Tuplavoitto Trumpille? Demokraattien Iowan esivaalin sotku voi johtaa yllättäviin tuloksiin

Pikkuinen osavaltio on esivaaleissa kokoaan suurempi.

3.2.2020 4:51 | Päivitetty 4.2.2020 9:22

Yhdysvalloissa demokraattipuolueen esivaalien ja vaalikokousten sarja presidenttiehdokkaan valitsemiseksi käynnistyi maanantaina Iowassa.

Vaalikokoukset alkoivat illalla kello 19 Iowan aikaa eli aamuyöllä kello 3 Suomen aikaa. IS on seurannut esivaaleja läpi yön tässä artikkelissa. Voit katsoa seurannan artikkelin lopusta.

Vaikka Iowassa valitaan vain runsas prosentti ehdokasvalinnan tekevistä puolue-edustajista, sen painoarvo pelinavaajana on huomattavasti suurempi.

Tällä kertaa tulosten suhteen syntyi uskomaton sotku. Yleensä vaalikokouksen lopullisia tuloksia on alettu saada jo aamuyöllä Suomen aikaa. Nyt kuitenkaan aamullakaan mitään tuloksia ei vielä ollut kerrottu.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi ISTV:n suorassa vaalilähetyksessä, että Iowan vaalisotku on voitto Trumpille.

Trump on itse jo twiitannut ”tuplavoitosta”. Trump voitti republikaanien vaalikokouksen selkeästi. Lisäksi demokraattien sotku vaalitulosten suhteen pelaa Trumpin laariin, Aaltola arvioi.

– Demokraatit mokasivat, kun ei saada tiettyyn aikaan tuloksia ja ihmiset menevät nukkumaan.

  • Video alla: Näin USA:n demokraattien presidenttiehdokas valitaan.

Iowa on aloittanut demokraattien presidenttiehdokaskilvan jo lähes 50 vuotta ja toiminut usein suunnannäyttäjänä lopputuloksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?