Emerituspaavi haluaa nimensä pois kohukirjan tekijöistä – teoksessa otettiin kantaa pappien selibaattiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Emerituspaavi haluaa nimensä pois kohukirjan tekijöistä – teoksessa otettiin kantaa pappien selibaattiin

Kirjan mukaan papiksi ei voida vihkiä naimisissa olevaa miestä.

Emerituspaavi joutui kohun keskelle.­

14.1.2020 16:21

Emerituspaavi Benedictus XVI haluaa, että hänen nimensä vedetään pois pappien selibaattia käsitelleen kirjan tekijöistä, Reuters uutisoi. Benedictuksen henkilökohtainen sihteeri, arkkipiispa Georg Ganswein kertoi uutistoimistolle pyytäneensä emerituspaavin puolesta kirjan päätekijää, kardinaali Robert Sarahia ottamaan yhteyttä kirjan kustantajaan Benedictuksen nimen poistamiseksi kirjan kannesta, esittelystä ja loppupäätelmistä.

Kirja, jonka kannessa ovat Benedictus ja Sarah, on määrä julkaista Ranskassa keskiviikkona, joskin otteita siitä julkaistiin mediassa viikonloppuna.

Kohukirjassa kommentoitiin pappien selibaattivaatimusta. Kirjan mukaan vanhalla perinteellä on ”merkittävä painoarvo” eikä ”vaikuta olevan mahdollista toteuttaa molempia tehtäviä (pappeutta ja avioliittoa) samanaikaisesti”.

Nykyinen paavi Franciscus pohtii parhaillaan, voitaisiinko selibaattivaatimuksesta joustaa syrjäseuduilla kuten Amazonin alueella. Viime syksynä kirkolliskokouksessa käsitellyn ehdotuksen mukaan Amazonin alueella voitaisiin vihkiä myös naimisissa olevia miehiä papeiksi, koska alueella muuten pidetään vain harvoin messuja pappipulan takia.

Roomalaiskatolisten oppineiden mukaan emerituspaavi uhkasi horjuttaa nykyisen paavin valtaa kommenteillaan. Kyse ei ollut ensimmäisestä kerrasta, kun Benedictus on kommentoinut kirkon asioita sen jälkeen, kun jäi eläkkeelle vuonna 2013.

Emerituspaavi Benedictus XVI, 92, jäi eläkkeelle vuonna 2013. Kuvassa hän kättelee nykyistä paavia, Franciscusta.­

– Yksi paavi on tarpeeksi. Tämä on sotku, twiittasi amerikkalaisen roomalaiskatolisen ryhmän ohjelmajohtaja John Gehring.

– Suurella kunnioituksella Benedictus XVI:tä kohtaan, hänen on nyt aika lunastaa lupauksensa olla ”piilossa maailmalta”.

– Entisen paavin ei koskaan pitäisi puhua mistään julkisesti. Hänellä oli mahdollisuutensa, kun hän oli virassa. Nyt hänen seuraajansa tehtävänä on hallita, totesi kanonisen oikeuden professori Kurt Martens Yhdysvaltojen katolisesta yliopistosta.

Tiistaina Vatikaanissa syttyi riita siitä, oliko Benedictusta käytetty hyväksi katolisen kirkon äärikonservatiivien toimesta nykyisen paavin vallan heikentämiseksi. Ainakin kolme Vatikaanin-kirjeenvaihtajaa kertoi Benedictusta lähellä olleen lähteen sanoneen, ettei emerituspaavi ollut toiminut kohukirjan toisena kirjana, AFP uutisoi.

– Benedictus XVI...ei koskaan nähnyt tai antanut lupaa kannelle eikä hän antanut lupaa kirjalle, jossa hän oli toisena kirjoittajana, lähde kertoi La Nacion -lehdelle.

Kardinaali Robert Sarah kommentoi Twitterissä jupakkaa sanoen, että Benedictus tiesi heidän projektinsa päätyvän kirjaksi. Hän myöhemmin sanoi, että kirjan tulevissa painoksissa Benedictusta ei mainittaisi toisena kirjoittajana vaan avustajana.

– Teksti säilyy muuttumattomana, Sarah sanoi.

Vatikaaniin perehtyneiden asiantuntijoiden mukaan Benedictus uskoo kirjan sanomaan eikä haluaisi, että selibaattivaatimuksesta tingittäisiin edes syrjäseuduilla.

– Kyse on eläkkeellä olevan paavin auktoriteetin käyttämisestä tapauksessa, asiantuntija Christopher Lamb totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?