Thaimaalaiset lääkärit kokeilivat HIV- ja influenssalääkkeiden yhdistelmää kiinalaisnaiseen – koronavirustesti näytti negatiivista 48 tunnin kuluttua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Thaimaalaiset lääkärit kokeilivat HIV- ja influenssalääkkeiden yhdistelmää kiinalaisnaiseen – koronavirustesti näytti negatiivista 48 tunnin kuluttua

Lääkäreiden ja Thaimaan viranomaisten mukaan toistaiseksi on liian varhaista sanoa, voidaanko samaa hoitoa soveltaa kaikkiin koronavirustapauksiin. Tuloksia pidetään kuitenkin lupaavina.

2.2.2020 17:27

Thaimaassa bangkokilaisen sairaalan lääkärit kertoivat sunnuntaina hoitaneensa menestyksellä useita vakavia koronavirustapauksia. Lääkäreiden mukaan heidän käyttämänsä lääkeyhdistelmä on johtanut potilaiden tilan nopeaan kohenemiseen 48 tunnin sisällä.

Reutersin mukaan Rajavithi-sairaalan lääkärit kokeilivat lääkeyhdistelmää ensin 70-vuotiaalle kiinalaisnaiselle, joka on kotoisin viruksen lähtöpaikkana pidetystä Wuhanin kaupungista. Naiselle annettiin HIV-infektioiden hoidossa käytettäviä lopinaviiria ja ritonaviiriä sekä niiden lisäksi influenssan hoitoon käytettävää oseltamiviiriä suurina annoksina.

Hengitysuojaimella varustettu nainen kuvattiin Bangkokin kiinalaisessa kaupunginosassa sunnuntaina.

Lääkäri Kriengsak Attipornwanich kertoi Thaimaan terveysministeriön järjestämässä lehdistötilaisuudessa, että naisesta otettu koronavirustesti oli negatiivinen jo 48 tuntia sen jälkeen, kun lääkkeet oli annettu naiselle.

– Uupuneessa tilassa aiemmin ollut nainen pystyi istumaan sängyssä jo 12 tunnin kuluttua, Kriengsak kertoi AFP:n mukaan.

Viranomaisten sunnuntaina julkaisemalla videolla näkyi, kuinka sairaalassa vieraillut terveysministeri Anutin Charnvirakul jutteli koronaviruksesta toipuneen wuhanilaisnaisen kanssa mandariinkiinaksi. Videolla nainen kiitti ministeriä sekä sairaalan henkilökuntaa.

  • Video on nähtävissä sivun yläosassa.

– Tämä ei ole parannuskeino, mutta potilaan tila on parantunut roimasti. Näyttää lupaavalta, mutta meidän on tehtävä vielä lisää tutkimuksia määrittääksemme sen, voiko tästä tulla standardihoitoa, Kriengsak sanoi.

Kiinassa kokeiltu jo aiemmin

Kiinan terveysviranomaiset ovat jo aiemmin kokeilleet HIV- ja influenssaläkkeiden yhdistelmää viruksen hoitoon. Thaimaalaislääkärien mukaan yhdistelmä näytti sielläkin parantavan hoidon tehoa.

Thaimaassa lääkärit nostivat kuitenkin influenssalääke oseltamiviirin annostusta suuremmaksi.

Thaimaan terveysministeriön sunnuntaina julkaisemassa kuvassa maan terveysministeri Anutin Charnvirakul tarkasteli koronaviruspotilaiden hoidossa käyettävää suojavarustusta.

Lääkäreiden mukaan yhdistelmää on kokeiltu menestyksellä myös kahteen muuhun potilaaseen. Heistä toinen vaikutti saavan jonkinlaisen allergisen reaktion, mutta hänenkin tilansa parani siitä huolimatta.

Thaimaan lääkintäviraston johtajan Somsak Akkslimin mukaan terveysministeriö kokoontuu maanantaina keskustelemaan kiinalaisnaisen hoidosta. Myös hänen mukaansa on vielä liian varhaista sanoa, voidaanko lääkeyhdistelmää soveltaa kaikkiin koronavirustapauksiin.

– Aluksi kokeilemme tätä vain vakaviin tapauksiin, Somsak sanoi.

Thaimaassa oli sunnuntaihin mennessä löydetty 19 vahvistettua koronavirustartuntaa. Kahdeksan potilaan kerrotaan toipuneen ja päässeen kotiin ja 11 oli edelleen sairaalahoidossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?