Boris Johnson linjaa Britannian tavoitteita brexitin jälkeen: ”Kun tavarat liikkuvat vapaasti, sotajoukkojen ei tarvitse” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Boris Johnson linjaa Britannian tavoitteita brexitin jälkeen: ”Kun tavarat liikkuvat vapaasti, sotajoukkojen ei tarvitse”

Boris Johnson puhuu vapaakaupan puolesta ja sanoo Britannian ensisijaisesti haluavan Kanada-tyylisen sopimuksen EU:n kanssa.

Boris Johnson puhui ajasta brexitin jälkeen.­

3.2.2020 13:09

Britannian pääministeri Boris Johnson puhui maanantaina Britannian tavoitteista EU:n kanssa käytävissä neuvotteluissa. Johnsonin puhujan korokkeessa luki ”Unleashing Britain’s Potential” (suom. Britannian potentiaalin päästäminen valloilleen).

– Meillä on juuri takaisin otettu valta ja tiedämme, minne haluamme mennä.

Johnsonin mukaan Britannia on ollut kaupan suhteen horroksissa ja nyt oli sen aika herätä. Johnson puhui vapaakaupan puolesta:

– Kun tavarat liikkuvat vapaasti, sotajoukkojen ei tarvitse.

Johnsonin mukaan vapaakauppa on vaikuttanut enemmän köyhyyden poistamiseen kuin mikään poliittinen idea. Hän tosin varoitti, että ”vapaakaupan taika” oli hiipumassa ja protektionistit olivat saamassa jalansijaa.

Johnson sanoi, että Britannia haluaa EU:n kanssa samankaltaisen sopimuksen kuin unionilla on Kanadan kanssa. Johnsonin mukaan Britannia hakisi Australia-mallista sopimusta EU:n kanssa, jos EU ei tarjoa nollatariffi- ja nollakiintiösopimusta ehdoin, jotka Britannia voi hyväksyä.

– Ei ole mitään syytä sille, että vapaakauppasopimukseen kuuluu EU:n sääntöjen hyväksyminen kilpailupolitiikassa, tukikysymyksissä, sosiaaliturvassa, ympäristöasioissa tai vastaavassa sen enempää kuin, että EU:ta vaadittaisiin hyväksymään Britannian säännöt, Johnson sanoi Reutersin mukaan.

Johnsonilta kysyttiin, oliko ”Australia-malliseen sopimukseen” viittaaminen toinen tapa kiertää se mahdollisuus, etteivät EU ja Britannia saa tehtyä sopimusta siirtymäaikana tänä vuonna. Toimittajat huomauttivat, ettei EU:lla ole Australian kanssa sopimusta, johon Johnson viittasi.

Johnson totesi, että Britannialla ja EU:lla on sopimus viitaten osapuolten hyväksymään erosopimukseen. Tämä sopimus kattaa kuitenkin erorahan, kansalaisten oikeudet ja Pohjois-Irlannin kysymyksen eikä siinä käsitellä esimerkiksi kauppaa ollenkaan.

Johnson puhui samaan aikaan, kun Euroopan komission pääneuvottelija ja brexit-neuvotteluita johtanut Michel Barnier oli linjannut EU:n tavoitteita neuvottelujen suhteen. Barnier sanoi, että EU on valmis tarjoamaan kunnianhimoista kauppasopimusta, jos Britannia sitoutuu ”reiluun ja avoimeen kilpailuun” ja osapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen kalastuksesta.

Johnson sanoi, ettei Britannia aio pyrkiä noudattamaan EU:n sääntöjä ja lakeja.

– Me tarvitsemme täyden autonomian.

Johnson sanoi, ettei Britannia aio kuitenkaan heikentää sääntelyä ja standardeja siitä huolimatta, ettei maa kuulu EU:hun. Johnson toi esille esimerkkejä, joissa Britannia oli EU:ta ”edellä”. Johnson kertoi, kuinka Britannia hyväksyi jo pari vuosikymmentä sitten kahden viikon maksullisen isyysvapaan, kun EU kykeni siihen vasta viime vuonna. Johnson myös sanoi Britannian olevan sitoutunut esimerkiksi ilmastotavoitteisiin.

Johnson kommentoi kalastusta sanoen, että Britannia on valmis harkitsemaan sopimusta. Pääministeri ei kuitenkaan tarkentanut, millainen sopimus olisi mahdollinen. EU haluaisi, että jäsenmaiden kalastajat pääsisivät myös jatkossa Britannian kalavesille.

Sääntelyn tasosta ja kalastuksesta on ennakoitu kalastuksen lisäksi mahdollista kiistakapulaa.

Pääministeri linjasi myös, että Britannia lähtee hakemaan vapaakauppasopimuksia EU:n lisäksi esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa. Hän korosti, ettei Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS ole kaupan. NHS:n kohtalo on puhuttanut Britanniassa paljon ja Johnsonin on väitetty olevan valmis päästämään esimerkiksi amerikkalaisyritykset terveydenhoitomarkkinoille Britanniassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?