Mishustinin pääministeriys sai Venäjän duumassa ylivoimaisen tuen – kukaan ei äänestänyt vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mishustinin pääministeriys sai Venäjän duumassa ylivoimaisen tuen – kukaan ei äänestänyt vastaan

Hallituksen kokoonpanosta ei ole vielä tietoa.

16.1.2020 15:43

Venäjän parlamentin alahuone duuma on hyväksynyt Mihail Mishustinin nimittämisen Venäjän uudeksi pääministeriksi. Interfaxin mukaan 383 edustajaa sanoi kyllä ja 41 pidättäytyi äänestämästä. Kukaan ei äänestänyt vastaan.

Mishustin esitteli ennen äänestystä hallituksensa ohjelmaa ja kehotti parlamenttia tekemään yhteistyötä presidentti Vladimir Putinin ohjelman pikaiseksi toteuttamiseksi.

– Ihmisten pitäisi jo nyt tuntea muutoksia parempaan.

Mishustin sanoi, että ykkössijalla on kansalaisten reaalitulojen parantaminen. Toisaalta hallituksen täytyy palauttaa elinkeinoelämän luottamus viranomaisiin ja edistää innovaatioita.

Venäjällä koettiin eilen suuryllätys, kun pääministeri Dmitri Medvedevin hallitus erosi ja presidentti Putin ehdotti jokseenkin tuntematonta Mishustinia uudeksi pääministeriksi.

Mishustinilla on viikko aikaa ilmoittaa hallituksesta ja ministereistä.

Mishustin tapasi aamulla parlamenttiryhmien edustajia. Uutistoimisto Tassin mukaan hän kertoi valtapuolue Yhtenäisen Venäjän edustajille, että hallituksen kokoonpanoon on luvassa muutoksia. Hän ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, millaisia.

Mishustinin nimi on melko tuntematon jopa Venäjällä. Hän on koulutukseltaan insinööri ja taloustieteen tohtori. Hänen erikoisalaansa on verotus, ja vuodesta 2010 hän on johtanut Venäjän liittovaltion verohallintoa.

"Putin haluaa pysyä numero ykkösenä"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kuvaili Mishustinia pitkän linjan lojaaliksi virkamieheksi, jonka rooli julkisuudessa on ollut näkymätön.

– Hän on ollut täysin katveessa kaikissa spekulaatioissa, Lassila sanoi eilen STT:lle.

Politiikan asiantuntijat pitävät nimitystä osana toimia, joilla Putin tähtää oman asemansa pönkittämiseen senkin jälkeen, kun hänen presidenttikautensa päättyy vuonna 2024.

Putin ehdotti eilen parlamentin asemaa vahvistavia muutoksia maan perustuslakiin. Ehdotuksen mukaan presidentin olisi jatkossa nimitettävä se pääministeri ja ne avainministerit, joita parlamentti ehdottaa virkaan. Presidentillä tosin säilyisi oikeus erottaa pääministeri tarvittaessa.

Eilisten käänteiden jälkeen onkin kyselty, petaako Putin itselleen presidenttikautensa jälkeen pääministerin paikkaa vai miten hän aikoo pysyä vallan kahvassa.

Riippumaton politiikantutkija Maria Lipman arvioi, että Putin haluaa pysyä maassa "numero ykkösenä, ilman kilpailijoita".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?