Mike Pompeon mukaan iranilaiskomentajan tappaminen olikin osa ”suurempaa strategiaa” – Trumpin perustelut joutuvat erikoiseen valoon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mike Pompeon mukaan iranilaiskomentajan tappaminen olikin osa ”suurempaa strategiaa” – Trumpin perustelut joutuvat erikoiseen valoon

Yhdysvalloissa on pohdittu, minkä takia iranilaiskomentaja päätettiin surmata vuodenvaihteen jälkeen.

Mike Pompeo puhui pelotteiden palauttamisesta ja käytti Irania esimerkkinä strategiasta.

14.1.2020 13:11

Vuodenvaihteen jälkeen tapetun iranilaiskomentajan kuolema oli osa laajempaa strategiaa estää Yhdysvaltojen kilpailijoita ja vihollisia haastamasta amerikkalaisia, Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo antoi ymmärtää puheessaan Stanfordin yliopiston Hoover-instituutissa The Guardianin mukaan.

Kommentti on herättänyt lisää kysymyksiä komentajan kuolemaan johtaneen ilmaiskun todellisesta syystä. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump antoi toissa viikolla luvan surmata Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimani. Suleimani tapettiin ilmaiskussa 3. tammikuuta.

Trump perusteli tuolloin iskua sillä, että Suleimani juoni hyökkäyksiä amerikkalaisia vastaan. Trumpin mukaan uhka oli ”huomattava ja välitön”.

Suleimanin surijoita hänen kotikaupungissaan Kermanissa muutama päivä miehen kuoleman jälkeen.

Pompeon puhe, joka on julkaistu ulkoministeriön sivuilla, oli otsikoitu: ”Pelottelun palauttaminen: iranilainen esimerkki”.

Pompeo kertoi Suleimanin olleen vastuussa jopa 600 amerikkalaisen kuolemasta. Ulkoministerin mukaan Suleimania pahempi terroristi oli vain 9/11-iskujen takana ollut al-Qaidan Osama bin Laden.

– Voin vakuuttaa, että maailma on turvallisempi sen seurauksena, ettei hän enää muodosta todellista uhkaa. Mutta haluan avata tätä siinä kontekstissa, jota olemme yrittäneet luoda. Tässä on kyse suuremmasta strategiasta.

– Presidentti Trump ja me, jotka olemme hänen kansallisen turvallisuuden tiimissään palautamme pelotteet, todelliset pelotteet, Iranin islamilaista tasavaltaa vastaan. Strategisin termein pelottelussa on siitä, että toinen osapuoli taivutellaan uskomaan, että tietystä käytöksestä saatu hyöty häviää siitä aiheutuville kustannuksille.

Pompeon mukaan Iranilla halutaan näyttää, että tietynlainen käytös ei kannata. Kuvassa keskellä Iranin hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei ja Iranin presidentti Hasan Ruhani (ajatollahin vasemmalla puolella) Qassem Suleimanin hautajaisissa.

Pompeo piti puheensa vain hieman sen jälkeen, kun Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi, että Iranin lentoturman uhrit olisivat yhä elossa, jos jännitteet Iranin ja Yhdysvaltojen väliset jännitteet eivät olisi kiristyneet. Iran pudotti matkustajakoneen vahingossa sen jälkeen, kun se oli kostanut Suleimanin kuoleman ohjusiskuilla amerikkalaisten käyttämiin tukikohtiin Irakissa. Iran on sanonut, että konetta luultiin vihollisen koneeksi. Suurin osa uhreista oli iranilaisia ja kanadalaisia.

Trudeau sanoi, että kansainvälinen yhteisö on ollut ”erittäin selkeä sen suhteen, että tarvitaan ydinaseeton Iran”, mutta myös sen suhteen, että ”on hallittava alueen jännitteitä, jotka ovat seurausta myös Yhdysvaltojen toimista”.

Iranin lentoturman uhreja on muistettu Kanadassa.

Trump ja hänen hallintonsa ovat saaneet demokraateilta ja myös joiltain republikaaneilta kovaa kritiikkiä iranilaiskomentajan tappamisesta. Erityisesti kysymyksiä on herättänyt se, oliko komentaja suunnittelemassa iskuja amerikkalaiskohteisiin.

Republikaanipäättäjille kerrottiin Suleimanin surmanneesta ilmaiskusta 9. tammikuuta, mutta kaksi senaattoria haukkuivat heille esitellyn materiaalin.

– En oppinut kuulemisesta mitään, mitä en olisi jo nähnyt sanomalehdessä. Mikään ei vahvistanut käsitystä, että X tapahtuisi, Kentuckyn senaattori Rand Paul puhisi Washington Postin mukaan.

Utahin Mike Lee piti tilaisuutta ”luultavasti huonoimpana briiffauksena”. Huomioitava tosin on, että molemmat senaattorit kannattavat sitä, että kongressissa päätetään sotilastoimista.

Republikaanisenaattorit Mike Lee (vas.) ja Rand Paul eivät olleet tyytyväisiä hallinolta saamaansa selontekoon.

Irakin pääministeri Adel Abdul Mahdi on sanonut, että iranilaiskomentaja oli tulossa tapaamaan häntä vastatakseen Irakin Iranille välittämään tietoon koskien Saudi-Arabiaa. Pääministerin mukaan Irak toimi välittäjänä yrityksissä liennyttää Iranin ja Saudi-Arabian tulehtuneita välejä.

Alkuperäisiä perusteluja Suleimanin tappamiselle vesitti myös Washington Postin ja CNN:n uutinen siitä, että Yhdysvallat oli ottanut kohteekseen myös toisen iranilaisen komentajan.

Washington Postin mukaan salaisen operaation kohteena oli ollut iranilainen rahoittaja ja sotilaskomentaja Abdul Reza Shahlai, joka on aktiivinen Jemenissä. Operaatio kuitenkin epäonnistui medialähteiden mukaan, minkä takia siitä ei ole kerrottu julkisuudessa.

Trumpin mukaan Suleimanin tappaminen oli perusteltua, sillä iranilaiskomentaja suunnitteli hyökkäyksiä amerikkalaisiin kohteisiin.

Presidentti Trump on tarkentanut, että Suleimani suunnitteli iskua neljän suurlähetystöön.

– Voin paljastaa, että uskon kohteena olleen neljä suurlähetystöämme.

– Todennäköisesti kyse oli lähetystöstämme Bagdadissa.

Politicon mukaan Trump on kuitenkin myöntänyt, että myös muut asiat painoivat vaakakupissa.

– Teimme sen, koska he aikoivat räjäyttää suurlähetystömme. Teimme sen myös muista syistä, jotka ovat itsestäänselviä. Joku kuoli, yksi armeijan henkilökunnastamme kuoli. Ihmisiä loukkaantui vain viikkoa aiemmin, Trump sanoi viitaten ilmeisesti Iranin tukemien puolisotilaallisten joukkojen Irakissa tekemään iskuun, jossa kuoli amerikkalainen tulkki, ja Yhdysvaltojen Bagdadin-suurlähetystön valtausyritykseen.

Trump puolusti Suleimanin surmaa Twitterissä sanoen, että Suleimanin suunnitteleman iskun uhka oli välitön.

– Sillä ei ole oikeastaan väliä, koska hänellä oli kauhea menneisyys.

Yhdysvaltojen puolustusministeri Mark Esper on sanonut, ettei hän ole nähnyt tiedustelutietoa, joka olisi kertonut suurlähetystöihin kohdistuneesta välittömästä uhasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?