Kirjeenvaihtajan kommentti: ”Hullu nainen” voi tehdä historiaa ja lyödä Trumpin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kirjeenvaihtajan kommentti: ”Hullu nainen” voi tehdä historiaa ja lyödä Trumpin

Kuvituskuva
Julkaistu: 15.1. 7:26

Elizabeth Warren onnistui kääntämään sukupuolensa edukseen, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen.

Olen viettänyt viime päivät Floridassa, jossa olen tavannut useita suomalaisia ja amerikansuomalaisia. Puhetta tuli myös politiikasta.

Tapaamani amerikansuomalaiset ovat kivenkovia presidentti Donald Trumpin kannattajia. Yksi heistä kuvasi tiistaina demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuutta tavoittelevaa Elizabeth Warrenia ”hulluksi naiseksi”.

Muutamaa tuntia myöhemmin ”hullu nainen” paransi huomattavasti mahdollisuuksiaan nousta Yhdysvaltain ensimmäiseksi naispresidentiksi.

Trumpin neljä haastajaa

Demokraattinen puolue aloittaa ehdokkaansa valinnan vajaan kolmen viikon päästä, kun Iowassa järjestetään ensimmäiset vaalikokoukset. Maaliskuun alun ”supertiistain” jälkeen Trumpin haastaja saattaa olla jo selvillä.

Tiistai-iltana demokraattien ehdokkaat kohtasivat viimeisessä tv-väittelyssä ennen esivaalikauden alkua. Tällä hetkellä näyttää siltä, että valinta on neljän kauppa: Bernie Sanders, Joe Biden, Pete Buttigieg ja Warren ovat mielipidetiedusteluissa lähellä toisiaan.

Nelikosta Biden ja Buttigieg luetaan maltillisiksi keskustademokraateiksi, kun taas Warren ja Sanders edustavat puolueen vasenta laitaa.

Tähän asti Warren ja Sanders ovat välttäneet toistensa kimppuun hyökkäämistä, mutta se muuttui tiistaina. Voittajana konfliktista selvisi Warren.

Nainen voi voittaa

Pohja yhteenotolle luotiin maanantaina, kun CNN raportoi Warrenin ja Sandersin tapaamisesta joulukuussa 2018. Kaksikko puhui silloin tulevasta vaalikampanjasta ja lupasi pidättäytyä hyökkäyksistä toisiaan vastaan.

CNN:n uutisen mukaan Sanders olisi sanonut samalla, ettei hän usko naisen voivan voittaa vaaleja.

Warren vahvisti tämän olevan totta, Sanders kiisti jyrkästi sanoneensa näin.

Kun asiasta kysyttiin tiistai-illan väittelyssä, molemmat pitivät kiinni kannastaan. Warren kuitenkin käänsi tilanteen voitokseen terävällä retoriikallaan.

– Tämä kysymys siitä, voiko nainen nousta presidentiksi on nostettu esiin, ja on aika vastata siihen suoraan, Warren sanoi.

– Katsokaa miehiä tällä lavalla: he ovat hävinneet yhteensä kymmenen vaalia. Tämän lavan ainoat ihmiset, jotka ovat voittaneet joka ikisen vaalin, joihin he ovat osallistuneet, ovat naiset, Amy (Klobuchar) ja minä.

Esiintyminen ratkaisee

Warren käänsi sukupuolensa eduksi myös, kun keskustelunaiheeksi nousi amerikkalaisen päivähoidon surkea tila. Hän saattoi puhua omista kokemuksistaan uraa tekevänä nuorena äitinä.

Warrenin tavoin myös Sanders kannattaa yleistä päivähoito-oikeutta, mutta hän ei pystynyt esittämään asiaa yhtä vakuuttavasti.

Ja ollaan ihan rehellisiä: sekä demokraattien esivaaleissa että varsinaisissa vaaleissa ensi marraskuussa esiintyminen on vähintään yhtä ratkaisevaa kuin asiakysymykset.

Tällä mittarilla Warren oli tiistain selvä voittaja: hän oli asiantunteva, vakuuttava ja hetkessä kiinni. Se, mikä vastustajille näyttäytyy hulluutena, on tosiasiassa intohimoa. Warren selvästi uskoo asiaansa.

Warren myös näytti kovan puolensa, jota hän todella tarvitsee, mikäli pääsee väittelemään Trumpia vastaan. Hän ei kätellyt Sandersia väittelyn jälkeen.

Tuoreimmat osastosta