Taal-tulivuoren lähistöllä on ollut jo satakunta maanjäristystä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Taal-tulivuoren lähistöllä on ollut jo satakunta maanjäristystä

Suomalainen asiantuntija: Jos vanha kraatteri purkautuu, se voi aiheuttaa vulkaanisen tsunamin.

13.1. 16:55

Filippiineillä Taal-tulivuoren lähistöllä on tähän mennessä ollut jo yli sata maanjäristystä, mutta niistä ei ole ainakaan vielä tehty havaintoja Suomessa. Maanjäristysten on myös ennustettu jatkuvan.

– Maanjäristykset ovat olleet voimakkuudeltaan 2,0–4,5, jolloin ne jäävät maapallon laajuisen havaintokynnyksen alle. Yleensä nämä vulkaaniseen toimintaan liittyvät järistykset jäävät alle meidän havaintokynnyksemme, kertoo seismologi Marja Uski Seismologisesta instituutista.

Maanjäristykset ovat Uskin mukaan tulivuorenpurkauksen sivutuotteita. Tulivuorenpurkaus syntyy, kun sen alapuolella olevassa säiliössä oleva sula kivimassa eli magma lähtee liikkeelle.

– Kun magma nousee ylöspäin, syntyy maanjäristyksiäkin.

Vanha kraatteri järven keskellä

Taal-tulivuoren vanha kraatteri sijaitsee niin sanotun kalderajärven keskellä. Kulhon muotoinen kaldera syntyy tulivuoren romahtamisesta, ja usein niihin muodostuu kalderajärvi.

– Jos vanha kraatteri purkautuu, se voi aiheuttaa vulkaanisen purkauksen aiheuttaman tsunamin kalderajärvessä. Tällöin alas järveen tulee sellainen määrä tavaraa, että voi syntyä vulkaaninen tsunami.

Vielä tsunamia ei ole syntynyt, mutta sen mahdollisuudesta on Uskin mukaan kuitenkin varoitettu.

Vaarana on Uskin mukaan myös se, että syntyy uusi purkausaukko. Maanjäristykset ovat nyt keskittyneet vanhasta kraatterista lounaaseen, kalderajärven ja Etelä-Kiinan meren väliselle mannerkaistaleelle.

Uskin mukaan tulivuoren vaara-alue on noin 14 kilometrin säteellä vanhasta kalderasta laskettuna. Tällä alueella on noin 450 000 asukasta.

Edellisen kerran Taal-tulivuori purkautui 1977. Filippiinien tulivuorista Taal on toiseksi aktiivisin.

Satelliittikuvien mukaan tulivuoren pölläyttämä tuhkapilvi oli maanantaina aamupäivällä Filippiinien pohjoisen saaren itäpuolella.

– Tuhkapilvi oli noin 11 kilometrin korkeudessa, kertoo päivystävä meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteen laitokselta.

Tuhkapilven on ennustettu leviävän ilmavirtausten mukana koilliseen merelle päin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?