USA:n demokraatit valmistautuvat viimeisen tv-väittelyyn ennen esivaaleja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n demokraatit valmistautuvat viimeisen tv-väittelyyn ennen esivaaleja

Iowan ennakkosuosikiksi on tuoreessa mielipidekyselyissä noussut senaattori Bernie Sanders (oik.). Koko liittovaltion mittakaavassa demokraattipuolueen presidenttiehdokkaasi on yhä vahvimmilla entinen varapresidentti Joe Biden (vas.).

Iowan ennakkosuosikiksi on tuoreessa mielipidekyselyissä noussut senaattori Bernie Sanders (oik.). Koko liittovaltion mittakaavassa demokraattipuolueen presidenttiehdokkaasi on yhä vahvimmilla entinen varapresidentti Joe Biden (vas.).

Julkaistu: 14.1. 10:51

Veteraanisenaattori Bernie Sanders nousi ykkössuosikiksi Iowassa, jonka vaalikokoukset aloittaa esivaalit kolmen viikon kuluttua.

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaaksi haluavat järjestävät tänään viimeisen tv-väittelyn ennen esivaalien alkamista. Väittely pidetään illalla paikallista aikaa eli huomenna aamuyöllä Suomen aikaa Iowassa, joka valitsee osavaltioista ensimmäisenä 3. helmikuuta edustajia kesän puoluekokouksiin.

Iowan ennakkosuosikiksi on tuoreessa Des Moines Register -lehden mielipidekyselyissä noussut senaattori Bernie Sanders. Koko liittovaltion mittakaavassa puolueen presidenttiehdokkaasi on yhä vahvimmilla entinen varapresidentti Joe Biden. Kaksi muuta kärkiehdokasta ovat senaattori Elisabeth Warren sekä entinen South Bendin kaupungin pormestari Pete Buttigieg.

Viimeksi mainittu on vasta 37-vuotias ja eroaa siksi muista pääkilpakumppaneistaan, joista Sanders ja Biden ovat lähempänä 80:aa ikävuotta ja Warrenikin jo 70-vuotias.

Republikaanien osalta Donald Trump, 73, on niin itsestään selvä ehdokas, että monia esivaaleja on peruttu tuenosoituksena istuvalle presidentille.

Ylimääräinen muuttuja esivaaleihin valmistautumisessa on presidentti Trumpia vastaan viritelty virkarikosoikeudenkäynti, jonka odotetaan liikahtavan eteenpäin tällä viikolla. Senaatissa pidettävä oikeudenkäynti sitoisi demokraattien senaattoriehdokkaat muutamaksi viikoksi pois vaalikentiltä.

Esivaalikevään tärkein päivä on 3. maaliskuuta eli niin kutsuttu supertiistai, jolloin toistakymmentä osavaltiota järjestää esivaaleja. Mukana on tällä kertaa myös Yhdysvaltain väestöltään suurin Kalifornia.

Varsinainen presidentinvaali pidetään Yhdysvalloissa 3. marraskuuta.

Tuoreimmat osastosta