Tshetshenian johtajan katoaminen nosti Venäjällä huhumyllyn – johtoon astui pääministeri Hutshiev - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tshetshenian johtajan katoaminen nosti Venäjällä huhumyllyn – johtoon astui pääministeri Hutshiev

Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov kuvattuna toukokuussa 2018 Moskovassa Vladimir Putinin virkaanastujaisissa.

Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov kuvattuna toukokuussa 2018 Moskovassa Vladimir Putinin virkaanastujaisissa.

Julkaistu: 16.1. 13:32

Tshetshenian johtajan Ramzan Kadyrovin katoaminen nosti Venäjällä huhumyllyn, sillä siihen havahduttiin vasta keskiviikkona Vladimir Putinin linjapuheen myötä.

Kun presidentti Vladimir Putin piti Moskovassa Venäjän valtarakenteita ravistelleen linjapuheensa, yksi oli kuulijoiden joukosta poissa.

Paikalla ei ollut Tshetshenian johtajaa Ramzan Kadyrovia, joka oli luovuttanut valtaoikeutensa tilapäisesti tasavallan pääministerille Muslim Hutshieville.

Tshetsheniasta kiiruhdettiin kuitenkin vakuuttamaan, että Kadyrovin valtaoikeuksien luovutus ei liity millään tavalla Putinin käynnistämään Venäjän valtaremonttiin. Tshetshenia on yksi Venäjän sisäisistä tasavalloista.

Tshetshenian hallituksen sivuilta löytyy tästä todisteena myös dokumentti, jossa valtaoikeuksien tilapäisestä siirrosta kerrotaan dokumentilla, joka on päivätty jo maanantaille eli 13. tammikuuta. Tekstissä kerrotaan, että Kadyrov on tilapäisesti työkyvytön. Jostain syystä tämä ilmoitus ei ollut kuitenkaan noussut Venäjällä uutiseksi ennen keskiviikkoa.

Kadyrovin lehdistösihteeri Alvi Karimov kertoi RBK-lehdelle, että kysymys on terveydenhoidollisista toimenpiteistä.

– Hänellä on meneillään hoitojakso, johon liittyy lääketieteellisiä toimenpiteitä, Karimov sanoi.

– Siinä ei ole mitään sen kummallisempaa. Ramzan Ahmatovitsh työskentelee normaalisti ilman vapaapäiviä ja juhlia, Karimov sanoi.

Tshetsheniaa Venäjän duumassa edustava kansanedustaja Shamsali Saralijev puolestaan kuvaili Ria Novostille, että Kadyrov oli joutunut ottamaan sairauslomaan ”pienien ongelmien takia”.

– Toisinaan normaali vilustuminen tai nuha voi pakottaa tasavallan johtajan hetkellisesti jättämään tehtävänsä. On olemassa mekanismi, jonka mukaan silloin luodaan erityinen dokumentti vallansiirrosta pääministerille siksi aikaa, kun johtaja on hoidettavana sairaalassa tai kotona, Saralijev kirjoitti Telegramissa.

– Huolimatta pienistä terveysongelmista hän seuraa alueen tilannetta ja kommentoi aktiivisesti poliittisia tapahtumia sekä tekee hallinnollisia päätöksiä. Tilanne alueella on normaali, Saralijev jatkoi rauhoitteluaan.

Kadyrov on ainakin kerran aiemmin siirtänyt samalla tavalla valtaoikeutensa pääministerille. Tämä tapahtui viime vuoden helmikuussa. Tuolloin Kadyrovin kerrottiin olevan ennalta suunnitelluissa tutkimuksissa.

Tuoreimmat osastosta