Ruotsin ja Kiinan kiistan taustalla kustantajan mystinen sieppaus – Kiinan suurlähetystö painosti mediaa

Lauantaina SVT uutisoi kuinka Kiinan suurlähetystö on Ruotsissa painostanut useita ruotsalaisia tiedotusvälineitä saadakseen ne muuttamaan uutisointiaan.

Mielenosoittaja kantoi Gui Minhain kuvaa Hongkongissa 2016.

18.1.2020 22:25

Lähetystö on arvostellut ruotsalaismedian uutisia Kiinasta ja ruotsalaisesta kirjankustantaja Gui Minhaista, joka on ollut Kiinassa vangittuna jo vuodesta 2015. Kiista sai uusia kierroksia marraskuussa kun Ruotsin Pen myönsi sananvapauspalkinnon Gui Minhaille.

Kiinan Ruotsin-suurlähettiläs Gui Congyou sanoi ruotsalaismedioille, että sananvapauspalkintoseremoniaan osallistuvat ministerit eivät ole tervetulleita Kiinaan.

Kiinalaissyntyisen Ruotsin kansalaisen Gui Minhain kohtalo on hiertänyt Ruotsin ja Kiinan välejä jo pitkään.

Gui on yksi viidestä hongkongilaisesta kirjankustantajasta, jotka ovat joutuneet Kiinassa vaikeuksiin julkaistuaan juorukirjoja maan johdosta. Hänen oli huhuttu valmistelleen kollegansa kanssa paljastuskirjaa Kiinan presidentti Xi Jinpingistä.

Gui Minhai katosi ollessaan Thaimaassa lomalla syksyllä 2015. Hänen epäillään tulleen siepatuksi, minkä jälkeen hänet vietiin Kambodzan kautta Kiinaan. Seuraavana vuonna hän ilmaantui Kiinan televisioon tunnustaen syyllisyytensä yli 10 vuotta aiemmin tapahtuneeseen liikenneonnettomuuteen.

Vankeustuomion kärsittyään hänet siepattiin tammikuussa 2018 uudelleen, kun hän oli matkalla Kiinassa kahden ruotsalaisdiplomaatin kanssa. Hän oli matkalla tapaamaan lääkäriä Ruotsin suurlähetystössä, koska hänellä epäillään olevan rappeuttava ALS-tauti.

Vuonna 2018 Gui Minhai putkahti julkisuuteen videolla, jossa hän tunnustaa toimineensa väärin. Lisäksi hän syytti Ruotsin viranomaisia manipuloinnista ja siitä, että nämä ovat pyrkineet tekemään hänen tapauksestaan sensaation.

Tunnustusten aitoutta on vahvasti epäilty, ja Ruotsi on vaatinut Kiinaa vapauttamaan Guin.

Kiina on torjunut Ruotsin vastalauseet Gui Minhain pidättämisestä. Kiinan ulkoministeriö ilmoittaa, että Gui pidätettiin rikoslain perusteella.

Ruotsin tuolloinen ulkoministeri Margot Wallström tuomitsi kiinnioton ja sanoi sen olevan mielivaltainen loukkaus kansainvälisiä konsulisääntöjä vastaan. Kiinan ulkoministeriö vastasi luonnehtimalla Ruotsin lausuntoja "vastuuttomiksi".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?