Venäjän media levittää salaliittoteorioita koronaviruksesta – IS kokosi listan hurjista väitteistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän media levittää salaliittoteorioita koronaviruksesta – IS kokosi listan hurjista väitteistä

Viruspaniikkia lietsovat salaliittoteoriat on valjastettu Venäjällä nyt perustelemaan myös sitä, miksi maa tarvitsee ”suvereenin internetin” eli mahdollisuuden estää joidenkin viestien leviämisen venäläisten keskuuteen.

Suojapukuihin pukeutuneet henkilöt desinfioivat katuja Wuhanissa torstaina.­

30.1.2020 19:57

Venäläiset ovat tunnetusti taipuvaisia uskomaan erilaisiin salaliittoteorioihin, joten koko maailman säikäyttänyt kiinalainen koronavirus on jo sinällään otollinen lähde teorioiden syntymiselle.

Venäjällä salaliittoteorioihin liittyy kuitenkin syvä poliittinen ulottuvuus. Erilaiset Kremlin politiikkaa tukevat sivustot ja jopa Venäjän valtiollinen media levittävät nyt ahkerasti erilaisia väitteitä, joiden tarkoituksena näyttää olevan kääntää viruspelot jollain tavalla länttä vastaan.

Venäjän mediassa onkin syntynyt erikoinen Kremliä hyödyttävä propagandakierre. Ensin venäläismedia luo ja levittää itse mitä mielikuvituksellisimpia teorioita koronaviruksesta ja sen jälkeen Venäjän mediaan ilmaantuu asiantuntijoita paheksumaan venäläisten altistumista paniikinlietsonnalle.

Venäjän homopropagandalain isänä pidetty kansanedustaja Vitali Milonov näyttää keksineen jo yhden tavan, miten virushuhujen levittäminen käännetään Kremlin politiikan eduksi.

Milonov antoi vastikään lausunnon, jonka mukaan Venäjän rakentama ”suvereeni internet” – eli muusta maailmasta eristetty tietoverkko – olisi oiva ratkaisu viruspaniikin estämiseen. Venäjän itsenäinen internet takaisi hänen mukaansa jatkossa sen, että ihmiset saisivat vain vahvistettua viranomaistietoa ja huhuja levittävät sivut ja mediat voitaisiin blokata.

– Toisin kuin kiinalaiset kollegamme, me annamme nyt sosiaalisten medioiden levittää miljardeittain tekaistuja tietoja, jonka seurauksena Venäjän asukkaille syntyy vääristynyt kuva todellisuudesta, Milonov lausui PolitEkspert-sivustolle.

Venäläinen kansanedustaja Vitali Milonov on tullut tunnetuksi muun muassa maan kiistanalaisen homopropagandalain ehdottajana.­

IS kokosi yhteen muutamia salaliittoteorioita, joita Venäjän mediassa levitetään koronaviruksesta nimeltä 2019-nCoV.

Väite: Virus on Yhdysvaltain biologista sodankäyntiä Kiinaa vastaan

Monet Venäjällä liikkuvat salaliittoteoriat vihjailevat, että Kiinassa leviävä koronavirus olisi luotu biologisen sodankäynnin tarpeisiin ja laskettu liikkeelle tahallaan.

Vihjaillaan, että mukautettu virus olisi peräisin jostain amerikkalaisten pyörittämästä laboratorioista, joita kerrotaan olevan Yhdysvaltain ulkopuolella jopa 400. Huhuja Yhdysvaltain biologisesta sodankäynnistä Kiinaa vastaan ovat levittäneet muun muassa TsargradTV, Moskovski Komsomolets ja Regnum-uutistoimisto.

Viruksen liikkeellelaskun päämääräksi esitetään Kiinan nousevan talousmahdin tukahduttaminen biologisen sodankäynnin avulla. Todisteeksi tästä mainitaan esimerkiksi se, että virus alkoi levitä juuri, kun Yhdysvallat ja Kiina kävivät keskinäisen kauppasotansa ratkaisevia neuvotteluita.

Artikkeleissa neuvotaan miettimään, kuka hyötyisi siitä, että koronavirus laittaisi Kiinan talouden polvilleen. Päättelyketjussa kehotetaan käyttämään Britannian taannoisen pääministerin Theresa Mayn sanamuotoja, joilla Britannia perusteli Venäjän sotilastiedustelun agenttien kytkemistä Julia ja Sergei Skripalin myrkytysyritykseen.

– Jos käytämme Mayn kuuluisaa sanamuotoa highly likely (erittäin todennäköistä), jolla hän liitti Skripaleiden niin sanotun myrkyttämisen Venäjään, niin vastaus on ilmeinen: koronaviruksen epidemia hyödyttää suurella todennäköisyydellä Yhdysvaltoja. Mitä huonommin menee Pekingillä, sitä paremmin menee Washingtonilla, Zvezdaweekly.ru kirjoittaa.

