Vedestä hypännyt nokkakala seivästi 16-vuotiaan kaulan – sosiaalisessa mediassa julkaistut kuvat nostavat niskakarvat pystyyn - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vedestä hypännyt nokkakala seivästi 16-vuotiaan kaulan – sosiaalisessa mediassa julkaistut kuvat nostavat niskakarvat pystyyn

Nokkakalojen heimoon kuuluu 60 lajia. Kuvan yksilö uiskenteli koralliriutalla Punaisessa meressä.

Julkaistu: 24.1. 20:38

Tarvittiin viiden kirurgin kahden tunnin työ, että 75-senttinen kala saatiin irrotettua indonesialaisen teinin kaulasta. Nyt hän on puhunut kokemuksestaan BBC:n haastattelussa.

Indonesian mediassa uutisoitiin maanantaina 16-vuotiaan Muhammad Idulin onnekkaasta pelastumisesta. Pelkästä onnesta tosin ei ollut kyse, vaan teinipojan hengissä pysymiseen vaadittiin myös tarkkasormisien kirurgien panosta.

Kaksi tuntia vieneessä, riskialttiissa leikkauksessa Idulin kaulasta poistettiin sen lävistänyt nokkakala. Pian sana erikoisesta tapauksesta levisi sosiaaliseen mediaan, jossa julkaistiin myös kuvia Idulista ennen leikkausta.

Facebookissa julkaistut kuvat voit katsoa tästä linkistä. Varoitus! Kuvat saattavat järkyttää herkempiä.

Nyt, viisi päivää myöhemmin, Idul on toipunut leikkauksesta siinä määrin, että on kyennyt kertomaan kokemastaan BBC:n haastattelussa.

Viime sunnuntaina Sulawesin saarella asuva Idul lähti myöhäisillan kalastusretkelle koulukaverinsa Sardin kanssa, kumpikin omalla veneellään. Noin puolen kilometrin päässä rannasta Sardi sytytti taskulamppunsa.

– Yhtäkkiä nokkakala hyppäsi vedestä ja lävisti kaulani, Idul kertoi BBC:lle.

Iskun voima oli niin suuri, että Idul lensi veneestään mereen. Kalan pitkät, sirot – ja erittäin terävät – leuat olivat edelleen kiinni hänen kaulassaan.

Ne olivat tunkeutuneet sisään leuan alapuolelta ja pilkistivät ulos niskan puolelta. Mikä pahinta, pitkulainen kala sätki edelleen yrittäessään päästä irti. Se oli niin voimakas, että Idul liikkui vedessä sen mukana.

Sardi tuli apuun ja esti Idulia irrottamasta kalaa, ettei verenvuoto yltyisi. Pojat onnistuivat jotenkin uimaan takaisin rantaan, Idul vieläpä pitäen kiinni kaulastaan roikkuneesta 75-senttisestä kalasta.

Perillä Idulin isä kiidätti poikansa puolentoista tunnin matkan päässä sijaitsevaan sairaalaan. Siellä kala katkaistiin niin, että Idulin kaulassa oli enää kiinni sen pää.

Tarkempi irrotustyö ei kuitenkaan onnistunut pienen sairaalan välineillä, joten poika kuljetettiin suurempaan, Makassarin kaupungissa sijaitsevaan provinssisairaalaan. Sairaalan johtajan Khalid Salehin mukaan vastaavaa ei sairaalassa oltu nähty aiemmin.

Salehin mukaan Idulin leikkaukseen osallistui viisi kirurgia. Nyt hän voi jo paremmin, sillä kivut ovat kadonneet, vaikka kaula ei vielä kunnolla käänny oikealle. Salehin mukaan poika joutunee vielä viettämään sairaalassa muutamia päiviä.

Keinovalo innostaa hyppäämään

Kalastusintoa tapaus ei Idulilta vienyt.

– Minun on vain oltava ensi kerralla huolellisempi. Nokkakalat eivät siedä valoa. Se oli syynä siihen, miksi se hyppäsi vedestä ja puukotti minua, poika sanoi.

Nokkakalojen heimoon kuuluvia lajeja esiintyy sekä suolaisissa että makeissa vesissä, lämpimillä ja lauhkeilla alueilla. Isoina parvina pinnan läheisyydessä viihtyvät pitkulaiset otukset ovat tuttu näky myös monille sukeltajille ja snorklaajille.

Hypätessään vedestä nokkakalat yltävät jopa 60 kilometrin tuntivauhtiin. Usein niitä päätyy veneiden kansille, ja pimeän aikaan keinovalo suorastaan yllyttää niitä hyppimään.

Maailmalta tiedetään ainakin kolme nokkakalojen aiheuttamaa kuolemantapausta. Vuonna 1977 yöllisellä kalareissulla ollut 10-vuotias havaijilaispoika sai surmansa reilun metrin pituisen nokkakalan lävistettyä hänen päänsä.

Vuonna 2007 puolestaan Vietnamissa nokkakala lävisti 16-vuotiaan pojan sydämen kohtalokkain seurauksin.

Tuorein tunnettu tapaus on joulukuulta 2018, jolloin Thaimaassa uimassa ollut laivaston erikoisjoukkojen kadetti kuoli nokkakalan hypättyä hänen kaulaansa.