Brexit on tänään – tämä kaikki tapahtuu, kun Britannia lähtee EU:sta

Big Ben soi nauhalta, ovet sulkeutuvat, EU-liput lasketaan saarivaltiossa, päätösvalta menee – mutta velvollisuudet jatkuvat vielä.

31.1.2020 6:20 | Päivitetty 31.1.2020 9:27

Kun kello lyö perjantaina 31. tammikuuta 23.00 Lontoon aikaa, Britannia eroaa Euroopan unionista 47 vuoden jäsenyyden jälkeen.

Suomessa viisarit osoittavat tuolla hetkellä aikaa kello 01.00, eli ollaan jo lauantain ja helmikuun puolella.

Britannia eroaa EU:sta tänään Lontoon aikaa kello 23.00.

Britannian ja EU:n neuvotteleman siirtymäkauden ansiosta eurooppalaiset eivät huomaa oikeastaan mitään merkittävää eroa elämässään. Se hetki on lykätty 11 kuukautta eteenpäin vuoden 2020 loppuun.

Symbolisesti tapahtuu kuitenkin paljon, ja joitakin konkreettisiakin seurauksia nähdään ja kuullaan.

Ero on lopullinen

Britannia on tehnyt eroa pitkään vuoden 2016 kansanäänestyksen jälkeen. Vielä puolitoista kuukautta sitten brexitin vastustajat elättelivät toiveita jopa uudesta kansanäänestyksestä ja eron perumisesta.

Sitten pääministeri Boris Johnson sai murskavoiton ennenaikaisissa vaaleissa ja konservatiivien hallitsema parlamentti hyväksyi viimeiset erolait.

Brexitin vastustajat jaksoivat osoittaa mieltään parlamenttitalon edustalla vielä viime viikolla.

Perjantaina kello 23.01 brexitiä ei voi enää teoriassakaan perua. EU:n Lissabonin sopimuksen artiklan 50 mukainen jäsenmaan ero unionista on viety päätökseen. Ainoa tie Britannialle takaisin on uusi hakemus ja pitkät jäsenyysneuvottelut – sikäli kuin EU sellaisiin ylipäätään haluaisi lähteä.

EU-kansalaisuus menee

Britit menettävät EU-kansalaisuutensa. Kyseessä on alkuun symbolinen menetys, sillä vapaa liikkuvuus ja työntekomahdollisuus jatkuu siirtymäaikana kuin ennenkin, ja Britannia jää tulliliittoon ja sisämarkkinoille.

Tämä passi jää pian historiaan.

Prosessi brittipassien värin muuttamiseksi käynnistyy. Maan hallitus on arvioinut, että tämän vuoden puolivälistä lähtien kaikki uudet passit ovat jo sinisiä EU-viininpunaisen sijaan.

Maksaa, muttei päätä

Britannia jatkaa jäsenmaksujen maksamista EU:n yhteiseen kassaan ja erilaiset oikeudet ja velvollisuudet säilyvät. Yhtä ratkaisevaa poikkeusta lukuun ottamatta, kuten brittilehti Guardian kuvaili lukijoilleen:

– Britannia putoaa pois EU:n päättävistä elimistä – ja seuraukset ovat välittömiä.

– Perjantai-iltana liput lasketaan, Britannian pääsy EU:n sisäisiin diplomaattisähkeisiin katkaistaan, Britanniasta tulee beigen värinen ulkomaa EU-kartoissa.

Lähtö tarkoittaa lähtöä, julistivat brexitin kannattajat Lontoossa viime maaliskuussa järjestetyssä mielenosoituksessa.

EU:n 139 edustustoa ympäri maailmaa vaikenevat brittien näkökulmasta. EU-arkistoihin pääsy loppuu. Ovet sulkeutuvat brittidiplomaattien nenän edestä Brysselissä, ja he joutuvat hakemaan uudet rajoitetut kulkuluvat. Vain rikollisuudentorjuntayhteistyö jatkuu normaalisti, koska siitä on sovittu.

Siirtymäaikana tilanne on siis ristiriitaisesti juuri sitä, mitä brexitin kannattajat kammoksuvat. Britannia pulittaa rahaa EU:lle ja joutuu alistumaan sen sääntöihin, mutta ei saa tietoa eikä olla mukana päätöksenteossa.

Neuvottelut alkavat

EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta alkavat neuvottelut. Aikaa on vuoden loppuun. Heti ei päästä neuvottelupöytään, sillä neuvottelumandaatin antaminen vie EU:n puolelta useamman viikon.

