Lehdistösihteeri Peskov: Putinin ehdottamat muutokset eivät vaadi kansan hyväksyntää - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lehdistösihteeri Peskov: Putinin ehdottamat muutokset eivät vaadi kansan hyväksyntää

Dmitri Peskovin mukaan Vladimir Putinin ehdottama äänestys perustuslain muutoksista tullaan määrittelemään erikseen annettavalla ukaasilla eikä se ole siten varsinainen referendum.

Dmitri Peskovin mukaan Vladimir Putinin ehdottama äänestys perustuslain muutoksista tullaan määrittelemään erikseen annettavalla ukaasilla eikä se ole siten varsinainen referendum.

Julkaistu: 15.1. 18:38

Lehdistösihteeri Dmitri Peskov antoi ymmärtää, että Vladimir Putinin ei olisi edes pakko kysyä kansan mielipidettä perustuslakimuutosten suhteen, joten siksi kyseessä ei ole varsinainen kansanäänestys.

Lehdistösihteeri Dmitri Peskov antoi keskiviikkona ymmärtää, että presidentti Vladimir Putinin ehdottama, kansalle suunnattu äänestys Venäjän perustuslain muuttamisesta tulee olemaan jollain tavalla erikseen räätälöity eikä siten varsinainen kansanäänestys eli referendum.

Peskovin mukaan Putin tulee antamaan myöhemmin erillisen ukaasin, jossa hän määrittelee aikataulun ja periaatteet, joilla tulevista perustuslain muutoksista kysytään Venäjän kansan mielipidettä.

Peskovin mukaan Putinin ehdottamat muutokset perustuslakiin eivät ole perustavaa laatua olevia, joten niitä ei tarvitse sen vuoksi hyväksyttää kansanäänestyksellä.

– Tässä tapauksessa kyseeseen ei voi tulla referendum, ja faktisesti ottaen muutokset eivät edes edellytä hyväksymistä kansanäänestyksen kautta, Peskov selitti.

Lue lisää: Näitä muutoksia Putin vaatii perustuslakiin – IS listasi 10 kohtaa

Peskovin mukaan Putin haluaa kuitenkin kysyä ehdottamiinsa muutoksiin kansalaisten mielipidettä.

– Mutta koska kyseessä on varsin merkittävä uudistus, presidentti pitää tarkoituksenmukaisena ja välttämättömänä, että hän kuulee kansan mielipidettä.

– Siten kyse on nimenomaan äänestyksestä, jonka aikataulu ja järjestämisperiaate tullaan määrittelemään erikseen, ja niistä annetaan erikseen ukaasi, Peskov selitti Tassin mukaan.

Käytännössä kyseessä voisi olla siis jonkinlainen neuvoa-antava äänestys, jonka tulos ei olisi kuitenkaan sitova eikä muutosten mahdollinen hyväksyminen olisi näin sidottu kansan mielipiteeseen.

Kansanedustaja Vladimir Zhirinovski kiirehti puolestaan jo ehdottamaan, että äänestys perustuslain muutospaketista voitaisiin kytkeä osaksi ensi syyskuun yleistä äänestyspäivää.

Venäjällä järjestetään erilaisia täyte- ja paikallisvaaleja 13. syyskuuta tänä vuonna. Venäjän uusi valtionduuma valitaan puolestaan vasta seuraavana syksynä eli vuonna 2021

Tuoreimmat osastosta