Koronavirus leviää uskottua tehokkaammin – tarttuu jo ennen kuin oireet ilmenevät

Kiina kertoi sunnuntaina koronaviruksen olevan erilainen kuin sars, koska se tarttuu myös itämisaikana.

26.1.2020 8:31 | Päivitetty 26.1.2020 12:01

Koronaviruksen leviämiskyky voimistuu ja tartuntojen määrä tulee todennäköisesti kasvamaan, Kiinan terveysviranomaiset kertoivat sunnuntaiaamuna tiedotustilaisuudessa.

Virus tarttuu jo itämisaikana, joka voi olla 2–14 päivää. Tässä suhteessa se on erilainen kuin sars-virus, johon sitä on aiemmin verrattu.

Kiinassa viranomaiset lisäävät sairaaloiden resursseja. 13 kaupunkia on eristetty ja liikkumista rajoitettu.

Tiedotustilaisuudessa ei kerrottu uusia lukuja tartunnan saaneista tai kuolleista. South China Morning Postin mukaan maailmanlaajuisesti tartunnan saaneita on yli 2 000. Kiinassa virukseen on kuollut 56 ihmistä.

Viranomaisilla on edelleen hyvin rajoitettu käsitys koronaviruksen ominaisuuksista, etenkin viruksen mahdollisten mutaatioiden riskistä. Toistaiseksi uutta mutaatiota ei ole havaittu.

Kiinassa leviämisen kannalta ratkaisevia ovat tulevat päivät, kun ihmiset palaavat maaseudulta uudenvuoden vietosta takaisin kaupunkeihin.

Kiinalaistutkijat aloittivat rokotteen kehittämisen vain päivä sen jälkeen, kun ensimmäiset virusnäytteet lähetettiin Wuhanin kaupungista 2. tammikuuta. Ensimmäinen tartunta todettiin jo 8. joulukuuta.

Kiina on myös jakanut koronaviruksen perimän ympäri maailman, jotta terveysviranomaiset voisivat tunnistaa sen nopeasti.

Koronaviruksen epäillään saaneen alkunsa Wuhanista, mahdollisesti kaupungin keskustassa sijaitsevalta torilta, jossa myydään useita villieläinlajeja. Viranomaiset kertoivat kuitenkin sunnuntaina, että varmuutta viruksen alkuperästä ei ole.

Kiina kielsi sunnuntaina villieläinten kaupan siihen asti, kunnes koronavirusepidemia on hallinnassa.

Lancasterin yliopiston tutkijat ovat laskeneet, että Wuhanissa voisi olla jopa 190 000 sairastunutta, jos leviämisvauhtia ei onnistuta suitsimaan. Arvio perustuu siihen, että jokainen sairastunut tartuttaa keskimäärin 2,5 ihmistä. Kiina on ryhtynyt Wuhanissa useisiin toimiin, joilla pyritään estämään viruksen leviäminen.

Alta voit lukea hetki-hetkeltä seurannan tiedotustilaisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?