Putin valitsi yllätysnimen: Mihail Mishustin Venäjän pääministeriksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin valitsi yllätysnimen: Mihail Mishustin Venäjän pääministeriksi

Julkaistu: 15.1. 18:26, Päivitetty 15.1. 22:18

Venäjän uudeksi pääministeriksi nousee Venäjän liittovaltion veroviraston päällikkö Mihail Mishustin.

Presidentti Vladimir Putin ehdottaa Venäjän uudeksi pääministeriksi Mihail Mishustinia, jonka kerrotaan hyväksyneen tarjotun tehtävän heidän tavattua Kremlissä.

Venäjän parlamentin on äänestettävä pääministerin nimityksestä viikon kuluessa. Uutistoimisto RIA:n mukaan parlamentti päättää ehdotuksen hyväksymisestä torstaina.

53-vuotias Mishustin on varsin vähän tunnettu hahmo Venäjän hallinnossa. Hän on johtanut verovirastoa vuodesta 2010. Mishustin työskenteli tietoteknologiateollisuuden parissa 1990-luvulla ja aloitti virkauran verohallinnossa 1998.

Hän myös oli sijoituskonserni UFG:n johdossa vuodesta 2008 siihen saakka, kunnes nousi veroviraston päälliköksi.

Vladimir Putin ja Mihail Mishustin keskiviikkona Moskovassa.

Vladimir Putin ja Mihail Mishustin keskiviikkona Moskovassa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kuvailee Mishustinia pitkän linjan lojaaliksi virkamieheksi, jonka rooli julkisuudessa on ollut näkymätön.

– Hän on ollut täysin katveessa kaikissa spekulaatioissa, Lassila sanoo STT:lle.

Mahdollisesti merkityksellinen yksityiskohta on se, että myös Mishustin on kova jääkiekkomies, jolla on ollut luottamustoimia myös Venäjän jääkiekkoliitossa.

Olennaisinta valinnassa on kuitenkin Mishustinin ehdoton lojaalius Putinille. Värittömyyskin sopii kuvaan, sillä liian karismaattista hahmoa Putin ei haluakaan valita, jos haluaa vedellä naruja taustalla.

– Mishustin ei tule ainakaan suositummaksi kuin Putin.

Aiemmin keskiviikkona oli pääministeri Dmitri Medvedev ilmoittanut yllättäen hallituksensa eroamisesta. Eroilmoitus tuli sen jälkeen, kun Putin aiemmin päivällä linjapuheessaan ehdotti hallituksen asemaa koskevia muutoksia perustuslakiin. Putin hyväksyi hallituksen eroilmoituksen alkuillasta.

Putin nimittää Medvedevin maan turvallisuusneuvoston johtoon. Hän tulee vastaamaan turvallisuusneuvostossa puolustuksesta ja kansallisen turvallisuuden asioista.

Putinin kerrotaan pyytäneen väistyvää hallitusta hoitamaan tehtäviä siihen saakka kunnes uusi hallitus on nimitetty. Putin päättää uuden hallituksen kokoonpanosta.

Tuoreimmat osastosta