Kiista sodasta aloitti demokraattien presidentti­ehdokkaiden viimeisen väittelyn: Joe Biden joutui heti puolustus­kannalle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiista sodasta aloitti demokraattien presidentti­ehdokkaiden viimeisen väittelyn: Joe Biden joutui heti puolustus­kannalle

Bernie Sanders (oik.) sai Joe Bidenin heti puolustuskannalle.

Bernie Sanders (oik.) sai Joe Bidenin heti puolustuskannalle.

Julkaistu: 15.1. 4:30, Päivitetty 15.1. 7:19

Viimeinen väittely pidetään Iowassa, jossa esivaalit järjestetään ensi kuussa.

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkuudesta kisaavat ehdokkaat väittelevät viimeistä kertaa ennen esivaaleja. Iowan Des Moinesissa pidetyssä väittelyssä vastakkain ovat Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Joe Biden, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar ja Tom Steyer.

Väittelyn ensimmäisessä kysymyksessä ehdokkaiden oli vastattava kysymykseen, miksi he ovat paras vaihtoehto armeijan ylipäälliköksi. Ensimmäisenä kysymykseen vastannut Bernie Sanders huomautti heti vastustaneensa Irakin sotaa.

– En ainoastaan äänestänyt sotaa vastaan; autoin johtamaan ponnisteluja sodan aloittamista vastaan, Vermontin senaattori sanoi.

Kysymys sai Joe Bidenin heti puolustuskannalle, sillä hän aikoinaan äänesti Irakin sodan puolesta. Biden aloittikin väittelyn toteamalla, että sodan puolesta äänestäminen vuonna 2002 oli virhe.

– Oli virhe luottaa siihen, että he eivät olisi menossa sotaan, Biden sanoi viitaten silloiseen hallintoon.

– Mies, joka myös vastusti sotaa, Barack Obama, valitsi minut varapresidentikseen, Biden huomautti.

– Joe ja minä kuuntelimme, mitä (varapresidentti) Dick Cheneyllä, (presidentti) George Bushilla ja (puolustusministeri Donald) Rumsfeld oli sanottavana. Minusta he valehtelivat. Joe näki asian toisin, Sanders laukoi takaisin New York Timesin mukaan.

Kysymys liittyi vahvasti Iranin ja Yhdysvaltojen välien kiristymiseen. Yhdysvallat surmasi iranilaisen sotilaskomentajan vuodenvaihteen jälkeen. Iran kosti surman ohjusiskulla amerikkalaisten käyttämiin tukikohtiin. Muutamaa tuntia myöhemmin Iran ampui vahingossa alas matkustajakoneen.

Biden kuitenkin väitti, että Trump oli valehdellut sotilaskomentajan muodostamasta uhasta. Koska Trumpin hallinto ei ole kertonut tarkemmin sotilaskomentajan surmaamisen perusteista, ei voida sanoa, että Trump olisi valehdellut.

– Donald Trump vie meidät uuteen sotaan, Amy Klobuchar puolestaan sanoi.

Ehdokkaista Klobuchar ja Biden pitäisivät pienen määrän joukkoja Lähi-idässä. Warren sanoi, että taistelujoukot pitäisi vetää pois.

– Meidän pitäisi lakata pyytämästä armeijaamme ratkaisemaan ongelmia, joita ei voi ratkaista sotilaallisesti, Warren sanoi.

Buttigieg, ainoa sotaveteraani lavalla, sanoi, ettei Yhdysvaltojen pitäisi lähettää enempää joukkoja ulkomaille. Sanders ei suoraan vastannut kysymykseen, mutta sanoi, että Yhdysvaltojen oli ”lopetettava loppumattomat sodat”.

Tuoreimmat osastosta