Kommentti: Väärin tunnustettu – Iran myönsi pudottaneensa matkustajakoneen ja yllätti Venäjän propaganda­koneiston täysin

Iranin lentokonetunnustus yllätti nolosti Venäjän propaganda­koneiston, jonka sisältä tuli julki ensi kertaa myös yllättävää itsekritiikkiä, Arja Paananen kirjoittaa.

Yli 2000 ihmistä saapui ukrainalaiskoneen maahansyöksyn uhrien muistotilaisuuteen Edmontonissa Kanadassa sunnuntaina. Turmassa kuoli 57 kanadalaista.

14.1.2020 9:28

Sanonta ”väärin sammutettu” kumpuaa tarinasta, jonka mukaan palokunta myöhästyi palopaikalta havaitakseen vain, että toimeliaat vapaaehtoiset olivat saaneet palon jo sammumaan.

Omanarvontuntoista palopäällikköä nöyryytys harmitti, joten ainoa mitä hän keksi sanoa, oli legendaariseksi muodostunut lausahdus: Väärin sammutettu!

Viime päivinä tuon katkeran palopäällikön rooliin on jäänyt Venäjä.

Tosin tällä kertaa lausahdus Iranin suuntaan voisi kuulua: Väärin tunnustettu!.

Venäjän johdossa ei mitä ilmeisimmin voitu kuvitellakaan, että Iran toimisi yllättäen aivan toisin kuin Venäjä itse on tottunut toimimaan.

Lauantaiaamuna tuo ihme kuitenkin koettiin. Iran myönsi muutaman päivän itsepintaisen kieltämisen jälkeen, että sen oma sotilas oli ampunut ukrainalaisen matkustajakoneen alas luultuaan sitä risteilyohjukseksi.

Venäjän ulkoministeriö yritti sitä ennen sinnikkäästi pestä Irania puhtaaksi vielä siinä vaiheessa, kun Teheranin syyllisyys alkoi näyttää muun maailman silmissä jo varmalta.

Vain hieman ennen Iranin tunnustusta varaulkoministeri Sergei Rjabkov antoi pokkana lausunnon, jonka mukaan ”Iranin syyttämiseen ei ole olemassa mitään perusteita”.

Venäjän propagandakoneisto oli kehittänyt normaaliin tapaansa myös lukuisia vaihtoehtoisia selityksiä, joiden kaikkien päämäärä oli pestä puhtaaksi Irania ja vierittää syytä Yhdysvaltain niskoille.

Esimerkiksi Kanadan ja Yhdysvaltain tiedusteluhavainnot koneen alasampumisesta asetettiin Venäjän mediassa kyseenalaisiksi sillä perusteella, että Venäjä olisi kyennyt havaitsemaan takuuvarmasti omilla laitteillaan, mikäli Iran olisi tähän syyllistynyt.

Suosituimman venäläisversion mukaan kyse oli tavallisesta lento-onnettomuudesta, jota Yhdysvallat, Ukraina ja kaikki muut länsimaat yrittivät epätoivoisesti vierittää Iranin ja sille ohjusjärjestelmän myyneen Venäjän syyksi.

Venäläisille syötettiin myös teoriaa, jonka mukaan ukrainalaiskoneen ampukin alas Yhdysvaltain ohjus. Ukrainan vihjailtiin puolestaan hyväksyvän turman syyksi minkä tahansa selityksen, minkä Yhdysvallat keksii sanella sille hyväksyttäväksi.

Tällä kertaa Venäjä veikkasi kuitenkin väärin.

Iran päätti toimia toisin eikä valinnut samanlaista totaalikieltämisen mallia, jota Venäjä harjoittaa sinnikkäästi jo kuudetta vuotta Itä-Ukrainassa alasammutun malesialaisen MH17-matkustajakoneen suhteen. Vaikka todisteet Venäjää vastaan ovat painavat, Kreml kiistää roolinsa yhä.

Iranin tunnustuksen kaikkia seurauksia emme vielä tiedä, mutta yksi yllättävä seuraus sillä näyttää olleen jo nyt Venäjän sisällä.

Äkkitunnustus asetti Venäjän oman propagandakoneiston niin noloon valoon, että jopa jotkut kaikkein vannoutuneimmista Vladimir Putinin valtakoneiston avainhenkilöistä ovat uskaltaneet arvostella ääneen Kremlin noudattamaa kiistämispolitiikkaa.

Tunteellisimmin oman kantansa toi esiin propagandakanava RT:n päätoimittaja Margarita Simonjan, jonka purkaus Twitterissä oli niin yllättävää luettavaa, että heräsi epäilys tilin joutumisesta hakkeroinnin kohteeksi.

Se oli kuitenkin Simonjanin oikea twiittiketju, jonka pääkohdat kuuluivat vapaasti suomennettuna näin:

– On olemassa kaksi uskonsuuntaa sen suhteen, millä tavoin suuren ja kunnioitusta vaativan maan täytyy toimia siinä tapauksessa, että se itse tyrii katastrofaalisesti. Yhdet ovat sitä mieltä, että täytyy ryhtyä umpikieltoon eli mitään ei koskaan tunnusteta eikä mitään pyydetä anteeksi. Tätä uskoa tunnustaa suurin osa vastuuhenkilöistä suurimmassa osassa niitä voimamaita, jotka minä tiedän, meidän omamme mukaan lukien.

– Toinen uskonsuunta on sitä mieltä, että pitää toimia kuten Iran. Itseäni lähempänä on toinen. Puhtaasti inhimilliseltä kannalta. Minun omassa koordinaattijärjestelmässäni Iran osoittautui mieheksi, Simonjan twiittasi.

Moni kysyikin myöhemmin, halusiko Simonjan siis viestittää, että Putin ei ole oikea mies. Avoimeksi jäi myös, mitä kaikkia syntejä Venäjän olisi Simonjanin mielestä kannattanut tunnustaa.

Parhaillaan Venäjän propagandakoneistossa on meneillään yritys paikata sitä, mitä paikattavissa on.

Duuman puolustusvaliokunnan varajohtaja Juri Shvytkin antoi esimerkiksi ymmärtää, että Iranin tunnustuksesta huolimatta pääsyyllinen lentoturmaan on Yhdysvallat, sillä Washingtonin toimien vuoksi Iranin liipaisinsormi oli herkkänä.

– Täytyy muistaa, että Yhdysvallat provosoi Iranin vastaiskuun, Shvytkin sanoi viitaten Yhdysvaltain ensin suorittamaan iranilaiskenraali Qassem Suleimanin murhaiskuun.

Moskovassa seurataan myös, miten käy Iranin johdolle tunnustuksen jälkeen. Paisuvatko protestimielenosoitukset ja kuinka länsi kohtelee tunnustuksen tekijää?

Sitä lienee kuitenkin turha odottaa, että Putin päätyisi valitsemaan tunnustamisen tien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?