Unkarin uutta opetussuunnitelmaa kritisoidaan ”kulttuurisodan atomipommiksi” – pakolliseksi luettavaksi natsien tukija mutta ei holokaustista selvinnyttä Nobel-voittajaa

Koulutusalan ammattilaiset ovat arvostelleet uutta kansallista opetussuunnitelmaa.

Unkarin pääministeri Viktor Orban vieraili tällä viikolla Roomassa.

3.2.2020 23:15

Unkari puolusti maanantaina uutta kansallista opetussuunnitelmaansa. Unkarin opettajajärjestöt ovat kutsuneet suunnitelmaa "ideologiseksi" ja yhden järjestön mukaan se "myrkyttäisi julkisen ajattelun".

Unkarin opettajien järjestö on vaatinut, että opetussuunnitelma vedetään pois välittömästi.

Uudistetulla pakollisten luettavien listalla on muun muassa kirjailija Jozsef Nyiro, joka tuki Unkarin natsimyönteistä hallintoa vuonna 1944. Listalta ei löydy maan ainoaa kirjallisuuden Nobel-voittajaa, holokaustista selvinnyttä Imre Kertesziä.

– Tuleva sukupolvi tarvitsee opetussuunnitelman, jossa on Euroopan unkarilaiset arvot, sanoi koulutuksesta vastaava ministeri Miklos Kasler.

Historian opetusaineisto painottaa enemmän toisen maailmansodan jälkeisiä unkarilaisten karkottamisia Neuvostoliittoon ojennustyöleireille kuin Unkarin juutalaisten lähettämistä natsien kuolemanleireille sodan aikana.

Opetussuunnitelman toisessa osiossa termi "kriittinen ajattelu" on muutettu "itsereflektoivaan ajatteluun".

Uusi kansallinen opetussuunnitelma on määrä ottaa käyttöön tietyissä kouluissa syyskuussa. Se julkaistiin perjantaina, mutta sen jälkeen koulutusalan ammattilaiset ovat arvostelleet sitä tiukasti.

Historian opettajien järjestö on kutsunut suunnitelmaa yksipuoliseksi ja ideologiseksi. Eräs opettaja kirjoitti unkarilaisella uutissivustolla, että suunnitelma on pääministeri Viktor Orbanin johtamassa "kulttuurisodassa atomipommi".

Viime aikoina Orbanin kulttuurialalla toimivat tukijat ovat suosineet kansallismielisiä kirjoittajia ja taiteilijoita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?