Italian Viiden tähden liikkeen johtaja Di Maio erosi – hallituksella voi olla edessään vaikeat ajat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Italian Viiden tähden liikkeen johtaja Di Maio erosi – hallituksella voi olla edessään vaikeat ajat

Koalitiohallitukset ovat syöneet populistipuolueen suosiota.

Luigi Di Maio ilmoitti erostaan Roomassa puolueelle järjestetyssä tilaisuudessa.­

23.1.2020 3:10

Italian toisen hallituspuolueen Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi di Maio on eronnut tehtävästään. Di Maion odotetaan kuitenkin jatkavan Italian ulkoministerinä.

Di Maio, 33, piti puolueen jäsenille keskiviikkona Roomassa puheen, jossa hän ilmoitti erostaan. Hän kuvaili Viiden tähden liikettä "visionääriseksi projektiksi, jollaista ei ole nähty koskaan ennen", mutta sanoi että puolueen täytyy uudistua.

Di Maio on toiminut Viiden tähden liikkeen johtajana vuodesta 2017. Hän johti populistipuolueen maaliskuun 2018 vaaleissa Italian suurimmaksi puolueeksi. Vaalien jälkeen Viiden tähden liike muodosti laitaoikeistolaisen Legan kanssa koalitiohallituksen, jossa Di Maio toimi varapääministerinä.

Koalitio kaatui reilun vuoden jälkeen, minkä jälkeen Viiden tähden liike muodosti viime syyskuussa uuden koalitiohallituksen keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen (PD) kanssa, ja Di Maio siirtyi ulkoministeriksi.

Viiden tähden liikkeen suosio on heikentynyt selkeästi sen hallitustaipaleen aikana. Di Maion eron pelätäänkin horjuttavan pääministeri Giuseppe Conten hallitusta. Conte kuitenkin vakuutti keskiviikkona, ettei asialla ole vaikutusta hallituksen toimintaan.

Senaattori Vito Crimi on nousemassa Viiden tähden liikkeen väliaikaiseksi puheenjohtajaksi ennen kuin puolue valitsee uuden johtajan maaliskuun puoluekokouksessaan.

Sunnuntain aluevaalit voivat tuoda uuden kolauksen

Viiden tähden liike sai alkunsa populistisena liikkeenä, joka hylkäsi oikeisto-vasemmisto-jaon ja mainosti itseään vaihtoehtona poliittiselle eliitille ja perinteisille puolueille. Alun perin puolue ilmoitti kieltäytyvänsä koalitioista, mutta Di Maion nostettua Viiden tähden liikkeen Italian politiikan valtavirtaan se pyörsi periaatteensa ja ryhtyi hallitusyhteistyöhön Legan kanssa. Puolue on joutunut tekemään muitakin kompromisseja, mikä on suututtanut sen kannattajia.

Viiden tähden liike onkin kärsinyt identiteettikriisistä ja menettänyt kannatustaan. Viimevuotinen nopea hallituskumppanin vaihto synnytti puolueen sisällä kiistoja ja nostatti kritiikkiä Di Maioa kohtaan. Puolue on myös menettänyt osan kansanedustajistaan.

Di Maio sanoi kuitenkin keskiviikon puheessaan, että puoluetta on liian aikaista tuomita 20 kuukauden hallitustaipaleen perusteella.

Sunnuntaina hallituspuolueilla on edessään uusi koetus, kun Emilia-Romagnassa käydään aluevaalit. Emilia-Romagna on vasemmiston perinteistä tukialuetta, mutta Legan ennakoidaan ottavan voiton, mikä voi horjuttaa hallitusta entisestään.

Hallituspuolueilla on kuitenkin yhteinen intressi pitää koalitio koossa, sillä kumpikaan ei halua uusia vaaleja. Matteo Salvinin johtama Lega on tällä hetkellä Italian suosituin puolue, ja uudet vaalit voisivat nostaa Salvinin pääministeriksi. Italian hallituksen kaatumisella olisi merkittäviä vaikutuksia myös EU-tasolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?