Lentoyhtiö vaati naista tekemään raskaustestin ennen koneeseen nousua: ”Se oli erittäin nöyryyttävää ja turhauttavaa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lentoyhtiö vaati naista tekemään raskaustestin ennen koneeseen nousua: ”Se oli erittäin nöyryyttävää ja turhauttavaa”

Lentoyhtiö on pahoitellut henkilökuntansa toimintaa.

Lentoyhtiö on pahoitellut henkilökuntansa toimintaa.

Julkaistu: 16.1. 18:00

Lentoyhtiön pyynnön taustalla oli huoli synnytysturismista.

25-vuotiasta japanilasinaista vaadittiin tekemään raskaustesti ennen kuin hänet päästettiin lennolle kohti Yhdysvalloille kuuluvaa Pohjois-Mariaanien saariryhmään kuuluvaa Saipanin saarta.

Midori Nishida kertoo Wall Street Journalille, että hän oli tekemässä lentoselvitystä Hongkongin lentokentällä viime marraskuussa, kun lentoyhtiön henkilökunta teki erikoisen pyynnön: hänen oli tehtävä raskaustesti todistaakseen, ettei ollut raskaana. Nishida saatettiin vessaan ja hänelle annettiin testi.

Vanhempiaan tapaamaan menossa ollut Nishida oli lähtöselvityslomakkeessa sanonut, ettei ole raskaana. Henkilökunta pyysi kuitenkin häntä todistamaan asian ja antamaan luvan lääketieteelliseen selvitykseen. Lupalomakkeessa sanottiin, että lääketieteellistä selvitystä voitiin pyytää naisilta, joiden ulkonäkö muistutti raskaana olevan ulkonäköä.

– Se oli erittäin nöyryyttävää ja turhauttavaa, Nishida kertoi kokemuksestaan.

Washington Postin haastattelussa Nishida kertoi henkilökunnan todenneen, että nainen voisi myös kieltäytyä raskaustestin tekemisestä. Silloin hän ei kuitenkaan pääsisi lennolle.

Nishida teki testin, jonka tulos oli negatiivinen ja hän pääsi lähtemään matkaan.

Halpalentoyhtiö Hong Kong Express on kertonut keskeyttäneensä käytännön toistaiseksi ja pahoitellut sen aiheuttamaa mielipahaa.

– Saipanin viranomaisten huoleen vastataksemme ryhdyimme helmikuussa 2019 toimiin lennoillamme Saipaniin, auttaaksemme varmistamaan, ettei Yhdysvaltojen maahantulolakeja kierretä, lentoyhtiön lausunnossa todetaan CNN:n mukaan.

Koska Saipan kuuluu Yhdysvaltoihin, siellä syntyvät lapset saavat Yhdysvaltojen kansalaisuuden. Lisäksi raskaana olevat naiset saavat lentää Yhdysvaltoihin ja jopa synnyttää siellä.

Kun kiinalaiset saivat Pohjois-Mariaaneihin viisumivapauden, yhä enemmän naisia on matkannut Saipaniin synnyttämään. Kun vuonna 2009 vain 12 kiinalaista synnytti Saipanissa, vuonna 2018 vastaava luku oli 575.

Viranomaiset ovat olleet synnytysturismista huolissaan. Yhdysvaltojen tulli- ja rajavirasto kuitenkin kiistää pyytäneensä lentoyhtiöitä tarkistamaan naisten raskauden.

Tuoreimmat osastosta