Nasan 17-vuotias harjoittelija löysi uuden planeetan – taivaankappale kuin suoraan Star Wars -elokuvista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nasan 17-vuotias harjoittelija löysi uuden planeetan – taivaankappale kuin suoraan Star Wars -elokuvista

Julkaistu: 16.1. 15:15

Teinipojan mukaan planeetta on kuin Star Wars -elokuvista tuttu planeetta Tatooine.

Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan 17-vuotias harjoittelija löysi uuden planeetan, BBC kertoo. Lukiossa opiskeleva Wolf Cukier teki löydön viime kesänä, mutta Nasa tiedotti asiasta viikko sitten asian varmistuttua.

Cukier kertoo saaneensa tehtäväksi tutkia avaruusteleskoopin keräämää dataa ja etsiä merkkejä mahdollisesta planeetasta. Käytännössä nuorukainen etsi muutoksia tähtien valoisuudessa, sillä varjo voisi viitata siihen, että ohi kulki planeetta.

– Etsin planeettaa, joka kiertää kahta tähteä, Cukier tarkentaa BBC:lle.

Kolmantena päivänä Cukier tarkasteli erästä aurinkokuntaa ja huomasi jonkin asian olevan kahden tähden valon edessä. Hän ilmoitti löydöstä ohjaajalleen ja kaksikko katsoi tarkasteli dataa vielä lisää.

Pian he huomasivat vielä kaksi muuta muutosta valossa, jolloin he alkoivat analysoida tietoja nähdäkseen, voisiko kyse olla planeetasta. Myös muut tutkijat kiinnostuivat löydöstä.

Kävi ilmi, että Cukier oli löytänyt 6,9 kertaa Maata suuremman planeetan, joka sai nimen TOI 1338 b. Nasan mukaan 1 300 valovuoden päässä Maalarin tähdistössä sijaitseva planeetta kiertää kahta tähteä.

Star Wars -fanina Cukier kertoo planeetan muistuttavan Luke Skywalkerin kotiplaneettaa Tatooinea.

– Se on hyvin paljon kuin Tatooine, ainakin siinä, miten tähdet näkyvät taivaalla, Cukier sanoo.

– Joten siellä on myös tupla-auringonlasku.

Toisin kuin kuvitteellinen Tatooine, TOI 1338 b ei ole elinkelpoinen. Se on todennäköisesti erittäin kuuma eikä sillä välttämättä ole kiinteää pintaa.

Cukier oli Nasalla harjoittelussa pari kuukautta, minkä jälkeen hän palasi takaisin kouluun. Lukion jälkeen hän aikoo jatkaa yliopistoon. Voi olla, että hän kuitenkin joskus työskentelee uudestaan avaruushallinnolle.

– Ura avaruustutkimuksen parissa houkuttelee.

Tuoreimmat osastosta