Teräväkieliset dronet ohjeistavat nyt ilman kasvomaskia liikkuvia kiinalaisia – ”Tyyppi, jolla on pinkki takki moottoripyörän päällä! Kyllä, juuri sinä!” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Teräväkieliset dronet ohjeistavat nyt ilman kasvomaskia liikkuvia kiinalaisia – ”Tyyppi, jolla on pinkki takki moottoripyörän päällä! Kyllä, juuri sinä!”

Julkaistu: 1.2. 21:39

Joissakin osissa Kiinaa on otettu lennokit apuun koronaviruksen torjunnassa. Videot maskittomia kansalaisia bongailevista droneista ovat keränneet kiitosta ja huvittaneet, mutta myös huolestuttaneet kiinalaisia.

Kiinasta leviävä koronavirus on vaatinut tähän mennessä ainakin 259 ihmisen hengen. Vahvistettuja tartuntoja oli Kiinan viranomaisten mukaan lauantaina lähes 12 000.

Kiina on ryhtynyt suitsimaan viruksen leviämistä kovalla kädellä muun muassa kaupunkeja eristämällä sekä matkustamista rajoittamalla. Nyt avuksi ovat tulleet myös kaiuttimilla varustetut dronet, jotka jakelevat ohjeistuksia ilman hengityssuojainta liikkuville kansalaisille.

Kiinan valtion uutistoimisto Xinhua ja englanninkielinen valtion sanomalehti Global Times ovat julkaisseet videokoosteita lennokkien partioimisesta kylissä ja kaupungeissa.

  • Global Timesin julkaisema, englanniksi tekstitetty video on nähtävissä artikkelin yläosassa.

Independentin mukaan droneja lennättävät tietyillä alueilla kaupunkien ja kylien viranomaiset sekä liikennepoliisi. Lisäksi asialla on ollut joitakin valppaita siviilejä, kuten esimerkiksi suosittuja sosiaalisen median vaikuttajia.

– Käveletkö ympäriinsä ilman suojaavaa kasvomaskia? No, et pysty välttämään näitä teräväkielisiä droneja! Global Times kirjoitti jakaessaan videon Twitterissä.

Videolla näkyy muun muassa, kuinka drone lähestyy ilman hengityssuojainta liikkuvaa iäkästä naista.

– Kyllä, täti, tämä on drone, joka puhuu sinulle. Sinun ei pitäisi kävellä ympäriinsä ilman maskia. Kyllä, sinun olisi parempi mennä takaisin kotiin, äläkä unohda pestä käsiäsi. Tiedäthän, olemme kehottaneet ihmisiä pysymään kotonaan, mutta silti sinä vaeltelet ulkona. Nyt drone tarkkailee sinua, lennokista kuuluva miesääni sanoo naiselle, joka lähtee hetken ihmeteltyään kiireesti kipittämään pois paikalta.

Droneja käytetään Kiinassa myös desinfiointiaineen levittämiseen koronaviruksen torjumiseksi. Kuva Henanin provinssista perjantailta.

Droneja käytetään Kiinassa myös desinfiointiaineen levittämiseen koronaviruksen torjumiseksi. Kuva Henanin provinssista perjantailta.

Toisessa videon kohdassa liikennepoliisi jakaa dronen kautta ohjeita risteyksessä liikkuville ihmisille.

– Tyyppi, jolla on pinkki takki moottoripyörän päällä! Kyllä, juuri sinä! Ole hyvä ja pane kasvoillesi maski. Hei, sinä komea kaveri, joka puhut puhelimeen! Missä maskisi on? Pidä sitä! liikennepoliisi kuuluttaa.

Myöskään lapset eivät ole säästyneet dronejen valvovilta silmiltä.

– Hei tenava! Elämme epätavallisia aikoja! Älä kuljeskele ulkona! Eikä sinulla ole edes maskia! Kiiruhda takaisin kotiin! Koronavirus on hyvin vakava... juokse! ääni huutaa lapselle, joka lähtee säikähtäneen oloisena juoksemaan, dronen seuratessa häntä kotiportille saakka.

CNN:n mukaan videot ovat levinneet nopeasti Kiinan sosiaalisessa mediassa, jossa niitä on kehuttu muun muassa uudenlaiseksi keinoksi jakaa tietoutta viruksesta.

– Tämä on tapa kontrolloida viruksen leviämistä. Se ei ole väkivaltainen tapa, eikä kyse ole tarkkailusta, josta kohde ei olisi tietoinen. Dronen voi nähdä. Tämä on kirjaimellisesti julkinen terveydenhuollon toimenpide, eräs sosiaalisen median käyttäjä kommentoi Independentin mukaan.

Videot ovat myös herättäneet kiinalaisissa myös huvitusta, mutta jotkut ovat käyttäneet droneista huolestuneina sanaa ”orwellilainen”. Tällä he viittaavat George Orwellin kirjaan Vuonna 1984, jossa kerrotaan myyttisen ”isonveljen” johtamasta, totalitaarisesta tarkkailuyhteiskunnasta.

Tuoreimmat osastosta