Berliinin huippu­kokous: ulkovallat eivät sekaannu Libyan tilanteeseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Berliinin huippu­kokous: ulkovallat eivät sekaannu Libyan tilanteeseen

YK:n Libyan-erikoislähettiläs Ghassan Salame, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Saksan ulkoministeri Heiko Maas.

Julkaistu: 19.1. 21:10

Asevientikielto Libyaan pysyy voimassa.

Ulkovallat sitoutuivat Berliinin Libya-huippukokouksessa olemaan sekaantumatta Libyan asioihin. Samalla sovittiin, että Libyan asevientikielto pysyy voimassa.

– Sovittiin, että asevientikieltoa kunnioitetaan ja sitä valvotaan tehokkaasti, vakuutti kokousta emännöinyt Saksan liittokansleri Angela Merkel. Merkelin mukaan pitävän kiellon aikaansaaminen on tärkeää, jotta maahan saadaan sen kautta myös pitävä tulitauko.

Merkel korosti, että Libyan kriisi voidaan ratkaista vain poliittisilla toimilla. Sotatoimet ainoastaan pitkittävät Libyan kansan kärsimyksiä.

– Berliinin keskustelut eivät ratkaise kaikkia Libyan ongelmia, mutta ne antavat rauhanprosessille uuden sysäyksen, liittokansleri jatkoi.

Monet aseelliset ryhmät ovat ottaneet yhteen siitä asti, kun maan silloisen diktaattorin Muammar Gaddafin hallinto kukistui vuoden 2011 kansannousussa. Taisteluissa on kuollut ainakin 2 000 sotilasta ja yli 280 siviiliä. Sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukot ovat viime aikoina onnistuneet valloittamaan suuria alueita Libyassa, ja kansainvälisesti tunnustettu hallinto on vaarassa kaatua.