WHO: Koronavirus uhka vain Kiinassa – ”Ei todisteita ihmisten välisistä tartunnoista Kiinan ulkopuolella”

Kiinassa eristystoimet koskevat jo 20 miljoonaa ihmistä - myös Kielletty kaupunki suljetaan.

Potilas hoidettavana Wuhanin keskussairaalassa Kiinassa. Koronaviruksen arvioidaan lähteneen liikkeelle Wuhanista.

23.1.2020 21:25

Maailman terveysjärjestö WHO katsoo, että Kiinasta leviävää koronavirusta ei ole vielä syytä julistaa kansainväliseksi terveysuhaksi.

Järjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi torstaina kaksi päivää kestäneen kokouksen päätteeksi, että virus on terveysuhka Kiinassa, mutta ei kansainvälisesti.

Toimet viruksen leviämisen estämiseksi ovat käynnissä, ja ulkomailla on todettu vain rajallinen määrä tartuntoja. WHO:n mukaan tiedossa ei ole, että virus olisi tarttunut ihmisten välillä Kiinan ulkopuolella.

– Toistaiseksi ei ole todisteita ihmisten välisistä tartunnoista Kiinan ulkopuolella, mutta se ei tarkoita, ettei näin voisi käydä, pääjohtaja sanoi.

WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan koronavirus on terveysuhka Kiinassa, mutta ei kansainvälisesti.

WHO jatkaa tilanteen seuraamista ja kehottaa Kiinaa jatkamaan tiedon jakamista. Kansainvälisen terveysuhan julistus on annettu yhteensä viisi kertaa; edellinen oli viime vuonna ja koski ebolaa.

Virus on tappanut Kiinassa ainakin 18 ihmistä. Uhriluku nousi yhdellä, kun terveysviranomaiset kertoivat 80-vuotiaan miehen kuolleen Hebein provinssissa, joka sijaitsee Pekingin lähellä. Kyseessä oli ensimmäinen kuolemantapaus taudin alkuperäisen leviämisalueen ulkopuolella.

Rajoituksia matkailuun ja uudenvuoden juhlintaan

Kiinassa viranomaiset laajensivat eristystoimiaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Niiden piirissä oli torstaina jo noin 20 miljoonaa ihmistä.

Viruksen leviäminen vaikuttaa matkailuun ja kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan. Pekingissä sijaitseva Kielletty kaupunki suljetaan koronaviruksen takia lauantaista lähtien toistaiseksi. Museon mukaan tarkoitus on estää tartuntojen leviäminen ihmisjoukoissa.

Pekingin viranomaiset ilmoittivat lisäksi peruvansa kaikki suuret uudenvuoden kokoontumiset pääkaupungissa. Kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan liittyy tiiviisti temppelien alueelle kokoontuminen, ja niille kerääntyy usein kymmeniätuhansia ihmisiä.

Ihmisiä ruokaostoksilla Wuhanissa torstaina.

Virus lähti leviämään kaloja ja muita eläimiä myyvältä torilta 11 miljoonan asukkaan Wuhanin kaupungissa. Torstaina eristystoimia laajennettiin muihin kaupunkeihin Hubein provinssissa.

Wuhanin lento- ja junayhteydet katkaistiin sekä liikenne metrossa ja kaupungin busseissa pysäytettiin. Viranomaiset ovat kieltäneet kaupungin asukkaita poistumasta ”ilman erityistä syytä”.

Kaupungin kadut olivat silminnäkijöiden mukaan aavemaisen tyhjät. Harvalukuiset kaduilla kulkijat käyttivät säntillisesti hengityssuojaimia, jotka kaupungin hallinto oli määrännyt pakollisiksi.

Torstai-iltapäivän liikennettä Wuhanissa.

Kaupunkilaiset hädissään

Wuhanin asukkaita kaupungin eristäminen ei miellytä. Turhautuneet wuhanilaiset jakoivat tuntemuksiaan sosiaalisen median Weibo-pikaviestipalvelussa. Palvelussa oli iltapäivään mennessä aloitettu liki 350 000 asiaa koskevaa keskusteluketjua.

– Tuntuu siltä kuin maailmanloppu olisi tulossa, kirjoitti eräs asukas ja pelkäsi ruuan ja desinfiointiaineiden loppuvan kaupungista.

Ensimmäinen tartunta havaittiin tiettävästi 31. joulukuuta. Virus on levinnyt jo muun muassa Japaniin, Hongkongiin, Etelä-Koreaan, Taiwaniin, Thaimaahan ja Yhdysvaltoihin. Torstaina kerrottiin, että tartuntoja on havaittu myös Saudi-Arabiassa, Singaporessa ja Vietnamissa.

Wuhanilaisia jonottamassa hoitoon pääsyä Tongjin sairaalassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?