EU:n puolelta neuvotteluja johtaa Michel Barnier.

Kummankin kannalta kattavaan, positiiviseen lopputulokseen uskovat vain harvat, mutta Britannia on ilmoittanut, että siirtymäaikaa lopullisen brexitin toteutumiselle ei pidennetä.

Muuttolaatikot matkaan

Britannian 73 europarlamentaarikkoa ovat tällä viikolla pakanneet muuttolaatikoitaan avustajineen. Maan EU-komissaari teki niin jo marraskuun lopussa. EU-virkoihin erikseen valitut britit saavat jatkaa töissään normaalisti.

Europarlamentissa brittien paikan täyttävät muiden jäsenmaiden edustajat. Suomi saa 14. europarlamentaarikon, joka on vihreiden Alviina Alametsä.

Europarlamentissa halailtiin, kun se ratifioi brexit-erosopimuksen keskiviikkona.

Brexitiä vastustaneet brittiedustajat ovat tirautelleet kyyneliä lähdön alla esimerkiksi BBC:n mukaan. Monille EU-diplomaateille brexit-hetki on kuitenkin myös helpotus, koska neuvottelut ja eroprosessi olivat pitkät ja kivuliaat. Sinä aikana osapuolia kuvattiin kuin aviopariksi, joka on eronnut, mutta asuu yhä saman katon alla, eri makuuhuoneissa.

Liput ja nimet pois

Näkyvä muutos on EU-lippujen poistuminen Britannian edustustoista, ja vastaavasti brittilippujen arkistointi Brysselissä. Se tehdään virka-ajan ulkopuolella vaivihkaa ilman seremonioita. Yksi europarlamentin Union Jack -lipuista viedään Brysselissä sijaitsevaan Euroopan historian museoon.

Europarlamentaarikko ja brexitin johtohahmo Nigel Farage heilutteli brittilippua keskiviikkona istunnossa Brysselissä.

Viittaukset Britanniaan alkavat putoilla pois sadoilta EU:n nettisivuilta sitä mukaa kun niitä ehditään muokata.

EU-johto aikoo pitää matalaa profiilia. EU-komission puheenjohtaja Ursula von den Leyen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja europarlamentin puhemies David Sassoli julkaisevat yhteisen hyvästelykirjelmän.

Lähtölaskenta h-hetkeen

Myös Britanniassa Boris Johnsonin hallitus pitää virallisesti varsin matalaa profiilia, koska se ei tahdo ärsyttää EU-eron vastustajia. Johnson pitää illalla tv-puheen, ja virka-asunto Downing Streetin seinään heijastetaan lähtölaskentakello.

Boris Johnson pitää puheen.

Brexit-hahmo Nigel Faragen perustama Brexit-puolue aikoo järjestää suuren kansanjuhlan Westminsterin parlamenttitalon edustalla. Luvassa on musiikkia, puheita, valoshow ja myös lähtölaskenta h-hetken alla. Juhlat jatkuvat yöhön.

– Kyseessä on demokraattisen tahdon juhla, muotoili puolueen puheenjohtaja Richard Tice AP:n mukaan.

Big Beniä nauhalta

Britannia riiteli vuosikausia brexitistä, ja siinä mielessä onkin osuvaa, että nyt on riidelty vielä erohetken juhlallisuuksistakin.

Kina syntyi parlamenttitalon kuuluisan Big Ben -kellotornin kelloista, joita on soitettu maan historian merkkihetkillä ja joiden kumina on osa kansakunnan sisintä.

Big Ben ei soi, koska se on remontissa.

Mutta nyt Big Ben on hiljaa, koska se on remontissa. Kellojen herättäminen yhden yön ajaksi olisi mahdollista, mutta maksaisi arvion mukaan 500 000 puntaa, eli liki 600 000 euroa.

Hallitus ei rohjennut sitä rahoittaa, ja vaikka tarkoitusta varten perustettiin kansalaiskeräys, idea lopulta tyrmättiin. Brexit-puolue hyväksyi tämän vain happamasti.

– Meillä on suunnitelma B, Tice kertoi.

– Ben Benin soitto, tuo ihana ääni, kajahtelee erinomaisen äänentoistolaitteistomme ansiosta. Siitä tulee Britannian EU-eron kuva.

Juttua muokattu 31.1. kello 9.28: Korjattu Big Benin kellojen soittamisen hinta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?