Venäjän valtaremontti etenee pikavauhtia: Uusi pääministeri hyväksytään tänään – Putin asetti jo perustuslakityöryhmän - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän valtaremontti etenee pikavauhtia: Uusi pääministeri hyväksytään tänään – Putin asetti jo perustuslakityöryhmän

Venäjän duuma äänestää torstaina kello 13.00 Suomen aikaa alkaen verojohtaja Mihail Mishustinin hyväksymisestä uudeksi pääministeriksi.

Venäjän tuleva pääministeri Mihail Mishustin ja väistyvä pääministeri Dmitri Medvedev kuvattuna vuosi sitten helmikuussa, kun Medvedev kävi verovirastossa Mishustinin vieraana.

16.1.2020 11:33

Kun presidentti Vladimir Putin jotain päättää, Venäjän valtakoneisto pystyy panemaan kaiken nopeasti toimeen.

Tästä saadaan näyttöä jälleen tänään, kun Venäjän duuma kokoontuu äänestämään uudesta pääministeristä.

Venäjän duuma äänestää jo torstaina iltapäivällä Mihail Mishustinin pääministeriehdokkuuden hyväksymisestä.

Putin julkisti uuden pääministeriehdokkaan nimen vasta eilen iltapäivällä, mutta jo nyt Venäjän parlamentin enemmistö tietää olevansa valmis kannattamaan häntä.

Uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän valtapuolue Yhtenäinen Venäjä ilmoitti, että se aikoo kannattaa Mihail Mishustinia yksimielisesti pääministeriksi. Yhtenäisellä Venäjällä on duumassa ehdoton enemmistö, joten pelkästään heidän äänimääränsä riittäisi Mishustinin hyväksymiseen.

Venäjän median mukaan duuma aikoo aloittaa äänestyksen Mishustinin pääministeriehdokkuuden hyväksymisestä kello 13.00 Suomen aikaa. Sitä ennen hän tapaa kaikkien duumassa edustettuina olevien puolueiden ryhmät parlamentissa.

Vladimir Putin järjesti keskiviikon linjapuheessaan yllätyksen, kun hän käynnisti Venäjällä perustuslakiremontin. Putinin puheen jälkeen Dmitri Medvedevin hallitus jätti eronpyyntönsä.

Torstaina Venäjällä alkaa jo myös työskentely Putinin ehdottamien perustuslakimuutosten sorvaamiseksi.

Kreml ilmoitti torstaiaamuna, että Putin on antanut ukaasin 75-henkisestä työryhmästä, jonka tehtävänä on ryhtyä valmistelemaan perustuslakiuudistuksia.

Putin itse aikoo tavata työryhmän kanssa ensimmäisen niin ikään jo tänään, jolloin ryhmä järjestäytyy. Perjantaina ryhmä ryhtyy varsinaiseen työhönsä miettimään Putinin ehdotuksia.

Putin esitti keskiviikon linjapuheessaan lukuisia isoja muutoksia perustuslakiin. Kiinnostavimmat muutokset tulevat koskemaan sitä, kuinka presidentin ja pääministerin valtaoikeudet määritellään ja kuinka presidentin valtakausien rajoitukset tullaan jatkossa muotoilemaan.

Väistyvän pääministerin Dmitri Medvedevin kohtalosta saatiin niin ikään lisää tietoa torstaina.

Yhtenäisen Venäjä -puolueen edustaja Andrei Turtshak kertoi uutistoimisto Tassille, että Medvedev jatkaa edelleen Yhtenäisen Venäjän puoluejohtajana.

Putin ilmoitti puolestaan keskiviikkona, että hän haluaa Medvedevin siirtyvän Venäjän turvallisuusneuvsoton varapuheenjohtajaksi pääministerin paikalta.

– Mitään lainsäädännöllisiä esteitä ei ole sen suhteen, että hänet voidaan nimittää turvallisuusneuvoston varajohtajaksi ja se tehtävä voidaan yhdistää puoluejohtajan tehtäviin, Turtshak sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?