kannattajaa osallistui kampanjatilaisuuteen, jossa tämä ennusti saavansa Iowan äänet varsinaisissa vaaleissa marraskuussa.

Iowaan on jalkautunut myös Trumpin hallinnon väkeä, republikaanien kärkihahmoja sekä presidentin omia perheenjäseniä.

Vox-verkkolehden mukaan Valkoinen talo ottaa esivaalit vakavasti Trumpin ylivoimasta huolimatta, sillä se pyrkii osoittamaan näin Trumpin kampanjan vahvuutta sekä valmiutta varsinaiseen koitokseen.

– Iowan esivaalit ovat hyvä harjoitus kenttätyöhömme ja mahdollisuus verrytellä presidentti Trumpin operaation organisointilihaksia, Trumpin kampanjan lehdistöväkeen kuuluva Sarah Matthews kommentoi lehdelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?