Uutuuskirja: Donald Trumpin möläytys yllätti valtiovieraan täysin: ”Ilme muuttui järkyttyneestä ja huolestuneesta alistuneeksi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja: Donald Trumpin möläytys yllätti valtiovieraan täysin: ”Ilme muuttui järkyttyneestä ja huolestuneesta alistuneeksi”

Uutuuskirja ei anna presidentti Donald Trumpista mairittelevaa kuvaa.

Uutuuskirja ei anna presidentti Donald Trumpista mairittelevaa kuvaa.

Julkaistu: 16.1. 11:52

Trumpin presidenttiyttä käsitellään Washington Postin toimittajien kirjassa.

Tietämätön maantieteestä ja historiasta ja vuotaa itse tietoja medialle. Tällainen kuva Yhdysvaltojen presidentistä Donald Trumpista maalataan Washington Postin toimittajien uutuuskirjassa A Very Stable Genius, joka pohjautuu yli 200 lähteeseen ja satoihin tunteihin haastatteluja.

Kirjassa muun muassa kerrotaan, että Trump olisi halunnut tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin jo ennen virkaanastujaisiaan. Trumpin kerrotaan kysyneen ulkoministerikandidaatilta, milloin hän voisi tavata Putinin ja ehtisikö hän tavata miehen ennen virkaanastujaisseremoniaa tammikuussa 2017. Trump ja Putin tapasivat ensimmäisen kerran 168 päivän kuluttua Trumpin virkaanastujaisista.

Kirjaväite Trumpin toiveesta on noussut uutisotsikoihin myös Venäjällä.

Kirjassa kerrotaan myös Trumpin ja Intian pääministerin Narendra Modin kohtaamisesta. Trump hämmästytti Modia tokaisemalla, ettei Intialla ainakaan ollut Kiinaa rajanaapurina. Intialla on Kiinan kanssa yhteistä rajaa 3 488 kilometriä. Enemmän yhteistä rajaa Intialla on vain Bangladeshin kanssa.

– Modin silmät pullistuivat yllätyksestä, kirjailijat kuvailevat.

– Hiljalleen Modin ilme muuttui järkyttyneestä ja huolestuneesta alistuneeksi.

Narendra Modi ja Donald Trump halasivat yhteisen lehdistötilaisuuden aikana kesäkuussa 2017.

Narendra Modi ja Donald Trump halasivat yhteisen lehdistötilaisuuden aikana kesäkuussa 2017.

Modi vieraili Valkoisessa talossa vuonna 2017. Kaksikko tapasi myös esimerkiksi viime vuonna G20-maiden kokouksessa Japanissa ja G7-maiden kokouksessa Elokuussa. Syyskuussa Modi osallistui Trumpin kampanjatilaisuuteen Houstonissa, Texasissa.

Washington Postin kirjaa koskevassa artikkelissa ei tarkemmin kerrota, mistä tapaamisesta oli kyse. Monet esimerkeistä sijoittuvat kuitenkin Trumpin presidenttiyden alkuun.

Trump ja Modi ovat tavanneet usein. Kuva viime syyskuulta.

Trump ja Modi ovat tavanneet usein. Kuva viime syyskuulta.

Intiassa kirjan väitteestä on uutisoitu laajalti. Times of Indian mukaan Trump vaikuttaa tietävän erittäin vähän geopoliittisista asioista ja etenkin Intiaan liittyvistä asioista. Lehti viittaa Trumpin tarjoukseen toimia välittäjänä Intian ja Pakistanin välillä Kashmiriin liittyvässä kiistassa.

Kirjan lähteiden mukaan Trump ei myöskään vaikuttanut tuntevan täysin Pearl Harborin hyökkäyksen historiaa. Trump ihmetteli, mille kiertomatkalle hän oli oikein menossa, kun hän meni silloisen kansliapäällikkönsä John Kellyn kanssa USS Arizona Memorialilla pidetylle yksityiskierrokselle. Kierroksen tarkoituksena on muistaa japanilaisten yllätyshyökkäystä joulukuussa 1941. Yhdysvallat liittyi toiseen maailman sotaan Pearl Harborin iskun jälkeen.

– Trump oli kuullut termin ”Pearl Harbor” ja vaikutti ymmärtävän, että hän vieraili historiallisella taistelupaikalla, muttei vaikuttanut tietävän paljon muuta, kirjassa väitetään.

Trump ja hänen Melania-puolisonsa vierailivat USS Arizona Memorialilla Honolulussa marraskuussa 2017.

Trump ja hänen Melania-puolisonsa vierailivat USS Arizona Memorialilla Honolulussa marraskuussa 2017.

Valkoisen talon entisen avustajan mukaan Trump oli ”ajoittain vaarallisen tietämätön”.

Kirjassa myös väitetään, että Trump itse olisi vuotanut tietoja medialle. Presidentti on usein valittanut tietovuodoista esimerkiksi Twitterissä.

Vuonna 2018 Axios-sivusto kertoi, että entinen New Jerseyn kuvernööri Chris Christie ja Trump olivat tavanneet keskustellakseen siitä, että Christiestä tulisi mahdollisesti presidentin uusi kansliapäällikkö. Myöhemmin Christie ihmetteli, miten tieto tapaamisesta oli levinnyt mediaan. Christien ja Trumpin lisäksi läsnä tapaamisessa oli ollut vain Trumpin Melania-vaimo.

– Ai, minä tein sen, Trumpin sanotaan todenneen.

Axiosin jutussa lähteeksi oli mainittu ”presidentin pohdinnoista perillä oleva henkilö”.

Kirjassa on myös mainittu tapaus, jossa Trump yritti puolustaa parisuhdeväkivallasta syytettyä Valkoisen talon työntekijää, henkilöstösihteerinä toiminutta Rob Porteria. Kun internetissä levisi kuva työntekijän ex-vaimosta, jolla oli silmä mustana, Trump esitti vaihtoehtoisen teorian.

– Ehkä, Trump sanoi, (ex-vaimo Colbie) Holderness tarkoituksella juoksi jääkaappia päin, aiheuttaakseen itselleen mustelmia ja yrittääkseen saada rahaa Porterilta.

Rob Porterin tähti Valkoisessa talossa oli nousussa ennen kuin hän erosi tehtävästään helmikuussa 2018.

Rob Porterin tähti Valkoisessa talossa oli nousussa ennen kuin hän erosi tehtävästään helmikuussa 2018.

Porter kiisti väitteet väkivallasta, mutta jätti Valkoisen talon helmikuussa 2018. Trump kohautti tuolloin kehumalla miestä. Trump sanoi uskovansa, että Porterilla oli vielä hieno ura edessään.

– Kuten varmasti tiedätte, hän sanoo olevansa syytön ja olen sitä mieltä, että teidän pitää muistaa se, Trump sanoi.

Tuoreimmat osastosta