Giulianin kätyri syyttää Trumpia valehtelemisesta Ukrainan suhteen – ”Hän tiesi täsmälleen, mitä oli meneillään” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Giulianin kätyri syyttää Trumpia valehtelemisesta Ukrainan suhteen – ”Hän tiesi täsmälleen, mitä oli meneillään”

Liikemies Lev Parnas haluaisi todistaa Yhdysvaltain presidentin virkarikosoikeudenkäynnissä.

Liikemies Lev Parnas haluaisi todistaa Yhdysvaltain presidentin virkarikosoikeudenkäynnissä.

Julkaistu: 16.1. 20:09

Ukrainalaissyntyinen liikemies Lev Parnas on avannut sanaisen arkkunsa useiden tiedotusvälineiden haastatteluissa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asianajajan Rudy Giulianin kätyriksi kutsuttu liikemies Lev Parnas väittää Trumpin ”tienneen täsmälleen, mitä oli meneillään”, kun Ukrainan viranomaisia yritettiin saada tutkimaan tämän demokraattivastustajan Joe Bidenin ja tämän pojan Hunterin toimia.

Parnas kertoi keskiviikkona MSNBC-kanavalle antamassaan haastattelussa matkustaneensa Ukrainaan painostaakseen Trumpin ja Giulianin puolesta maan viranomaisia tutkinnan käynnistämiseen. Tutkinnan tarkoituksena olisi ollut hankkia vahingollisia tietoja Bideneistä.

Trump on kiistänyt painostuksen. Trumpin väitetyt toimet Ukrainan painostamiseksi ovat selvityksen kohteena ensi viikolla Yhdysvaltain senaatissa käynnistyvässä virkarikosoikeudenkäynnissä, jossa presidenttiä syytetään vallan väärinkäytöstä sekä kongressin harhaan johtamisesta.

Trumpin lakimies Rudy Giuliani ja liikemies Lev Parnas kuvattiin yhdessä Trump International -hotellissa Washingtonissa viime syyskuussa.

Trumpin lakimies Rudy Giuliani ja liikemies Lev Parnas kuvattiin yhdessä Trump International -hotellissa Washingtonissa viime syyskuussa.

Väitetyn painostusoperaation keskushenkilöihin kuuluva Parnas on ukrainalaissyntyinen Yhdysvaltain kansalainen. Hänet pidätettiin viime lokakuussa Dullesin lentokentällä Washingtonin liepeillä epäiltynä pääasiassa muihin asioihin liittyvistä talousrikoksista.

– En olisi tehnyt mitään ilman Rudy Giulianin tai presidentin suostumusta. Miksi presidentti Zelenskyin sisäpiiri tai ministeri Avakov tai kaikki nämä presidentti Poroshenkon ihmiset olisivat tavanneet minut? Kuka minä olen? Heitä käskettiin tapaamaan minut. Ja se on se salaisuus, jonka he yrittävät pitää. Olin kentällä tekemässä heidän töitään, Parnas sanoi MSNBC:n haastattelussa.

Parnasin mukaan juuri Trump päätti kasvattaa painetta Ukrainaa kohtaan jäädyttämällä Ukrainalle myönnetyn sotilasavun. Hän kertoi myös ilmoittaneensa ukrainalaiselle viranomaiselle, että Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ei osallistuisi presidentti Volodymyr Zelenskyin virkaanastujaisiin, jos tutkintaa Bideneistä ei käynnistettäisi.

”Hän tiesi täsmälleen, kuka olen”

Parnasin mukaan Bideneihin kohdistetusta kampanjasta olivat tietoisia myös muut Valkoisen talon viranomaiset kuten oikeusministeri Bill Barr ja entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton. Trump on aiemmin väittänyt, ettei hän tunne Parnasia, vaikka miehistä on olemassa yhteiskuvia.

Trumpin mukaan tämä on mahdollista, koska hänestä on otettu kuvia ”kaikkien kanssa”. Parnas syytti haastattelussa Trumpia valehtelemisesta.

– Hän tiesi täsmälleen, kuka olen, Parnas sanoi.

MSNBC:n lisäksi Parnas on antanut haastatteluja myös muille yhdysvaltalaisille tiedotusvälineille kuten CNN:lle ja New York Timesille. Samana päivänä edustajainhuoneen tutkijat olivat julkaisseet lisää hänen heille toimittamaansa materiaalia kuten tekstiviestejä, valokuvia ja kalenterimerkintöjä.

Trump ja Giuliani kuvattuna yhdessä marraskuussa 2016.

Trump ja Giuliani kuvattuna yhdessä marraskuussa 2016.

New York Timesille Parnas kertoi, että vaikka hän ei puhunut Ukrainan painostamisesta suoraan itsensä presidentin kanssa, hän kuitenkin tapasi tämän useaan otteeseen ja sai kuulla Giulianilta tämän olevan perillä asioista.

– Lyön koko elämäni vetoa siitä, että Trump tiesi tarkalleen kaikesta, mitä oli meneillään sen suhteen, mitä Rudy Giuliani teki Ukrainassa, Parnas sanoi.

Hän kertoi olleensa siinä uskossa, että ei voisi joutua ongelmiin tai tehdä mitään väärää kuuntelemalla presidenttiä tai tämän asianajajaa.

– Kadun eniten sitä, että olin niin luottavainen. Uskoin olevani patriootti ja auttavani presidenttiä, Parnas sanoi.

CNN:lle Parnas kertoi, että kysymys ei ollut Yhdysvaltain intressien ajamisesta vaan ainoastaan tämän vuoden vaaleista, joissa Trump pyrkii uudelle presidenttikaudelle.

– Juuri niin kaikki näkivät sen. Se oli kaikkein tärkein asia. Se, että hän pysyisi virassa vielä neljä vuotta ja jatkaisi taistelemista. Tarkoitan, että ei ollut mitään muuta syytä tehdä sitä, Parnas sanoi.

Kääntyi Trumpia vastaan

Parnasin mukaan hänen tavoitteenaan oli nimenomaan saada ukrainalaiset ilmoittamaan Bideneitä koskevan tutkinnan käynnistämisestä. Hän kertoi toimittaneensa Giulianin ohjeistamana Ukrainan johdolle tarjouksia vastapalveluksista tutkinnan käynnistämiseen liittyen.

Ennen keskiviikkona julkaistuja haastatteluita Parnas ei ole puhunut asiasta julkisesti. Lokakuussa tapahtuneen pidätyksensä jälkeen Parnas on etäännyttänyt itseään Trumpista ja Giulianista sitä mukaa, kun julkisuuteen on tullut uutta, raskauttavaa tietoa Trumpin toimista.

Parnas päätti kääntyä ihailemaansa presidenttiä vastaan sen jälkeen, kun tämä oli kiistänyt kaikki yhteytensä häneen. Mies on vaatinut kongressilta, että hän voisi todistaa Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä.

Keskiviikkona hän sanoi, että senaatti toimisi viisaasti jos kutsuisi hänet todistamaan. Hän lisäsi, että voisi yhdessä Boltonin kanssa ”täydentää puuttuvat palaset”.

– Totuus on nyt tullut julki, luojan kiitos. Ajattelin, että he sulkisivat suuni ja tekisivät minusta syntipukin syyttämällä minua asioista, joita en ole tehnyt, Parnas sanoi.

Trumpin puheita Parnas kommentoi tyhjentävästi:

– Hän valehtelee.

Tuoreimmat osastosta