Venäjän hallitus eroaa – tekee tilaa Putinin uudistuksille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän hallitus eroaa – tekee tilaa Putinin uudistuksille

Julkaistu: 15.1. 15:41, Päivitetty 15.1. 17:36

Venäjän hallitus jättää tehtävänsä, kertoo uutistoimisto Interfax.

Hallituksen erosta kertoi pääministeri Dmitri Medvedev valtiollisen tv-kanavan lähetyksessä. Vieressä istunut presidentti Vladimir Putin kiitti Medvedeviä, joka sanoi hallituksen antavan tilaa presidentille toteuttaa haluamiaan muutoksia maan perustuslakiin.

Interfaxin mukaan Putin nimittää Medvedevin maan turvallisuusneuvoston johtoon. Hän tulee vastaamaan turvallisuusneuvostossa puolustuksesta ja kansallisen turvallisuuden asioista.

Putinin kerrotaan pyytäneen väistyvää hallitusta hoitamaan tehtäviä siihen saakka kunnes uusi hallitus on nimitetty. Putin päättää uuden hallituksen kokoonpanosta.

Aiemmin samana päivänä Putin ehdotti linjapuheessaan hallituksen asemaa koskevia muutoksia perustuslakiin. Putinin mukaan parlamentille pitäisi antaa oikeus nimittää pääministeri ja muut ministerit. Presidentin pitäisi vahvistaa esitetyt nimitykset, mutta hänellä säilyisi silti oikeus erottaa pääministeri ja tämän apulaiset, Putin sanoi. Presidentti säilyttäisi myös asemansa maan asevoimien ylipäällikkönä.

Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija Jussi Lassila arvioi aiemmin, että ehdotukset parlamentin ja hallituksen aseman vahvistamisesta viittaavat Putinin jäämisestä merkittävään valta-asemaan myös vuonna 2024 päättyvän presidenttikautensa jälkeen. Yksi vaihtoehto on siirtyminen aiempaa vahvempaan pääministerin virkaan.

– Kyllä tämä kielii siitä, että siinä tämmöinen rokirovka (paikkojen vaihto) -tyyppinen kuvio on kyseessä, vanhempana tutkijana toimiva Lassila arvioi STT:lle.

Tuoreimmat osastosta