”Maailmalta piiloon” vetäytynyt emerituspaavi Benedictus XVI, 92, ei pysy hiljaa – nykyisen paavin selibaattihanke hermostuttaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Maailmalta piiloon” vetäytynyt emerituspaavi Benedictus XVI, 92, ei pysy hiljaa – nykyisen paavin selibaattihanke hermostuttaa

Emerituspaavi vastustaa pappien selibaattivaatimuksesta luopumista.

Emerituspaavi vastustaa pappien selibaattivaatimuksesta luopumista.

Julkaistu: 13.1. 8:59

Emerituspaavi ja kardinaali kirjoittavat tuoreessa kirjassaan, ettei pappeuden ja perhe-elämän yhdistäminen ole mahdollista.

Emerituspaavi Benedictus XVI on harvinaisessa julkisessa kannanotossaan puolustanut pappieni selibaattivaatimusta, BBC uutisoi.

Benedictuksen ja kardinaali Robert Sarahin yhteisessä kirjassa sanotaan, että vuosisatoja vanhalla perinteellä on ”merkittävä painoarvo,” sillä se mahdollistaa sen, että papit voivat keskittyä työtehtäviinsä. Kirjan mukaan ”ei vaikuta olevan mahdollista toteuttaa molempia tehtäviä (pappeutta ja avioliittoa) samanaikaisesti”.

Viime lokakuussa roomalaiskatolisen kirkon kirkolliskokous käsitteli ehdotusta, jonka mukaan Amazonin alueella voitaisiin vihkiä myös naimisissa olevia miehiä papeiksi. Vapaamielisempänä pidetyn paavi Franciscuksen kerrotaan harkitsevan selibaattivaatimuksesta luopumista alueella, jossa papeista on suuri pula.

Kohuehdotuksessa papeiksi voitaisiin vihkiä vanhempia naimisissa olevia miehiä, jotka ovat jo kirkon diakoneja ja joilla on vakaa perhetilanne ja ovat osoittaneet johtajuutta yhteisöissään. Ehdotusta ovat tukeneet useat Etelä-Amerikan piispoista, Reuters kertoo.

92-vuotias emerituspaavi lupasi vuonna 2013 eläkkeelle jäädessään ”pysyä piilossa maailmalta”. Emerituspaavi on antanut kuitenkin haastatteluja, kirjoittanut artikkeleita ja ollut mukana kirjaprojekteissa.

Vatikaanissa asuva Benedictus ja kardinaali Sarah kirjoittavat kirjansa esipuheessa, etteivät voineet vaieta lokakuisen kirkolliskokouksen jälkeen.

Tuoreimmat osastosta