Tässä kasvaa Wuhanin koronavirusta australialaisessa laboratoriossa. Australialaiset tiedemiehet kertoivat torstaina onnistuneensa kasvattamaan koronavirusta potilaalta otetusta näytteestä, mikä auttaa kehittämään keinoja viruksen turjumiseksi.­

Väite: Virus luotu tarttumaan vain kiinalaisiin – venäläisiä vastaan kehitellään myös rotuvirusta

Joissakin venäläisissä julkaisuissa annetaan jopa ymmärtää, että virus olisi mukautettu niin, että se voidaan kohdistaa yksinomaan etnisiin kiinalaisiin.

Samalla vihjaillaan myös, että Yhdysvalloissa tutkitaan parhaillaan venäläisten geeniperimää, jotta Yhdysvallat pystyisi kehittämään yksinomaan venäläisiä vastaan suunnatun biologisen aseen.

– Vaikka etnisen bioaseen kehittelyä ei ole koskaan julkisesti vahvistettu, dokumentit osoittavat, että Yhdysvalloissa kerätään biomateriaalia tietyiltä etnisiltä ryhmistä – kiinalaisilta ja venäläisiltä. Tämä on amerikkalaista kansallissosialismia puhtaimmillaan, Zvezdaweekly kirjoittaa.

Komsomolskaja Pravda on aloittanut puolestaan artikkelinsa näin:

– Koronavirus puhkesi: Kiinaan saatettiin iskeä geneettisellä aseella. Huhujen mukaan mystinen koronavirus olisi ”rotupommi”, joka tarttuu vain mongolidiseen rotuun.

Pitkä artikkeli pyörittelee erilaisia Yhdysvaltoihin kytkettyjä salaliittoväitteitä, mutta aivan lopussa tullaan kuitenkin päätelmään että rotuaseesta ei voi olla kyse. Lukijalle päällimmäisenä mieleen jäävät kuitenkin mielikuvitukselliset kehitelmät rotuaseesta.

Väite: Koronavirus on Yhdysvaltain sodankäyntiä Venäjää vastaan

Yhdysvaltoihin liittyvää salaliittoteoriaa on jalostettu myös niin, että liikkeelle laskettu virus olisi Yhdysvaltain biologista sodankäyntiä myös Venäjää vastaan.

Venäjä on lähentynyt viime vuosina Kiinan kanssa aktiivisesti sekä taloudellisessa että sotilaallisessa yhteistyössä. Mailla on myös pitkä yhteinen raja, jonka sulkemisesta Venäjä tiedotti juuri torstaina.

Tämän teorian mukaan Yhdysvallat olisi siis laskenut lyövänsä yhdellä viruksella kerralla kaksi pahinta kilpailijaansa.

Kiinalainen sairaanhoitaja esitteli suojavarustusta, jota terveydenhuollon työntekijöiden on käytettävä ollessaan tekemisissä koronaviruksen saaneiden potilaiden kanssa.­

Väite: Viruspaniikkia lietsotaan lännen lääketehtaiden eduksi

Yhdysvaltoihin liittyvissä salaliittoteorioissa on yksi keskeinen sivujuonne, jonka mukaan taustalla on tahallinen paniikin lietsonta ja informaatiosodankäynti.

Annetaan ymmärtää, että jos virus on amerikkalaista alkuperää niin sen taustalla on myös Yhdysvaltalain ja laajemmin koko läntisen lääketeollisuuden hyödyttäminen.

– Tämä saattaa hyödyttää amerikkalaisia suuryrityksiä, jotka kehittelevät tällaisia uusia sairauksia vain saadakseen voittoa itselleen, RenTV spekuloi.

Salaliittoteorioiden mukaan läntinen lääketeollisuus luo näin siis itse itselleen uusia markkinoita, sillä uusi virus vaatii uuden rokotteen kehittämisen ja tuo lääketeollisuudelle voittoa.

Värikkäistä lausunnoistaan tunnettu kansanedustaja Vladimir Zhirinovski on levittänyt myös teoriaa Yhdysvaltain luomasta infopaniikista.

– Onko tämä todella uusi influenssan muoto vai jonkun provokaatio? Yhdysvaltain, talouden. Amerikkalaiset pelkäävät, että he eivät saa Kiinaa ohitettua. Se oli provokaatio: lääkkeitä ostettiin ja jostakusta tuli miljardööri, Zhirinovski sanoi Ria Novostin mukaan.

Väite: Virus leviäisi kiinalaisten tavaroiden mukana

Venäjän mediasta löytyy myös kirjoituksia, joiden mukaan koronavirus jäisi elämään pitkäksi aikaa erilaisille pinnoille ja saattaisi levitä siten esimerkiksi postimyynnin kautta Kiinasta tilattujen pakettien mukana.

Moskovassa vietiin vastikään sairaalaan kuusi Kiinan kansalaista, joilla oli korkea kuume.

– He kertoivat, että heidän olonsa huononi sen jälkeen, kun he saivat pakettilähetyksiä Kiinasta, kirjoittaa RenTV.

