Putin yllätti kaikki: Edes ministerit eivät tienneet hallituksensa pikaerosta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin yllätti kaikki: Edes ministerit eivät tienneet hallituksensa pikaerosta

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja pääministeri Dmitri Medvedev kuvattiin keskustelemassa kahden kesken Putinin linjapuheen jälkeen. Pian tämän jälkeen miehet tapasivat Venäjän hallituksen muut ministerit ja Medvedev jätti hallituksensa eronpyynnön.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja pääministeri Dmitri Medvedev kuvattiin keskustelemassa kahden kesken Putinin linjapuheen jälkeen. Pian tämän jälkeen miehet tapasivat Venäjän hallituksen muut ministerit ja Medvedev jätti hallituksensa eronpyynnön.

Julkaistu: 15.1. 19:25

Venäjän hallituslähteet tunnustivat nimettöminä, että pian Putinin linjapuheen jälkeen julki tullut Medvedevin eronpyyntö tuli yllätyksenä myös ministereille itselleen.

Televisiokanava BBC:n lähteiden mukaan Venäjän hallituksen ministereille tuli täytenä yllätyksenä, että pian presidentti Vladimir Putinin puheen jälkeen pääministeri Dmitri Medvedev pyytää koko hallituksen eroa.

Putin näyttää siten onnistuneen yllättämään myös oman maansa poliittisen eliitin keskiviikon linjapuheessaan ja sitä seuranneessa hallitusremontissa.

BBC:n venäjäkielisen palvelun haastattelemien lähteiden mukaan Venäjän hallituksen ministerit eivät tienneet vielä Putinin puheen aikanakaan, että heillä olisi edessään pikaero.

Venäjän hallitusta lähellä oleva lähde kertoi BBC:lle, että Putinin puheen aikana hallituksen ministerit saivat tiedon, että heillä olisi puheen jälkeen edessään Putinin tapaaminen. Tapaamisesta ei ollut sovittu aiemmin eikä siitä ollut kerrottu sen paremmin ministereille itselleen kuin julkisuuteenkaan.

– Mutta me luulimme, että se (tapaaminen) koskisi linjapuheen tavoitteiden toimeenpanoa, yksi lähde kuvaili nimettömänä.

Toinen hallitusta lähellä oleva lähde puki asiat puolestaan sanoiksi näin:

– Täydellinen yllätys.

Venäläinen The Bell -uutissivusto kertoo puolestaan puhuneensa yhden venäläisministerin kanssa. Vielä Putinin puheen aikana tämä henkilö oli istuva ministeri, ja pian puheen jälkeen hän muuttui väliaikaiseksi virkaa tekeväksi ministeriksi uuden hallituksen muodostamiseen saakka.

– Kukaan ei tiennyt erosta etukäteen. Meidät kutsuttiin koolle ja asiasta ilmoitettiin juuri, hän kuvaili.

Niin ikään kaksi väistyvää ministeriä kertoi The Bellille, että siinä vaiheessa kun Medvedev jätti hallituksensa eronpyynnön, ministereille ei kerrottu vielä uuden pääministeriehdokkaan nimeä. Myöhemmin kävi ilmi, että Mihail Mishustin oli suostunut ottamaan vastaan pääministerin tehtävät.

Putin ei puhunut kansakunnan tila -linjapuheessaan mitään nykyisen hallituksen kohtalosta, vaikka hän esitti lukuisia muutoksia Venäjän perustuslakiin.

Ei ole tiedossa myöskään, tiesikö edes pääministeri Dmitri Medvedev vielä Putinin puheen aikana, että hän tulisi esittämään hallituksensa eronpyynnön vain muutaman tunnin kuluttua puheen päättymisestä.

BBC:n arvion mukaan muodostettavassa uudessa hallituksessa Medvedeviä ei mitä todennäköisimmin enää nähdä millään statuksella. Putin ilmoitti, että hän perustaa Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajan tehtävän, johon hän haluaa nimittää Medvedevin. Putin itse johtaa turvallisuusneuvostoa.

Tuoreimmat osastosta