Noin kymmentä Ruotsin Isis-palaajaa epäillään vakavista rikoksista: ”Viitteitä kytköksistä Isis-valtioon” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Noin kymmentä Ruotsin Isis-palaajaa epäillään vakavista rikoksista: ”Viitteitä kytköksistä Isis-valtioon”

Isis-järjestön ”kalifaatti” toimi laajimmillaan suurella alueella Syyriassa ja Irakissa. Isisin propagandakuva marraskuulta 2015.

Isis-järjestön ”kalifaatti” toimi laajimmillaan suurella alueella Syyriassa ja Irakissa. Isisin propagandakuva marraskuulta 2015.

Julkaistu: 14.1. 13:48, Päivitetty 14.1. 15:26

Valtakunnansyyttäjänvirasto on avannut esitutkintoja muun muassa sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, kertoo Ruotsin radion Ekot-uutistoimitus.

Ruotsista lähti noin 300 henkilöä Syyriaan ja Irakiin tarkoituksenaan liittyä ääri-islamilaiseen Isis-terroristijärjestöön. Suojelupoliisi Säpon mukaan noin puolet lähtijöistä on palannut takaisin Ruotsiin.

Kansainvälistä ja järjestäytynyttä rikollisuutta tutkiva valtionsyyttäjäviraston osasto on avannut palaajista yhteensä kymmenkunta esitutkintaa, kertoi Ruotsin yleisradioyhtiön Sveriges Radion uutistoimitus Ekot tiistaina. Rikosnimikkeet ovat vakavia: tutkinnassa on muun muassa sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan.

– Olen mielestäni löytänyt viitteitä (epäiltyjen) kytköksistä Isis-valtioon. Sen vuoksi katson, että on syytä epäillä rikoksia, kertoo syyttäjä Thomas Ahlstrand radiolle.

Mitä tarkoittaa kytkös Isis-valtioon, kysyi toimittaja Ahlstrandilta.

– Se voi olla kaikenlaista: osallistumista taisteluihin, siviilitoimintaa, osallistumista ihmiskauppaan ja siihen verrattavaan toimintaan, jota siellä on esiintynyt.

Esitutkintaan joutuneet henkilöt ovat radion mukaan kotoisin Tukholmasta, Malmösta, Göteborgista ja Bergslagenista. Ketään ei ole kiinniotettu tai vangittu tutkinnan ajaksi, Ekot kertoi.

Poliisi on kohdannut ja puhuttanut kaikki tiedossa olevat Isisin ”kalifaatista” Ruotsiin palanneet. Hyvin harva kuitenkin tunnustaa paluunsa yhteydessä rikoksia, ja epäilyistä on vaikea saada tuomioon saakka johtavaa näyttöä.

Göteborgista Syyriaan lähteneet Hassan al-Mandlawi ja Al Amin Sultan tuomittiin joulukuussa 2015 elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta raa’asta murhasta. Oikeus totesi, että miehet ottivat kahden vangin kaulan katkaisemiseen Aleppossa keväällä 2013. Syyttäjä kuvasi tekoja ”kauheimmiksi mitä hän on nähnyt 28 vuotta kestäneen uransa” aikana.

Miehet kiistivät syyllistyneensä rikoksiin. Heidät kuitenkin voitiin tunnistaa, sillä Isis videoi vankien tappamisen propagandatarkoituksiin. Tuomio pysyi voimassa hovioikeudessa.

Suomesta Isisin riveihin lähti noin 80 vierastaistelijaa, joista parikymmentä on palannut takaisin. Yhtäkään heistä ei ole tuomittu konfliktialueella tehdyistä terroristisista rikoksista.

Turun hovioikeuden on määrä antaa ratkaisu kahta irakilaista veljestä vastaan käydyssä oikeusjutussa. 27-vuotiaiden identtisten kaksosten epäillään ottaneen osaa joukkomurhaan, jossa Isis ampui 1 700 Irakin asevoimien sotilasta Tikritissä kesäkuussa 2014. Veljekset tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015.

Veljekset ovat kiistäneet syytteet. Pirkanmaan käräjäoikeus vapautti heidät toukokuussa 2017, mutta syyttäjä valitti päätöksestä hovioikeuteen.

Artikkelia päivitetty klo 15.20: Lisätty tiedot kahdesta Ruotsissa tuomitusta Isis-taistelijasta.

Tuoreimmat osastosta