RenTV:n artikkelissa kerrotaan tämän jälkeen tosin, että tutkimusten mukaan sairastuneilla ei ollut koronavirusta, mutta silti lukijan mieleen jää elämään ajatus siitä, että sairaus olisi voinut olla ollut peräisin Kiinasta tulleesta paketista.

Teoriaa kiinalaisten postipakettien vaarallisuudesta on levittänyt myös Tsargrad-TV, joka kutsuu niitä otsikossa ”kuolettaviksi paketeiksi”. Jutussa tosin todetaan, että paketit ovat matkalla viikkokausia ja ne tuodaan lentorahtina kylmätiloissa, joten asiantuntijoiden mukaan vaaraa ei ole.

Kiinalaiset turistit tutkivat Pietaria hengityssuojaimet kasvoillaan.­

Väite: Virus on peräisin Kiinan omasta salaisesta laboratoriosta

Venäjän mediassa on levinnyt myös israelilaisen ex-tiedustelu-upseerin, kemiallisten ja biologisten aseiden asiantuntijan Dany Shohamin esittämä arvailu, että koronavirus saattaisi ehkä olla peräisin Wuhanissa sijaitsevasta Kiinan omasta viruslaboratoriosta.

Teoria Kiinan omasta laboratoriovuodosta on saanut laajaa julkisuutta myös lännessä, sillä asiaa spekuloi yhdysvaltalainen Washington Times käyttämällä asiantuntijanaan Shohamia.

Shoham on herättänyt jo joskus aiemmin huomiota antamalla kohulausuntoja muun muassa Venäjän valtiolliselle Sputnik-propagandatoimistolle. Esimerkiksi vuonna 2017 Shoham kertoi Radio Sputnikille, että terroristijärjestö Isis on todennäköisesti luovuttanut kemiallisten aseiden valmistuskykynsä länteen ujutettujen uinuvien solujensa haltuun.

Nature-lehden jo vuonna 2017 julkaiseman artikkelin mukaan Wuhanissa sijaitsee Kiinan kansallinen bioturvallisuuslaboratorio. Kyseinen laboratorio luotiin Sars-virusepidemian jälkeen ja sen tarkoitukseksi on kerrottu nimenomaan vaarallisten tarttuvien tautien tutkiminen ja niiden leviämisen estäminen. Salaliittoteorioiden mukaan on vähintäänkin erikoinen sattuma, että laboratorio sijaitsee lähellä koronaviruksen leviämisen alkupaikkaa.

Kun Shohamilta lopulta kysytään Washington Timesin artikkelissa suoraan, onko virus voinut vuotaa Wuhanin laboratoriosta, hän vastaa näin:

– Periaatteessa virus voi päästä ulkomaailmaan joko vuodon kautta tai niin että tilassa ollut henkilö on saanut huomaamatta tartunnan ja poistunut normaalisti kyseisestä laitoksesta. Tämä olisi saattanut tulla kysymykseen Wuhanin virusinstituutin kohdalla, mutta toistaiseksi ei ole todisteita tai viitteitä tällaisesta tapauksesta.

Eli siis: mitään viitteitä saati todisteita ei ole olemassa, mutta silti monet ihmiset on altistettu Washington Timesin arvovaltaa hyväksi käyttäen epäilemään, että näin olisi silti saattanut käytä.

Kiinalainen työntekijä pakkaa hengityssuojaimia.­

Väite: Virus lähti Britannian kehittelemästä patentista

Yhden Kiinaan liittyvän teorian mukaan virus olisi lähtenyt liikkeelle wuhanilaisesta laboratoriosta, mutta se olisi ollut Britannian kehittelemä.

Esimerkiksi venäläinen Svobodnaja pressa -sivusto kertoo, että nyt olisi löytynyt patentti, joka todistaa 2019-nCoV-viruksen olevan brittiläistä perua.

Väitteen mukaan britit olisivat kehittäneet rokotetta lintuvirukseen, jonka valmistusoikeudet he olisivat antaneet kuitenkin kiinalaiselle Wuhanin laboratoriolle halutessaan hyötyä Kiinan edullisemmasta hintatasosta.

Brittien tarkoitus olisi siis ollut itse asiassa hyvä, mutta antamalla viruksen kiinalaisten käsiin he olisivat tulleet luoneeksi biologisen aseen, joka olisi karannut laboratoriosta.

Voit lukea lisää Venäjän median levittämistä salaliittoteorioista sivustolta EUvsDisinfo. Sivuston datapankkiin on koottu englanniksi esimerkkejä erilaisista venäläismedian propagandaväitteistä, muun muassa koronavirukseen liittyen.

Foreign Policyn artikkeli, Washington Postin artikkeli ja 7Newsin artikkeli kertovat niin ikään lisää siitä, mitä huhuja koronaviruksesta on levitetty ja miksi ne eivät pidä paikkaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?