Joukkopako Wuhanista: Yhdysvallat, Ranska, Japani, Intia, Venäjä ja Saudi-Arabia hakevat väkeään pois - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Joukkopako Wuhanista: Yhdysvallat, Ranska, Japani, Intia, Venäjä ja Saudi-Arabia hakevat väkeään pois

Joukkopako koronavirusepidemian alkulähteiltä kiihtyy, kun monet maat järjestelevät kansalaistensa hakemista pois Wuhanin alueelta. Uusimpana joukkoon liittyi sunnuntaina Japani.

26.1.2020 14:19

Kiinan Hubein maakunnasta Wuhanin kaupungista liikkeelle lähteneen koronaviruksen ominaisuuksista on saatu uutta tietoa. Uusi koronavirus tarttuu myös itämisaikana toisin kuin esimerkiksi sars. Näin kertoivat Kiinan terveysviranomaiset sunnuntaina. Tartuntojen määrä tulee siksi todennäköisesti kasvamaan. Kiinassa on eristetty jo 13 kaupunkia viruksen vuoksi.

Vahvistuneista tartunnoista ovat ilmoittaneet Kiinan lisäksi jo Japani, Etelä-Korea, Taiwan, Yhdysvallat, Ranska, Nepal, Thaimaa, Malesia, Australia ja Singapore. Listan pelätään pian jatkuvan.

Kiinassa viruksen leviämistä on yritetty estää esimerkiksi eristämällä kokonaisia suurkaupunkeja. Maan keskiosassa sijaitseva Hubein maakunta on lähes kokonaan karanteenissa. 11 miljoonan asukkaan Wuhanissa tuli sunnuntaina voimaan merkittäviä rajoituksia autoilla liikkumiseen.

Useat maat ovat hakemassa pois kansalaisiaan Hubeista tai jopa koko Kiinasta.

Japanin pääministeri Shinzo Abe kertoi sunnuntaina, että maa evakuoi kaikki kansalaisensa, jotka haluavat lähteä pois Kiinasta.

Yhdysvallat järjestää evakuointilentoja pois Wuhanista. Uutiskanava CNN:n mukaan suunnitelma koskee Yhdysvaltain diplomaatteja ja kansalaisia. Lennon on määrä lähteä Wuhanista tiistaina ja lennättää ihmiset San Franciscoon, ministeriö kertoi Kiinassa oleville yhdysvaltalaisille lähetetyssä sähköpostissa. Postissa varoitettiin, että lennolla on ”rajoitetusti kapasiteettia” yksityishenkilöille.

Ranska on suunnitellut evakuoivansa kansalaisiaan Hubein maakunnasta bussilla. Uutistoimisto AFP kertoi aikaisemmin, että joitakin ulkomaiden kansalaisia saatetaan ennen lähtöä asettaa karanteeniin johonkin toiseen kiinalaiskaupunkiin.

Venäjä neuvottelee jo Kiinan kanssa järjestelyistä, joiden avulla Venäjä voisi hakea kansalaisiaan pois Wuhanista, kertoo The Moscow Times. Venäjän terveysviranomaiset ilmoittivat lisäksi jo keskiviikkona kehittävänsä rokotetta Kiinassa leviävää koronavirusta vastaan, kertoo venäläinen uutistoimisto RIA.

Intia pyytää Kiinalta lupaa siihen, että se voisi noutaa kansalaisensa pois kaupungeista, jotka Kiina on eristänyt matkustusrajoituksilla, kertoo Hindustan Times.

Saudi-Arabia ilmoitti Kiinassa oleville kansalaisilleen, että heidän pitää valmistautua evakuointiin. Asiasta kertoi muun muassa Al Arabyia.

Maskein suojautuneet matkustajat ovat tuttu näky eri maiden lentokentillä Kiinasta levinneen uuden koronaviruksen takia.­

Valvonta eri maiden lentokentillä on myös kiristynyt. Yhdysvallat aloitti kiinalaisesta Wuhanin kaupungista tulleiden matkustajien tarkastukset koronaviruksen takia jo 17.1. Tarkastelun kohteeksi joutuivat Wuhanista suoraan tai jatkolennoilla San Franciscon, New Yorkin JFK:n ja Los Angelesin lentokentille saapuvat ihmiset. Lentokentillä seulonnassa mitataan matkustajien ruumiinlämpö.

Wuhanista Pariisiin tullut kiinlainen nainen otti kuumetta alentavaa lääkettä ennen lentokentällä tehtyä tarkastusta, koska hän tiesi olevansa kuumeinen. Hän jopa julkaisi myöhemmin kuvia, joissa näkyy, miten hän ruokaili Lyonin kuuluisassa Michelin-tähden saaneessa ravintolassa. Asiasta kertoi muun muassa BBC. Suurlähestystön mukaan nainen on tavoitettu eikä hänen tiedetä sairastuneen uuden koronaviruksen vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?